CLĂTITE
Când am scris rețeta de clătite, cea clasică pe care o știe toată lumea, vă spuneam că nouă ne plac foarte mult clătitele în varianta lor austriacă. Cum orice poveste are și un happy ending a venit momentul să vă spun cum fac eu aceste minunății care se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână la noi acasă.
Una dintre cele mai neobișnuite rețete de clătite a apărut în timpul Imperiului Austro-Ungar și poartă o denumire care te duce cu gândul la conducătorii acelor vremuri: „kaiserschmarrn”.
„FIRIMITURILE ÎMPĂRATULUI”
preparate pentru prima dată pentru Franz Joseph I (1830–1916), constă în fâșii rupte din clătite (făcute din făină, ouă, lapte), caramelizate, amestecate cu gem și alune de pădure mărunțite. Soția împăratului, Elisabeta a Bavariei, frumoasa Sisi, fiind preocupată de silueta sa, dăduse ordin bucătarilor să-i facă doar deserturi ușoare, care să nu îngrașe. La vederea „bombei calorice”, împărăteasa a refuzat să mănânce clătitele astfel pregătite. Exasperat, soțul ar fi exclamat înainte de a mânca deopotrivă porția sa și a consoartei: „Ia să văd ce firimituri (schmarrn) a gătit bucătarul!” (sursa acestor informații)
O știți pe Cristina? Diva în bucătărie?
Pentru cei care ați deschis mai târziu TV-ul ea este autoarea blogului Divă în Bucătărie și este gazda proiectul „ Gătesc cu prietenii” .
Tare mi-ar fi plăcut să pregătim acest preparat împreună în cadrul proiectului, dar cum Tg. Mureș este departe de București – o vom face online. Dacă eram în altă situație acum ați fi vizionat o rețetă live plină de arome.
Așadar pam param pam cu surle şi trâmbițe, în cadrul proiectului „ Gătesc cu prietenii” în emisiunea de azi pregătim Firimiturile Împăratului.
Ingrediente Firimiturile Împăratului – Kaiserschmarrn / Clătite austriece
- 4 ouă
- 175 ml lapte gras
- 50 ml apă minerală
- 175 gr. făină
- 60 gr. zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- un vârf cuțit sare
- coaja de la o lămâie necerată
- 40 gr. unt
- stafide ( opțional)
- zahăr pudră și gem de casă
Dacă vrei stafide în clătite să iei în considerare că trebuie puse la hidratat măcar 15-20 minute înainte să începi să pregătești aluatul. Hidratează-le în apă cu puțin rom sau în suc de fructe.
Cum faci firimituri?
Când ai toate ingredientele pregătite și măsurate, separi ouăle, albuș de gălbenuș. Dai albușul deoparte și continui să adaugi ingredientele peste gălbenuș: făină, zahăr, zahăr vanilat, lapte, apă și sare. Montezi copilul la tel și amesteci până obții un aluat omogen.
Adaugi apoi coaja de lămâie și bați cu albușul cu mixerul. Când albușul face vârfuri adaugă-l în aluat. O faci de jos în sus, foarte încet astfel încât să se păstreze un aluat pufos.
Cam așa va arăta aluatul în final.
Și acum despre arta prăjirii. Aluatul e suficient pentru 2 clătite mari. Așadar pui pe foc mare o tigaie mai mare. Adaugi untul și îl lași să se topească și să se încingă. Atenție să nu se ardă! Adaugi jumătate din cantitatea de aluat. Este o clătită mare și pufoasă și nu o poți întoarce prin metoda clasică. Când e gata pe o parte, o tai în 4 direct în tigaie și întorci fiecare bucată separat.
Când clătita ta este gătită pe toate părțile, o tai în bucăți direct în tigaie. Altfel spus o faci firimituri.
O servești cu gem home-made și iaurt !!!
FIRIMITURILE ÎMPĂRATULUI – KAISERSCHMARRN
Ingredients
- 4 ouă
- 175 ml lapte gras
- 75 ml apă minerală
- 175 gr. făină
- 60 gr. zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- un vârf cuțit sare
- coaja de la o lămâie necerată
- 40 gr. unt
- stafide ( opțional)
- zahăr pudră și gem de casă
Directions
- Step 1 Dacă vrei stafide în clătite să iei în considerare că trebuie puse la hidratat măcar 15-20 minute înainte să începi să pregătești aluatul. Hidratează-le în apă cu puțin rom sau în suc de fructe.
- Step 2 Când ai toate ingredientele pregătite și măsurate, separi ouăle, albuș de gălbenuș. Dai albușul deoparte și continui să adaugi ingredientele peste gălbenuș: făină, zahăr, zahăr vanilat, lapte, apă și sare. Amesteci cu telul până obții un aluat omogen.
- Step 3 Adaugi apoi coaja de lămâie și bați cu albușul cu mixerul. Când albușul face vârfuri adaugă-l în aluat. O faci de jos în sus, foarte încet astfel încât să se păstreze un aluat pufos.
- Step 4 Aluatul e suficient pentru 2 clătite mari. Așadar pui pe foc mare o tigaie mai mare. Adaugi untul și îl lași să se topească și să se încingă. Atenție să nu se ardă! Adaugi jumătate din cantitatea de aluat. Este o clătită mare și pufoasă și nu o poți întoarce prin metoda clasică. Când e gata pe o parte, o tai în 4 direct în tigaie și întorci fiecare bucată separat.
- Step 5 Când clătita ta este gata pe toate părțile, o tai în bucăți direct în tigaie. Altfel spus o faci firimituri.
- Step 6 O SERVEȘTI CU GEM HOME-MADE ȘI IAURT !!!
- Step 7
1 thought on “Firimiturile împăratului sau Kaiserschmarrn/Clătite austriece”