Cum fac eu gem de coacăze?
Pam pam – am cules coacăzele din grădina proprie şi am reușit să fac cel mai bio gem de coacăze pe care l-am mâncat vreodată. Acrișor și fin așa cum ne place nouă …
INGREDIENTE gem de coacăze
- 1.500 gr. coacăze roșii proaspăt culese ( am avut și vreo 200 gr. de coacăze negre așa că le-am aruncat și pe acestea înăuntru)
- 550 gr. zahăr brun
- 1 lămâie
Coacăzele conțin o mare cantitate de pectină, care va închega gemul, de aceea este și ușor de făcut. Nu folosiți nici un fel de conservanți, zahăr gelifiant sau alte minuni.
Ar fi mare păcat !!!
METODA
Lăsați coacăzele într-o chiuvetă umplută cu apă rece pentru a absorbi cât mai multă apă. Scoateți-le de pe codițe și puneți-le într-o oală cu fundul dublu, la fiert.
Aduceți la fierbere și fierbeți, neacoperit, timp de aproximativ 30 de minute, până când fructul este moale și cantitatea de lichid se reduce.
Când fructele sunt moi, opriți focul și treceți-le prin sită. O operație migăloasă, dar merită. Veți vedea că va rămâne în sită coaja și mai ales sâmbureii. Ar fi culmea răbdării să scoți acei sâmbureii cu o agrafă de păr înainte de fierbere ( am auzit că se practică și acest sport ).
Adăugați acum zahărul, amestecând frecvent până când acesta s-a dizolvat. Lăsați să facă bulbuci timp de 10 minute, apoi faceți testul – puneți o lingură de sirop pe o farfurie refrigerată, apoi puneți la frigider timp de 5 minute. Dacă împingeți cu degetul siropul de pe farfurie ar trebui să facă riduri. Dacă nu face, readuceți la fierbere, apoi retestați din nou. Este important ca pe tot parcursul acestui proces să mai și gustați și să potriviți gustul după dorință și plac, dacă e prea dulce mai adăugați lămâie sau dacă e prea acru mai adăugați zahăr.
Adunați spuma (dacă este cazul), iar când siropul s-a legat suficient, adăugați zeama de lămâie și mai lăsați 1 minut să fiarbă.
Când considerați că este gata,
îndepărtați oala de pe foc și lăsați să se răcească timp de 10-15 minute, amestecând ocazional, înainte de a turna în borcane curate, uscate și sterilizate. Se înfiletează capacele și se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru 15 min. După aceea se întorc în poziția normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează în cămară. Dacă aveți borcane ca ale mele nu mai întoarceți nimic, lăsați doar să se răcească și depozitați.
gem de coacăze
gem de coacăze roșii
Ingredients
Directions
Superrr,cred că e delicios!…și ce culoare 🤗
Mulțumesc 🙂
Fac acest gem de cel puțin 45 de ani .Cândva cumpărăm fructele acum le am în gradina , mereu combin rozinci cu zmeura le pasez și apoi adau căpșuni tăiați nu i pasez. Combin : 5kg rozinci 2.5 kg zmeura și căpșuni câți salvez la congelator 1 sau 2 kg este o muncă titatinica dar și mulțumire la final. O zi buna
Super rețeta. Mulțumesc 🙂