Nu vi s-a întâmplat niciodată să vedeți o bucată de carne care să ceară să fie gătită într-un anume fel ?? Asta am pățit eu ieri și drept urmare m-am ales cu câteva felii din alea sănătoase de ceafă de porc, care stăteau atât de frumos în galantar și se cereau a fi transformate într-o friptură din aia zemoasă care ți se topește în gură. Azi voi pregăti deci o friptură de porc puțin mai aromată şi mai condimentată decât de obicei.
Am folosit pentru Friptura de porc
– 3 felii sănătoase de ceafă de porc – 4-5 linguri ulei de măsline – sare de mare şi piper proaspăt râșnit – boia de ardei dulce – cimbru și rozmarin uscat de mine – busuioc verde -4 căţei de usturoi – o lingură de pastă de roşii sau bulion . Opțional puteți adăuga o linguriță pastă de ardei iute sau dulce.
Ce aveţi de făcut.
Pregătiți o marinadă din : 2 linguri de ulei de măsline, pasta de roșii sau bulionul, usturoiul tocat, sare, piper, boia, cimbru, rozmarin și busuioc. Toate aceste ingrediente se pun într-un bol şi se amestecă bine, până obțineți o pastă omogenă.
Luați această pastă şi faceţi în aşa fel încât feliile de carne să fie bine unse pe ambele părți. Lăsați puțin carnea să stea în această marinată, timp în care încălziți cuptorul la 240 grade.
Pregătiți apoi tava.
Turnaţi puţin ulei de măsline pe fundul tăvii, aşezaţi feliile de carne şi deasupra turnaţi o ceşcuţă mică de apă.
Acoperiţi tava cu folie de Al. şi introduceţi la cuptor. Verificaţi din când în când să vedeţi cum stă treaba. Eu am întors feliile de carne în sosul format în tavă de vreo 3 ori.
După vreo 45 de minute am observat că este aproape gata. Atunci am descoperit tava şi am mai lăsat carnea să se rumenească încă vreo 10 minute .
Foarte important :
Nu spălați tava până nu ați înmuiat în sosul rămas un colț de pâine proaspătă. Face toți banii !!!
Friptura de porc
Să aveţi poftă !!!
rozmarinul e tot ardelenesc?:))
Al meu s-a ardelenizat,e crescut pe pervazul meu de 3 generații , acum pare pursânge din zonă..
Rozmarinul este nemțesc
arata bine
Arata bestial, o s-o incerc si eu, de obicei foloseam cotlet de porc cand bagam o friptura la cuptor, insa o sa incerc si cu ceafa sa vad cum iese.
Acum am incercat reteta si e super, multumesc!
Ma gandeam ca nu am comentat, uitasem:) am pregatit reteta deja de 3 ori intr-o saptamana, deci spune ceva;) e super super gustoasa!
Elena te pup !!!
Arata foarte bine, deja imi ploua in gura, am sa incerc si eu reteta dvs. 🙂
Super…. am sa incerc reteta miine!!! revin cu informatii.
Am incercat azi si a iesit absolut delicioasa friptura. Multumesc pentru reteta! 😀
Spun maine ,este la cuptor.Oricum mersi
Cea mai buna friptura ever!!
Este a treia oara cand fac aceasta reteta…:) nu consecutiv, bineinteles…este o reteta delicioasa. Am recomandat-o mai departe prietenelor… asa ca, multumesc
multumesc si eu …
se poate lasa la marinat mai multe zile?
eu nu am încercat, nu am avut rabdare :)..dar nu vad de ce nu!!
Am pus eu acum la marinat ptr maine,se pregateste o masa de pranz copioasa,am facut cam ptr 15 pers si am pus in plus o cana de vin rosu,vedem ce iese si revin.
Super..astept reactii 🙂
Perfect,multumesc ptr reteta foarte buna si frageda,a stat cam 15 ore la macerat si a iesit delicioasa.
Multumesc si eu 🙂
Am gatit si eu aceasta reteta……..mmmmmm…..si acumam apa in gura. Multumim pentru reteta, este delicioasa. Cuvintele sunt prea putine pentru a descrie aroma si fragezimea carnii . Am tinut carnea la macerat de dumineca pana miercuri (am avut rabdare) 😉
mvai nici nu știi ce ma bucur 🙂
Salutari tuturor,o intrebare micutza am si eu: la cate grade se lasa mai excat aceasta dementiala fripturica?
imi cer scuze de intarziere 🙂
incalzesti la 240 si apoi reduci la 180… dar este si in functie de cuptor!!
Azi de sf. Nicolae am gatit si eu reteta ta Alex , sotia de mai multe ori, eu am mai adaugat si niste scarita de porc pe langa ceafa si a iesit o frptura delicioasa. Multumesc pentru reteta si Sarbatori Fericite !!!!!
Deci ceafa e la cuptor ,miroase de am innebunit vecinii,astept gustarea,sigur e bun bun.Multam de reteta
Ma bucur 🙂
Si eu am facut! Multam!
Serus 🙂
lamureste-ma te rog!!!!!
in reteta spui ca incingi cuptorul la 240 de grade si lasi friptura acoperita cu folie timp de 45 min apoi descoperita 10 min..ok?
apoi la intrebarea pusa de Adrian referitor la temperatura folosita spui 240 de grade apoi reduci 180..cum e pana la urma? incingi cuptorul la 240 si cand introduci friptura scazi la 180?
astept cu interes raspunsul..ca si ceafa de porc din frigider..
multumesc!!!!!
exact..incingi la 240 apoi reduci la 180..
multam de iluminare!!!!!
ce-mi mai placea cand bunica,nascuta in904 scotea friptura de la cuptor si indeparta folia de aluminiu,un miros ,o savoare, o placere ,minunata friptura in stil ardelenesc….