Tarta de lamaie or lime, cu bezea

Tarta de lamaie or lime, cu bezea

4 Comments

placinta

Am să vă spun doar atât: copiii sunt în vacanță…și au plecat cu bunica „în concediu”… șiiiiiiiiiii suntem pentru prima data singuri.

Nu vreau să vă spun cât de greu mi-a fost să-i văd plecând și nici câte kile am slăbit până au ajuns la destinație, dar acum sunt ok și în casă este liniște … am pornit cuptorul … și fac o tartă fără ajutor, pentru că ajutoarele mele se distrează și petrec prima  vacanță fără noi, cu bunica făcătoare de minuni.

Va fi  un adevărat desfrâu…culinar.

tarta

Crusta :
  • 200 gr.  firimituri de biscuiți graham
  • 110 grame unt, topit 
opțional în crustă se pot adăuga – o pișcătură de ghimbir măcinat
și
puteți chiar înlocui 30 gr. de biscuiți cu 30 gr. migdale măcinate
 
Se încălzește cuptorul la 180 grade C și se așează grătarul în centrul cuptorului. Ungeți cu unt tava de tartă .
 
Se amestecă împreună firimiturile de biscuiți graham ( pe care le obțineți zdrobind biscuiții în robotul de bucătărie), untul topit și ghimbirul dacă vă hotărâți să folosiți. Turnați biscuiții în formă și cu ajutorul unui pahar sau al unei linguri sau poate cu mâna, presați bine de tot biscuiții pe fundul și pereții tăvii.

 Coaceți pentru aproximativ 10 minute sau până se rumenește ușor. Scoateți din cuptor și așezați tava pe un grătar de sârmă să se răcească, în timp ce faceți crema.

Crema:
  • 3 gălbenușuri mari, la temperatura camerei
  • 400 gr.  laptele condensat homemade ( sau la conservă)
  • 120 ml suc ​​de lămâie / lime proaspăt stors
  • 2 lingurițe coajă rasă de lămâie / lime
 
Eu prefer să fac această tartă cu lime. Este mult mai  aromată.

Cu mixerul se bat gălbenușurile până devin palide și pufoase (2-3 minute). Se adaugă treptat laptele condensat și se mixează până crema se deschide la culoare și devine pufoasă (3-5 minute).
 
 Se adaugă apoi coaja de lămâie/lime și sucul proaspăt stors.
Se toarnă umplutura peste crustă și se coace timp de aproximativ 10 – 15 minute, sau până când umplutura se așează. Dacă zgâlțâiți tava veți vedea că nu se mai mișcă.
 
 Bezeaua:
 
Intre timp pregătim un aluat de bezea din 3 albușuri, 150 gr. zahăr pudră și o pișcătură cream of tartar, pe care o întindem peste crema de lămâie fierbinte.
Se dă din nou la cuptorul preîncălzit (reduceți la 100 grade C ) și se lasă să se bronzeze bezeaua.

pie

 În cazul în care aveți în dotare o lampă de bronzat – blowtorch, nu ezitați să o folosiți.

tarta de lamaie

 Se lasă tarta să se răcească de tot și se servește împreună cu cei dragi.

tarta limeta

 Să aveți o zi cu soare și o vacanță de neuitat !!

tarta de lime

 

 

Tarta de lamaie cu bezea
Write a review
Print
Crusta
  1. 200 gr. firimituri de biscuiți graham
  2. 110 grame unt, topit
Crema
  1. 3 gălbenușuri mari, la temperatura camerei
  2. 400 gr. laptele condensat homemade ( sau la conservă)
  3. 120 ml suc ​​de lămâie / lime proaspăt stors
  4. 2 lingurițe coajă rasă de lămâie / lime
Bezeaua
  1. 3 albușuri, 150 gr. zahăr pudră și o pișcătură cream of tartar
Crusta
  1. Se încălzește cuptorul la 180 grade C și se așează grătarul în centrul cuptorului. Ungeți cu unt tava de tartă .
  2. Se amestecă împreună firimiturile de biscuiți ( pe care le obțineți zdrobind biscuiții în robotul de bucătărie) și untul topit. Turnați biscuiții în formă și cu ajutorul unui pahar sau al unei linguri sau poate cu mâna, presați bine de tot biscuiții pe fundul și pereții tăvii.
  3. Coaceți pentru aproximativ 10 minute sau până se rumenește ușor. Scoateți din cuptor și așezați tava pe un grătar de sârmă să se răcească, în timp ce faceți crema.
Crema
  1. Cu mixerul se bat gălbenușurile până devin palide și pufoase (2-3 minute). Se adaugă treptat laptele condensat și se mixează până crema se deschide la culoare și devine pufoasă (3-5 minute).
  2. Se adaugă apoi coaja de lămâie/lime și sucul proaspăt stors.
  3. Se toarnă umplutura peste crustă și se coace timp de aproximativ 10 – 15 minute, sau până când umplutura se așează. Dacă zgâlțâiți tava veți vedea că nu se mai mișcă.
Bezeaua
  1. Intre timp pregătim un aluat de bezea din albușuri, zahăr pudră și cream of tartar, pe care o întindem peste crema de lămâie fierbinte.
  2. Se dă din nou la cuptorul preîncălzit (reduceți la 100 grade C ) și se lasă să se usuce bezeaua.
  3. Se lasă tarta să se răcească și se servește împreună cu cei dragi.
Notes
  1. in crustă se pot adăuga – o pișcătură de ghimbir măcinat
  2. și
  3. puteți înlocui 30 gr. de biscuiți cu 30 gr. migdale măcinate
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/

Related Posts



4 thoughts on “Tarta de lamaie or lime, cu bezea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.