De când cu grădina de legume și cu aluatul ăsta, zilnic se întâmplă câte o minunăție de plăcintă la noi în bucătărie. Săptămâna trecută a fost cu ciuperci, acum e cu legume, a fost și dulce … de toate pentru toți.
Ratatouille Galette sau Tartă cu legume
Ingrediente
- 1/2 zucchini, tăiat felii subțiri
- 1-2 roșii mari, tăiate felii
- 1 ceapă roșie, feliată subțire
- mazăre proaspătă
- 1 conservă mică de pulpă de roșii
- mozzarella ( sau brânză brie )
- ulei de măsline
- oregano uscat
- cimbru proaspăt
- 1 ou + 1 lingură apă
aluat pâte brisé
- 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță zahăr
- 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
ALUATUL PÂTE BRISÉE
- Dacă dorești să faci acest tip de aluat ar fi bine să pregătești untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt o vei tăia în cuburi și apoi o vei pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
- Adaugă în blender făina + sarea+ zaharul+ cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu sta cu degetul pe butonul blender-ului, apasă de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
- Adaugă 1 lingură de apă rece și mai dai câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagera cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
- Îndepărtează aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încerci o frământare, asta până se leagă puțin. Fă o bilă de aluat pe care o apeși în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământa prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Învelește discul de aluat în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin o oră. Aluatul acesta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
Sfat – Pentru economie de timp aluatul poți cumpăra din magazin – se găsește la frigidere sub denumirea de Pâte brisée. Nu alunga acestă idee mai ales dacă nu ai avut timp să pregătești aluatul și îți este o super poftă de o tartă sărată.
ASAMBLARE Ratatouille GALETTE
Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
Scoți aluatul făcut după rețeta de mai sus de la frigider și îl lași să se odihnească 10 minute la temperatura camerei. Iei aluatul și îl întinzi cu un sucitor, până ajungi la dimensiunea și forma dorită. Este o tartă mai „rustică” așa că imperfecțiunea aluatului este de bine. În timp vei dobândi tot felul de abilități în a întinde aluatul cât mai rotund. Dacă vrei neapărat să fie rotund perfect atunci tăie marginile imperfecte cu un cuțit. Poți lucra direct pe foaia de copt.
Întinzi pulpa de roșii pe suprafața aluatului, dar atenție lasă marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul. Presari deasupra oregano și mozzarella.
Aranjezi feliile de legume alternativ. Ca în foto. Pam Pam Ratatouille.
Împături marginile aluatului, lăsând mijlocul neacoperit. Bați bine oul împreună cu 1 lingură de apă și pensulezi marginea tartei pentru a obține crusta aurie. Presari deasupra întregii tarte brânza rămasă.
Lasă la copt cca 20 -25 minute.
It’s easy–peasy. Ratatouille!!
RATATOUILLE GALETTE / TARTĂ RUSTICĂ CU LEGUME
Ingredients
- 1/2 zucchini, tăiat felii subțiri
- 1-2 roșii mari, tăiate felii
- 1 ceapă roșie, feliată subțire
- mazăre proaspătă
- 1 conservă mică de pulpă de roșii
- mozzarella ( sau brânză brie )
- ulei de măsline
- oregano uscat
- cimbru proaspăt
- 1 ou + 1 lingură apă
- aluat pâte brisé - 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță zahăr
- 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
Directions
- Step 1 ALUATUL PÂTE BRISÉE – Dacă dorești să faci acest tip de aluat ar fi bine să pregătești untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt o vei tăia în cuburi și apoi o vei pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
- Step 2 Adaugă în blender făina + sarea+ zaharul+ cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Dă puls de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
- Step 3 Adaugă 1 lingură de apă rece și mai dai câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagera cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
- Step 4 Îndepărtează aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încerci o frământare, asta până se leagă puțin. Fă o bilă de aluat pe care o apeși în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământa prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Învelește discul de aluat în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin o oră.
- Step 5 ASAMBLARE GALETTE – Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
- Step 6 Scoți aluatul făcut după rețeta de mai sus de la frigider și îl lași să se odihnească 10 minute la temperatura camerei. Iei aluatul și îl întinzi cu un sucitor, până ajungi la dimensiunea și forma dorită. Poți lucra direct pe foaia de copt.
- Step 7 Întinzi pulpa de roșii pe suprafața aluatului, dar atenție lasă marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul. Presari deasupra oregano și mozzarella.
- Step 8 Aranjezi feliile de legume alternativ.
- Step 9 Împături marginile aluatului, lăsând mijlocul neacoperit. Bați bine oul împreună cu 1 lingură de apă și pensulezi marginea tartei pentru a obține crusta aurie. Presari deasupra întregii tarte brânza rămasă.
- Step 10 Lasă la copt cca 20 -25 minute.
4 thoughts on “Ratatouille Galette / Tartă rustică cu legume”