[:ro]Tagine/tajine marocan de miel cu caise[:en]Moroccan lamb tagine with apricots[:]

[:ro]Tagine/tajine marocan de miel cu caise[:en]Moroccan lamb tagine with apricots[:]

9 Comments

[:ro]

tagine de miel cu caise

Să vă povestesc puțin despre prânzul de duminică în familie… în a mea !!!

Frumos, nu-i așa ??

Imaginați-vă toată familia în jurul mesei, arome minunate care plutesc dinspre bucătărie, copii, râsete și multă gălăgie. Ce nu este în regulă în acest peisaj ??? EU … eu care stau în sfârșit la masă. Și de ce fac asta ?? pentru că e duminică și prâzul îl pregătește mama…și face mama niște minunații una și una.

Așadar pentru mine duminica înseamnă relaxare… cu toate că micul dejun și cina îmi revin tot mie, prânzul de duminică este atunci când ajung și eu la masă. Este de fapt unul din acele puține momente din săptămână în care ajungem toți în jurul mesei.

Daaa, și este foarte bine la mama. Cel mai bine.

Și până nu uit: peisajul, care face și el parte din acest tablou… aceste duminici le petrecem de obicei la munte, într-un loc cu totul și cu totul deosebit.

Să nu credeți însă că o exploatăm pe mama în fiecare duminică. Nici poveste…o ajutăm aproape de fiecare dată.

Azi însă mama se odihnește și mi-a cedat foarte repede locul în bucătărie și asta doar pentru că este rândul meu de a fi în mijlocul acțiunii.

I-a să vedem prânzul meu. Începem cu o salată ușoară de roșii (cei mari) și cu niște supă dulce de pui cu tăieței (cei mici).

Și apoi minunea…

Tagine de miel cu caise

1 kg. carne de miel

2 cepe albe

4-5 căței de usturoi

60 gr. stafide

200 gr. caise deshidratate

750 ml. supă de pui

2 conserve de roșii cuburi

sucul de la ½ lămâie

1 lingură miere

ulei de măsline

sare și piper negru

o legătură pătrunjel

câteva fire de mentă

condimente : 

                              2 lingurițe scorțișoară
                        2 lingurițe chimion
                        1 lingură turmenic
                        1 lingură paprika dulce
                        1 linguriță paprika iute
                        1 linguriță ghimbir

condimente

Pentru acest preparat eu am folosit niște coaste, dar merge de minune o pulpă pe care o tăiați în cuburi mai mari. 

Se amestecă toate condimentele, iar cu jumătate din cantitate se îmbracă carnea de miel. Se acoperă și se dă la frigider peste noapte. Ok, poate că trebuia să vă spun asta ieri …. Dar no problem, dacă începeți de dimineață ajung și vreo 4 ore de repaus.

tagine_lamb_orig

Stafidele și caisele se pun în apă caldă, la hidratat, cu vreo jumătate de oră înainte să vă apucați de treabă.

După ce s-a odihnit carnea și a primit acea culoare galbenă și fructele s-au hidratat suficient,vă suflecați mânecile și pregătiți cel mai bun prânz ever.

Încălziți niște ulei de măsline în tagine și prăjiți carnea de miel condimentată, pe rând, nu o înghesuiți… adică vreți să o rumeniți frumos pe toate părțile. Odată rumenită o scoateți din tagine și o dați deoparte.

Luați ceapa tăiată grosier și o adăugați în tagine peste sosurile lăsate de miel. Adăugați și restul de condimente și dați la foc moderat până se înmoaie și prinde o culoare galbenă. Aveți grijă să nu se ardă.

Adăugați usturoiul tăiat felii și mai lăsați 2 minute.

Adăugați apoi stafidele, mierea, supa de pui, conservele de roșii și caisele hidratate. Amestecați puțin și adăugați carnea rumenită deasupra. Se aduce la fierbere, se condimentează cu sare și piper negru, apoi se acoperă cu capacul specific și se dă la foc mic.

tagine pregatire

Gătiți pentru 1 oră  și jumătate sau până carnea devine moale și vi se topește în gură pur și simplu.

Când vă apropiați de final adăugați sucul de lămâie și mai învârtiți de vreo 2 ori lingura prin tagine.

Imediat după ce ați oprit focul adăugați pătrunjelul și menta, rupte cu mână și nu tocate.

tagine de miel cu caise2

Serviți imediat lângă o porție de cous-cous.

Minunăție !!!

tagine marocan

Acum e liniște, toată lumea se odihnește….că doar e duminică !!

miel cu caise

Dar să nu uităm că cineva trebuie să și adune…ați ghicit !!! eu…

 

 

TAJINE MAROCAN DE MIEL CU CAISE
Write a review
Print
Prep Time
4 hr
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
5 hr 30 min
Prep Time
4 hr
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
5 hr 30 min
Ingredients
  1. 1 kg. carne de miel
  2. 2 cepe albe
  3. 4-5 căței de usturoi
  4. 60 gr. stafide
  5. 200 gr. caise deshidratate
  6. 750 ml. supă de pui
  7. 2 conserve de roșii cuburi
  8. sucul de la ½ lămâie
  9. 1 lingură miere
  10. ulei de măsline
  11. sare și piper negru
  12. o legătură pătrunjel
  13. câteva fire de mentă
condimente
  1. 2 lingurițe scorțișoară
  2. 2 lingurițe chimion
  3. 1 lingură turmenic
  4. 1 lingură paprika dulce
  5. 1 linguriță paprika iute
  6. 1 linguriță ghimbir
Instructions
  1. Pentru acest preparat eu am folosit niște coaste, dar merge de minune o pulpă pe care o tăiați în cuburi mai mari.
  2. Se amestecă toate condimentele, iar cu jumătate din cantitate se îmbracă carnea de miel. Se acoperă și se dă la frigider peste noapte. Ok, poate că trebuia să vă spun asta ieri …. Dar no problem, dacă începeți de dimineață ajung și vreo 4 ore de repaus.
  3. Stafidele și caisele se pun în apă caldă, la hidratat, cu vreo jumătate de oră înainte să vă apucați de treabă.
  4. După ce s-a odihnit carnea și a primit acea culoare galbenă și fructele s-au hidratat suficient,vă suflecați mânecile și pregătiți cel mai bun prânz ever.
  5. Încălziți niște ulei de măsline în tagine și prăjiți carnea de miel condimentată, pe rând, nu o înghesuiți… adică vreți să o rumeniți frumos pe toate părțile. Odată rumenită o scoateți din tagine și o dați deoparte.
  6. Luați ceapa tăiată grosier și o adăugați în tagine peste sosurile lăsate de miel. Adăugați și restul de condimente și dați la foc moderat până se înmoaie și prinde o culoare galbenă. Aveți grijă să nu se ardă.
  7. Adăugați usturoiul tăiat felii și mai lăsați 2 minute.
  8. Adăugați apoi stafidele, mierea, supa de pui, conservele de roșii și caisele hidratate. Amestecați puțin și adăugați carnea rumenită deasupra. Se aduce la fierbere, se condimentează cu sare și piper negru, apoi se acoperă cu capacul specific și se dă la foc mic.
  9. Gătiți pentru 1 oră și jumătate sau până carnea devine moale și vi se topește în gură pur și simplu.
  10. Când vă apropiați de final adăugați sucul de lămâie și mai învârtiți de vreo 2 ori lingura prin tagine.
  11. Imediat după ce ați oprit focul adăugați pătrunjelul și menta, rupte cu mână și nu tocate.
Notes
  1. Serviți imediat lângă o porție de cous-cous.
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/
 [:en]

tagine de miel cu caiseSunday … Sunday lunch in the family … It’s beautiful, isn’t it?

Imagine the whole family around the table, wonderful aromas floating from the kitchen, children, laughter and lots of noise. What’s wrong in this picture??? Me … Me sitting at the table. And why ? because it’s Sunday and my mother is in charge of lunch.

So, for me is relaxing Sunday … although breakfast and dinner are still my job, Sunday lunch is when I actually  get the chance to sit at  the table.  It is one of the few times of the week when everyone gets around the table.

Yeah, and my mom is the best.

Do not think, however, that we take advantage of her every Sunday. No way … we help her almost every time.

But today is my turn to cook.

So here I go: Lamb tagine with apricots

  •     1kg diced lamb shoulder
  •     2 large onions
  •     4-5 cloves of garlic
  •     60 gr. sultanas or raisins
  •     200 gr. dried apricots
  •     750 ml. chicken stock
  •     2 x 400 gr. tinned chopped tomatoes
  •     juice of ½ lemon
  •    1 tbsp clear honey
  •     olive oil
  •     salt and black pepper
  •     a handful of parsley
  •     a small handful of mint leaves
  •     spices:

                       2 tsp ground cinnamon
                       2 tsp ground cumin
                       2 tsp ground turmeric
                       1 tbsp sweet paprika
                       1 tsp hot paprika
                       1 tsp ginger

2

For this dish I used some ribs, but is going great with lamb shoulder diced into 5 cm cubes.

Place the lamb in a large bowl and toss together with half of the spice mix. Cover and leave overnight in the fridge.

Ok, maybe I should have told you about that yesterday …. But if you start in the morning and leave for at least four hours to rest, there will be no problem.

tagine_lamb_orig

Put raisins and apricots in warm water to rehydrate, half an hour before you start cooking.

Warm the olive oil in tagine and add the seasoned meat in small batches. Remove when it is nicely browned on all sides  and set aside.

Add the roughly chopped onions to the pan with the remaining spices and allow to soften and colour lightly. Be careful not to burn.

Add the sliced ​​garlic for the final 2 minutes.

Add the sultanas, honey, stock, tomatoes and apricots, then return the meat to the pan. Bring to the boil, season with salt and black pepper, then cover with the tagine lid and cook over low heat.

tagine pregatire

Cook for 1 hour and half or until the meat is tender and simply melts in your mouth.

When you approach the end add lemon juice and stir again a few times.

tagine de miel

Immediately after turning off the heat stir in the roughly torn parsley and mint leaves.

tagine marocan

Serve immediately over warm couscous. Enjoy!

miel cu caise

Now it’s quiet, everyone is resting …. that’s a Perfect Sunday !

But don’t forget that someone has to clean … you guessed it! ME …

Moroccan lamb tagine with apricots
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1kg diced lamb shoulder
  2. 2 large onions
  3. 4-5 cloves of garlic
  4. 60 gr. sultanas or raisins
  5. 200 gr. dried apricots
  6. 750 ml. chicken stock
  7. 2 x 400 gr. tinned chopped tomatoes
  8. juice of ½ lemon
  9. 1 tbsp clear honey
  10. olive oil
  11. salt and black pepper
  12. a handful of parsley
  13. a small handful of mint leaves
spices
  1. 2 tsp ground cinnamon
  2. 2 tsp ground cumin
  3. 2 tsp ground turmeric
  4. 1 tbsp sweet paprika
  5. 1 tsp hot paprika
  6. 1 tsp ginger
Instructions
  1. Place the lamb in a large bowl and toss together with half of the spice mix. Cover and leave overnight in the fridge.
  2. Put raisins and apricots in warm water to rehydrate, half an hour before you start cooking.
  3. Warm the olive oil in tagine and add the seasoned meat in small batches. Remove when it is nicely browned on all sides and set aside.
  4. Add the roughly chopped onions to the pan with the remaining spices and allow to soften and colour lightly. Be careful not to burn.
  5. Add the sliced ​​garlic for the final 2 minutes.
  6. Add the sultanas, honey, stock, tomatoes and apricots, then return the meat to the pan. Bring to the boil, season with salt and black pepper, then cover with the tagine lid and cook over low heat.
  7. Cook for 1 hour and half or until the meat is tender and simply melts in your mouth.
  8. When you approach the end add lemon juice and stir again a few times.
  9. Immediately after turning off the heat stir in the roughly torn parsley and mint leaves.
Notes
  1. Serve immediately over warm couscous.
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/
[:]


Related Posts

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

    S-au cerut tarte rustice… Hmmm ce să fie, ce să fie ??? Am căpșuni mari și frumoase, o tufă de mentă în fereastră și niște lime rămase de la  cocktailurile fără alcool de duminică …  așa că am decis să mă provoc la […]

[:ro]Supă cremă de mazăre cu mentă[:]

[:ro]Supă cremă de mazăre cu mentă[:]

[:ro] Supa asta verde pal este numa bună într-o zi rece de iarnă, asta dacă o mâncați caldă….dar este la fel de bună și rece. Ei și dacă mai doriți să adăugați și niște șunculiță prăjită este deja o mega supă cremă. Am tăiat 2 […]



9 thoughts on “[:ro]Tagine/tajine marocan de miel cu caise[:en]Moroccan lamb tagine with apricots[:]”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.