Conopida gratinată este un preparat culinar specific franţuzesc: cremoasă, uşoară şi delicioasă.
Este un alt mod excelent de a mânca legume. Ceva minunat se întâmplă atunci când se combină conopida cu sosul Béchamel şi cu diferite feluri de brânză …
Sosul de brânză este perfect pentru conopidă ( broccoli sau amândouă).
Aveţi nevoie de :
– o conopidă de vreo 700 gr. desfăcută în bucheţele
– 50 g mozzarella rasă
– 50 g caşcaval tare ras
Pentru sosul Bechamel:
– 2 linguri unt
– 2 linguri de făină
– 360 ml. lapte, fierbinte
– sare şi piper proaspăt măcinat
– nucşoară măcinată
1. Încălziți cuptorul la 200 grade. Mânjiți cu unt un vas de copt suficient de mare pentru a încăpea toată conopida . După care tapetați vasul cu pesmet.
2. Da-ți conopida la abur până când se înmoaie, aproximativ 10 minute .
3. În timp ce se abureşte conopida, pregătiţi Sosul béchamel. Se topeşte untul într-o oală, la foc mediu. Peste untul topit se adaugă făina şi se amestecă până când compoziţia devine netedă. Se adaugă apoi laptele fierbinte şi folosind un tel, se amestecă continuu până când sosul începe să se îngroașe.
Odată îngroșat , se condimentează cu sare şi piper şi un vârf de cuţit de nucşoară. Apoi îndepărtați de pe foc şi mai amestecați puţin. În sosul Bechamel obţinut adăugaţi jumătate din cantitatea de mozzarella şi cașcaval , si amestecati foarte încet.
4.Aşezaţi bucheţele de conopidă fierte într-un vas şi turnaţi peste sosul Bechamel amestecat cu mozzarella şi caşcaval.
Utilizand o spatulă de silicon , cu mişcări foarte fine pentru a nu strivi conopida se amestecă pentru a distribui sosul uniform.
5. În vasul de copt mânjit cu unt şi tapetat cu pesmet se toarnă încet toată conopida amestecată cu sos.
Se condimentează cu sare şi piper proaspăt şi se presară cu restul de mozzarella şi cașcaval ras pe deasupra.
6. Se coace în cuptorul încălzit în prealabil până face o crustă aurie în partea de sus , aproximativ 25 de minute.
conopida gratinată
Deja salivez pe tastatura… arata minunat! Imi place mult blogul tau, retetele sunt grozave si pozele foarte bine realizate. Numai bine!
Carmen mersi mult…:-*:-*
Eu am o problema: nu stiu gati conopida decat intr-un singur fel: cu maioneza….deci cu muulta nerabdare am asteptat sa vin acasa sa o incerc.
Cuptorul arde de zor rumenind varianta mea de conopida gratinata. Pana acum totul pare minunat….mai putin incercarea mea neispravita de a amesteca conopida cu sosul Bechamel direct in tava pe care pusesem hartie de copt ….iti dai seama ca hartia s-a cam inmuiat, si nu stiam precis unde e sos, unde e hartie si unde e conopida :)).
Adaptarile mele mai mult sau mai putin voite: 350 gr conopida (o aveam fiarta in frigider de 3 zile), si cam tot 350 brocoli; branza tare = 60 gr cas de oaie din congelator, in rest am mers dupa reteta.
Astept cu nerabdare „rezultatul” 🙂
Multumesc din suflet pt acest site …e de vis….bonus si posibilitatea de a salva pdf sau trimite email direct cu reteta ….
Super. Felicitari si sper sa o tii tot asa 🙂
Ma bucur ca a fost pe placul tau…. Tocmai am descoperit o alta metoda de a gati conopida: o transformi intr-un super alfredo sos de conopida pentru paste !!! O minune 🙂
Mmmm,ce bine arata! Chiar acum am sa fac si eu. Cautam o reteta altfel decat cea pe care eu o fac de obicei si reteta ta mi-a tras cu ochiul.
Am facut-o si mi-a placut mult. Multumesc frumos pentru reteta,Alex!
super, ma bucur enorm !!!
Am facut-o. A iesit f.buna!
Recunosc ca eu i.am adaugat si cateva bucatele piep de pui usor calit.
Super idee. Încercăm și varianta cu pui data viitoare.