Zamă de salată verde » Bucătăria familiei mele »
Zamă de salată verde

Zamă de salată verde

1 Comment

 

Zamă!  Asta-i una scurtă și clasică, de aci, de la Ardeal.


 Călesc în puțin ulei niște slăninuță/kaiser. Peste ea adaug salata verde ( spălată și uscată, ruptă în bucăți ) și vreo 2 căței de usturoi storși. Le las împreună la călit până salata se înmoaie. Adaug apoi apă și las să fiarbă. Când e aproape gata o dreg, adică fac un liezon fără făină, din gălbenuș cu smântână pentru gătit din aia grasă.

Șmecherie: pentru ca zama fierbinte și liezonul rece să se omogenizeze și să nu se separe, liezonul trebuie adus la temperatura supei – așadar diluați-l cu puțină zamă fierbinte.
 După ce am dres zama, aceasta nu se mai ţine pe foc decât până când începe să fiarbă. Și întotdeauna la foc mic. 
Am acrit-o cu oțet din vin alb. Sare și piper după gust.
  În funcție de „nevoi” mai puteți adăuga și mai mult usturoi.  Ideea e să obțineți ceva lăptos, acrișor, usturoiat și tare gustos.
 

Separat am trântit o omletă din ouă de prepeliță așa cum scrie la carte. Omleta am tăiat-o bucăți și am adăugat-o în zamă înainte să o servesc.

 
Pam pam… Scurt și la obiect !!!
 

Poftă bună !
 

 

Alta ciorba cu salata 

Zama de şălate / Ciorba de salata verde / zama de salata verde cu slaninuta si mamaliga
                              

Related Posts

Cheesecake cu ananas caramelizat

Cheesecake cu ananas caramelizat

       Ce pot să vă spun … e bună, e bună rău… cheesecake cu ananas și poate ar fi și mai bună cu ananas proaspăt, dar în cazul meu ananasul proaspăt a fost un eșec. Adică am cumpărat ananasul, am respectat toate indicațiile […]

Supă cremă de mazăre cu mentă

Supă cremă de mazăre cu mentă

  Supa asta de mazăre e de un verde pal și este numai bună într-o zi rece de iarnă, asta dacă o mâncați caldă….dar este la fel de bună și rece. Ei și dacă mai doriți să adăugați și niște șunculiță prăjită este deja o mega […]



1 thought on “Zamă de salată verde”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.