Funny Story despre topinambur
Se făcea că mă duc la aprozarul din cartier. Într-o lădiță parcă special ascunsă în colțul aprozarului foarte comunist văd ceva care mi-a atras atenția. Ceva care semăna cu ghimbirul dar parcă totuși nu era. Mă uit la etichetă și văd scris „cartofi dulci”. Evident o întreb pe vânzătoare ce ascunde acolo. Răspunsul ei nu era cel așteptat de mine :”-ăăăă nu știu…șefu zice că sunt un fel de cartofi”… Îi iau în mână, mă uit eu la ei și-mi place mirosul. Era evident că nu erau cartofi dulci, dar totuși ce erau ??
Și uite așa mă aleg cu două kile de ceva la 3 lei/kg.
Ajunsă acasă caut eu pe net și găsesc topinambur, nap porcesc, măr de pământ, anghinare de Ierusalim sau picioci.
Curăț unul și-l gust… și era bun, adică așa crud era tare bun… un gust parcă de nucă de cocos… si mai mănânc unul… și uite așa s-a dus juma de kil.
Trec după-masă pe la mama și o întreb:” tu știi ce-i ăsta ???” la care ea :” cum să nu, sunt picioci”. Apare și tatăl meu curios:” ce ce? ce șușotiți… ” întreabă el. „vai de când nu am mai mâncat napi…”
Și așa am ajuns la concluzia că în afară de mine și de vânzătoarea din aprozar toată lumea știa ce este.
DAR numai eu am făcut supă din el și m-am întors la aprozar și am cumpărat toată lădița !!!
Ingrediente
1 kg topinambur, spălat și curățat
smântână, după gust
4 căni supă de pui
2 cepe, tocate mărunt
o mână de ciuperci, curățate și tăiate felii subțiri
un păstârnac, curățat și tăiat felii subțiri
un cub unt
parmezan
ulei de măsline
smântână, după gust
4 căni supă de pui
2 cepe, tocate mărunt
o mână de ciuperci, curățate și tăiate felii subțiri
un păstârnac, curățat și tăiat felii subțiri
un cub unt
parmezan
ulei de măsline
Metoda
1. Curățați topinamburul și tăiați-l bucăți.
2. Puneți ceapa la călit în puțin ulei de măsline, până se înmoaie.
3. Adăugați topinamburul, căliți puțin apoi adăugați supa de pui.
4. Lăsați la foc mic spre mediu, până topinamburul este fiert.
5. Cu ajutorul blender-ului transformați supa în cremă.
6. Adăugați smântâna și amestecați.
7. Feliile de păstârnac și cele de ciuperci se trag la tigaie în puțin unt.
8. Turnați supa în boluri și serviți așezând deasupra ciupercile și păstârnacul .
9. Radeți niște parmezan și
poftă bună !!!!
poftă bună !!!!
Azi am mai inavtat ceva: Topinambur!!!
Ce-ai facut aici pare tare bun…iar pozele de top.
Zi frumoasa sa aveti!
Dana multumesc ♥
Da, cred ca e delicioasa.Foarte apetisant arata!
Si eu am invatat despre topinambur abia cand m-am mutat in alte tari. …. Asta dupa ce, multi ani la rand m-am intrebat ce-or fi napii despre care auzeam in povestile din copilarie ale bunicilor mei…
Anki, multumesc !!
Nu am mâncat niciodată, dar m-am lovit de câteva rețete cu topinambur prin reviste.
Merita incercat ….
„Nap” sau „picioci”, „topinambur” sau ce o fi, ce ai gatit arata delicios!
Am retinut lectia, urmeaza sa identific leguma si sa imi fac curaj sa o gatesc.
… Poate.
Kyra incearca, nu vei regreta nici o clipa 🙂
Me encanta esta receta luce muy bonita y exquisita,abrazos y abrazos.
Muchas gracias por tu comentario ♥ ♥ ♥ !!!
Topinambur… mi se înnoadă limba incercand sa zic cuvantul asta :). Este cuvant romanesc?
O minunatie de crema
Se pare ca este romanesc , doar ca nu il foloseste nimeni 🙂
minunata supa! Am mancat napi in copilarie si tare mult imi placeau!
Nu am mai vazut de atunci 🙂 Te pup!
Emily, ma bucur muuuuuuuuuuult ca iti place!!
Am vazut in magazin si m-am documentat pe net si maine merg si cumpar, lumea nu cumpara precis nu stiau ce este. Se gasesc in suporturi de plastic invelite in folie), inca nu stiu pretul, dar oricum cumpar.
Au la Kaufland la kilogram (in jur de 8 lei). Chiar acum cateva ore am cumparat.