Despre Anghinare. Cum o pregătesc, cum o gătesc, curăț și apoi mănânc.
Anghinarea este considerată benefică datorită multiplelor sale proprietăți pentru sănătate, printre care se numără îmbunătățirea digestiei, reducerea nivelului de colesterol, controlul zahărului din sânge, detoxifierea organismului, proprietăți antiinflamatorii, menținerea sănătății inimii și susținerea pierderii în greutate. Asta așa informativ. Mie îmi place și fără să știu de ce e bună.
Prepararea, gătitul și servirea anghinarei poate varia în funcție de preferințe și de rețetele specifice pe care le alegi.
Cum pregătesc anghinarea?
- 1 anghinare proaspătă
- felii proaspete de lămâie
- 1-3 căței de usturoi
- 1 frunză de dafin
- pentru servit sos aioli sau sos tzatziki
Curățare: Începe prin a tăia tulpina anghinarei, astfel încât aceasta să stea drept. Apoi, folosind un cuțit ascuțit sau o foarfecă, taie vârful frunzelor tari ale anghinarei. Poți alege să tai partea superioară a frunzelor într-un cerc mai mare pentru a permite accesul mai ușor la miezul anghinarei.
Îndepărtarea frunzelor exterioare: Trage cu grijă frunzele exterioare mai tari și fibroase, dezvăluind frunzele mai moi și mai palide din interior.
Pentru a evita oxidarea și închiderea la culoare a anghinarei, freacă marginile cu lămâie.
Cum gătesc anghinarea?
Poți aburii anghinarea într-un vas cu doar câteva degete de apă. Adaugi în apă usturoi, frunze de dafin și feliile de lămâie.
Adu apa la punctul de fierbere și adaugă sita pentru aburi. Așează anghinarea pe grătarul vasului de abur și acoperă-l cu un capac. Lasă anghinarea să fiarbă la abur timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când este fragedă și poate fi străpunsă ușor cu o furculiță.
Pentru a verifica dacă anghinarea este gata, poți insera o furculiță în partea de jos a acesteia. Dacă furculița intră ușor, anghinarea este fiartă.
Scoate anghinarea din vasul de abur și las-o să se răcească ușor.
Cum servesc anghinarea?
Ceea ce este comestibil în anghinare este partea cărnoasă a frunzelor și partea interioară a miezului după îndepărtarea fânului.
Poți servi anghinarea caldă sau rece, alături de diverse sosuri sau condimente, precum sos de iaurt cu usturoi, sos aioli sau tzatziki, muștar cu miere sau parmezan.
Pentru a mânca anghinarele, desprinde ușor frunzele, înmoaie în sos înainte de a mușca și trage cu dinții partea cărnoasă.
Poți mânca doar partea moale a frunzelor și miezul fără fân; restul frunzelor și fânul nu sunt comestibile.
În general, mâncatul anghinarei este o experiență interactivă și plăcută. Este important să mesteci cu atenție și să îndepărtezi orice părți fibroase pentru a te bucura de partea delicioasă a legumei.
SOS TZATZIKI:
- 1 cutie mare de iaurt grecesc
- 1 castravete, dat prin răzătoare și stors pentru a scurge excesul de apă
- 1-2 căței de usturoi, trecuți prin presă
- 2 lingură ulei de măsline extra virgin
- sucul de la 1 lămâie
- mărar verde tocat
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
AIOLI ( THE EASY WAY)
- 100 gr. maioneză de foarte bună calitate
- 1-2 linguri suc de lămâie
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 1-2 căței de usturoi ras
- 1/2 linguriță piper Cayenne
Pentru a face aioli: amesteci toate ingredientele într-un bol până se omogenizează și obții un sos cremos. Condimentezi cu sare după gust.
Indiferent de alegerea ta, anghinarea la aburi este o opțiune sănătoasă și gustoasă.
Anghinarea, cum o pregătesc?
Ingredients
- 1 anghinare proaspătă
- felii proaspete de lămâie
- 1-3 căței de usturoi
- 1 frunză de dafin
- pentru servit - sos aioli sau sos tzatziki
Directions
- Step 1 Curățare: Începe prin a tăia tulpina anghinarei, astfel încât aceasta să stea drept. Apoi, folosind un cuțit ascuțit sau o foarfecă, taie vârful frunzelor tari ale anghinarei. Poți alege să tai partea superioară a frunzelor într-un cerc mai mare pentru a permite accesul mai ușor la miezul anghinarei.
- Step 2 Îndepărtarea frunzelor exterioare: Trage cu grijă frunzele exterioare mai tari și fibroase, dezvăluind frunzele mai moi și mai palide din interior.
- Step 3 Pentru a evita oxidarea și închiderea la culoare a anghinarei, freacă marginile cu lămâie.
- Step 4 Cum gătesc anghinarea?Poți aburii anghinarea într-un vas cu doar câteva degete de apă. Adaugi în apă usturoi, frunze de dafin și feliile de lămâie.
- Step 5 Adu apa la punctul de fierbere și adaugă sita pentru aburi. Așează anghinarea pe grătarul vasului de abur și acoperă-l cu un capac. Lasă anghinarea să fiarbă la abur timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când este fragedă și poate fi străpunsă ușor cu o furculiță.
- Step 6 Pentru a verifica dacă anghinarea este gata, poți insera o furculiță în partea de jos a acesteia. Dacă furculița intră ușor, anghinarea este fiartă.
- Step 7 Scoate anghinarea din vasul de abur și las-o să se răcească ușor.
- Step 8 Cum servesc anghinarea? Ceea ce este comestibil în anghinare este partea cărnoasă a frunzelor și partea interioară a miezului după îndepărtarea fânului.
- Step 9 Poți mânca anghinarea caldă sau rece, alături de diverse sosuri sau condimente, precum sos de iaurt cu usturoi, sos aioli sau tzatziki, muștar cu miere sau parmezan.
- Step 10 Pentru a mânca anghinarele, desprinde ușor frunzele, înmoaie în sos înainte de a mușca și trage cu dinții partea cărnoasă.
- Step 11 Poți mânca doar partea moale a frunzelor și miezul fără fân, restul frunzelor și fânul nu sunt comestibile.
Multumesc pentru aceasta reteta delicioasa. O recomand si eu.