um se fac Muffins cu cartof dulce?
Se cereau niște muffin-uri, mai ales că în fiecare dimineață trebuie să pregătesc lunch box-ul școlarilor mei. Mvai de mine cum trece timpul…nu-mi vine să cred că au trecut aproape 11 ani de când îmi plimbam burta prin cartier. Ce zile frumoase…atunci când dormeam până târziu pentru că era liniște și nu trebuia să ajung nicăieri și nu ca acum când am 2 perechi de piciorușe în coaste și ceasul sună de cel puțin 3 ori până mă dau jos din pat, și era ordine în casă nu lego peste tot de nu poți călca… și mâncam la restaurant…Ooo happy days !!!
Dar să revin la muffin-urile mele, vorba omului: ” așa îți trebuie dacă ai făcut copii 🙂 „
Ingrediente pentru Muffins cu cartof dulce
- 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
- 210 gr. făină
- 100 gr. zahăr brun
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță nucșoară
- o pișcătură de sare
- 2 ouă
- 75 gr. unt
- 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
- coaja de la 1 lămâie ( necerată )
Streusel Topping
- 1 lingură făină
- 1 lingură unt la temperatura camerei
- 2-3 linguri zahăr brun
- 1/2 linguriță scorțișoară
Piure de cartof dulce cu măr
- 1 măr mare, tăiat în sferturi
- 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
- 1 cană de apă
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.
Mmmm …. Fibre.
Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți.
Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.
Muffins cu cartof dulce
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă.
Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
Nu amestecați excesiv.
Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.
Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.
Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.
Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Se servesc calde sau la temperatura camerei.
S-aveți poftă !
Muffins cu cartof dulce
Muffins din cartof dulce si mar, cu topping Streusel
Ingredients
- 1 cană piure cartof dulce cu măr ( rețeta mai jos ↓ )
- 210 gr. făină
- 100 gr. zahăr brun
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță nucșoară
- o pișcătură de sare
- 2 ouă
- 75 gr. unt
- 1 și 1/2 linguriță extract de vanilie
- coaja de la 1 lămâie ( necerată )
- Streusel Topping
- 1 lingură făină
- 1 lingură unt la temperatura camerei
- 2-3 linguri zahăr brun
- 1/2 linguriță scorțișoară
- Piure de cartof dulce cu măr
- 1 măr mare, tăiat în sferturi
- 1 cartof dulce, curățat de coajă și tăiat în cubulețe
- 1 cană de apă
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță extract de vanilie
Directions
- Step 1 Într-o cratiță se pune la fiert mărul împreună cu cartoful și apa. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Lăsați coaja pe măr pentru un plus de fibre și mai multă aromă.
- Step 2 Se adaugă scorțișoara și vanilia și se amestecă bine. Pe cel mai mic foc lăsați la fiert cratița acoperită timp de încă 15-20 de minute. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească, apoi scurgeți. Puneți în blender. Apăsați butonul până sosul ajunge la textura dorită.
- Step 3 Muffins – Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
- Step 4 Într-un castron mare amestecați împreună făina, praful de copt, nucșoara și sarea. Le puneți deoparte.
- Step 5 Într-un alt castron, se amestecă împreună : ouăle, vanilia, coaja de lămâie, zahărul brun, untul topit și răcit, piureul de cartof cu măr – până când obțineți o compoziție omogenă.
- Step 6 Turnați ingrediente umede peste cele uscate. Amestecați doar până când nu se mai vede făina.
- Step 7 Nu amestecați excesiv. Aluatul obținut se pune cu lingura ( este un aluat mai moale ) în forme.
- Step 8 Pregătim toppingul amestecând cu degetele făina + untul + zahărul + scorțișoara până se obține un aluat sfărâmicios, ca niște firimituri mai mari.
- Step 9 Împrăștiem aceste firimituri peste aluatul din forme.
- Step 10 Coaceți timp de 20 minute, sau până când partea de sus a muffin-ului este ușor rumenită și scobitoarea introdusă în mijloc iese curată.
Sweet Potato Apple Muffins with Streusel Topping
It’s about time I baked some muffins … especially now that the school started and I have a preschool freshman in the house how needs a lunch box every morning. Oh dear, time goes by so fast… It’s been almost 6 years since I was a proud owner of a pregnant belly. Those were the days … when oversleeping was not a problem, not like now when I have 2 pairs of feet in the ribs, and there was tidiness in the house not cars everywhere … and dinning at the restaurant … Oh happy days !
Back to my muffins, but still thinking about what hubby said „- just deal with it woman, that’s what happens when you have kids :)”
Ingredients:
- 1 cup mashed sweet potato with apple ( recipe below ↓)
210 gr. flour
100 gr. brown sugar
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon nutmeg
a pinch of salt
2 eggs
75 gr. butter
1 and 1/2 tsp of vanilla extract
zest of 1 lemon
Streusel Topping
- 1 tablespoon flour
1 tablespoon butter, at room temperature
2-3 tablespoons brown sugar
1/2 teaspoon cinnamon
Mashed sweet potato with apple
- 1 large apple, cut into quarters
1 sweet potato, peeled and cut into quarters
1 cup water
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon vanilla extract
In a large saucepan put to boil the potato and the apple in water. Bring to a boil and cook for about 10 minutes. Leave the apple unpeeled cause it adds more fiber and flavor.
Mmmm …. Fiber .
Add cinnamon and vanilla and mix. Reduce the heat to a low simmer, cover the saucepan and let it cook 15 to 20 minutes undisturbed. Remove from heat and allow to cool, then drain .
Put in blender. Press the ON button until sauce reaches the desired texture .
Muffins
Preheat oven to 180 degrees C.
In a large bowl mix together flour, baking powder, nutmeg and salt. Put them aside.
In another bowl, mix together : eggs, vanilla, lemon zest, brown sugar, butter (melted and cooled), mashed potato and apple – until it reaches a smooth texture.
Pour the wet ingredients over the dry ones. Mix just until the flour is no longer visible .
Do not over-mix the batter .
Spoon batter into muffin forms (it is a softer dough).
Use your finger tips to prepare the topping by mixing the flour + butter + cinnamon + sugar until you get a crumbly dough that looks like larger crumbs.
Sprinkle crumbs over batter.
Bake 20 minutes or until a toothpick inserted into the center of a muffin comes out clean.
Serve warm or at room temperature.
Enjoy!
Pe-asta am salvat-o in to-do list!
Pupici la pitici!
Mihai ❤…pupam fata !!
originala idee: piureu de cartofi dulce cu mar!
copiii sunt înnebuniți !!!