Parmigiana di Melanzane sau Vinete cu parmezan … este ceea ce numesc eu comfort food. Vinete din grădină, sos de roșii, busuioc, mozzarella și parmezan. De vreo lună de zile fac săptămânal câte o tavă plină cu minunăția asta.
Nu e greu de realizat dar e nevoie de puțină pregătire. Sosul și vinetele trebuiesc făcute din timp. În rest e floare la ureche.
Parmigiana di melanzane
- 2 vinete mari sau 3 mai mici
- sos de roșii ( passata)
- 150 gr mozzarella răzuita sau tăiată cuburi
- 50-70 gr. parmezan răzuit
- făină
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit
- sare, multa sare și piper proaspăt râșnit
În prima fază tai vinetele felii de aprox 1 cm., pe lungime. Nu le curăț de coajă. Este mai sănătos așa. Dar treaba ta dacă le lași cu coaja sau nu.
Le presar cu sare și le așez într-o sită să se scurgă. Cât timp vinetele transpiră, faci sosul de roșii.
Sosul de roșii
- o conservă de pulpă roșii 400 gr. ( recomand Mutti polpa)
- un cățel usturoi
- o ceapă roșie
- câteva frunze busuioc proaspăt
- ulei de măsline
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
Călești ceapa în puțin ulei de măsline până devine translucidă. Adaugi apoi usturoiul tăiat mărunt și mai gătești 1 minut până aroma lui îți umple bucătăria. Adaugi apoi conserva de roșii și reduci focul. Lași să se gătească vreo 10 minute până se reduce. Busuiocul îl rupi cu mâna și îl adaugi în sos. Mai lași încă 5 minute.
Când sosul este gata îl dai deoparte și te întorci la vinete.
Clătești vinete de excesul de sare și apă. Le ștergi cu un prosop de bucătărie. Le treci prin făină și le prăjești în puțin ulei de floarea soarelui. Câte 1 minut pe fiecare parte. Când sunt gata le pui la scurs pe un prosop de hârtie.
Ai vinetele prăjite și sosul pregătit. Preîncălzești cuptorul la 180 grade C și te apuci de asamblat .
Cum fac eu Parmigiana di Melanzane ?
Eu am mai multe dimensiuni de tăvi . O aleg întotdeauna pe cea care mă satisface, în funcție de numărul de felii de vinete obținute și de câte straturi vreau să fac.
Deci iei tava și întinzi pe fundul ei 1-2 linguri de sos apoi primul rând de vinete. Împarți ochiometric și brânzeturile și sosul în 3 părți egale. Presari deasupra parmezan și mozzarella. Apoi sos de roșii.
Și repeți operațiunea de 3 ori. La ultimul strat faci însă invers. Întâi sosul și apoi brânzeturile.
Dai la cuptor vreo 20 minute până brânzeturile de la suprafață încep să facă crustă.
Scoți din cuptor și lași vreo 15 minute să se odihnească. Niciodată nu servești fierbinte. Parmigiana di Melanzane se servește caldă.
Parmigiana di melanzane / Vinete cu parmezan
Ingredients
- 2 vinete mari sau 3 mai mici
- sos de roșii ( passata)
- 150 gr mozzarella răzuita sau tăiată cuburi
- 50-70 gr. parmezan răzuit
- făină
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit
- sare, multă sare și piper proaspăt râșnit
- SOSUL DE ROȘII
- o conservă de pulpă roșii 400 gr. ( recomand Mutti polpa)
- un cățel usturoi
- o ceapă roșie
- câteva frunze busuioc proaspăt
- ulei de măsline
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
Directions
- Step 1 În prima fază tai vinetele felii de aprox 1 cm., pe lungime. Nu le cureți de coajă. Este mai sănătos așa. Dar treaba ta dacă le lași cu coaja sau nu.
- Step 2 Le presari cu sare și le așezi într-o sită să se scurgă. Cât timp vinetele transpiră, faci sosul de roșii.
- Step 3 SOS de ROȘII – Călești ceapa în puțin ulei de măsline până devine translucidă. Adaugi apoi usturoiul tăiat mărunt și mai gătești 1 minut până aroma lui îți umple bucătăria. Adaugi apoi conserva de roșii și reduci focul. Lași să se gătească vreo 10 minute până se reduce. Busuiocul îl rupi cu mâna și îl adaugi în sos. Mai lași încă 5 minute. Asezonezi cu sare și piper după gust.
- Step 4 Când sosul este gata îl dai deoparte și te întorci la vinete.
- Step 5 Clătești vinete de excesul de sare și apă. Le ștergi cu un prosop de bucătărie. Le treci prin făină și le prăjești în puțin ulei de floarea soarelui. Câte 1 minut pe fiecare parte.
- Step 6 Când sunt gata le pui la scurs pe un prosop de hârtie.
- Step 7 Ai vinetele prăjite și sosul pregătit. Preîncălzești cuptorul la 180 grade C și te apuci de asamblat .
- Step 8 Deci iei o tavă și întinzi pe fundul ei 1-2 linguri de sos apoi primul rând de vinete. Împarți ochiometric și brânzeturile și sosul în 3 părți egale. Presari deasupra parmezan și mozzarella. Apoi sos de roșii și puțin piper.
- Step 9 Și repeți operațiunea de 3 ori. La ultimul strat faci însă invers. Întâi sosul și apoi brânzeturile.
- Step 10 Dai la cuptor vreo 20 minute până brânzeturile de la suprafață încep să facă crustă.
- Step 11 Scoți din cuptor și lași vreo 10-15 minute să se odihnească. Niciodată nu servești fierbinte. Este un preparat care se servește cald.
Alte preparate cu vinete.