De când am acest blog am tot încercat o groază de preparatele tradiționale… și Pasca este unul din acele preparate pe care le-am făcut doar o dată-n viață.
Anul acesta însă am decis să încerc din nou minunea… mai ales că mama ne-a cam împărțit atribuțiile. Mdeci mă sună mama ieri și-mi zice :” hai să mă ajuți la cumpărături„. Eu care sunt un copil foarte cuminte sar repede să-mi ajut mama. Şi doar în mijlocul magazinului îmi spune: ” știi m-am gândit că anul ăsta tu să faci tot ….. adică eu aranjez masa iar tu faci mâncarea, că doar ai blog !”
Aaaaaa…. și eu care mă bucuram că de sărbători nu făceam nimic.
Şiii ca nu lungesc povestea: am vopsit ouăle, am pregătit aperitivele, am băgat mielu la cuptor… și acum vă povestesc cum am făcut pasca.
Cum se face tradiționala pască din aluat dospit, de cozonac?
- 600g făină
- 125ml apa călduță
- 125ml lapte călduț
- 80gr unt topit
- 150gr zahăr tos
- 1 pliculeț drojdie uscată
- 2 gălbenuşuri
- un praf de sare
- coajă rasă de la o lămâie
- 300gr brânză dulce de vacă
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- esență de rom
- coajă rasă de la o lămâie
- 10gr griș
- 25gr făină
- 2 ouă
- 100 gr stafide
- zahăr brun, după gust
- 1 gălbenuș
- 30ml lapte
- miere pentru uns după coacere
- Stafidele le puneți într-un vas cu apă cât să le acopere şi puțină esență de rom şi le lăsăm să se umfle vreo 45 min-1 oră, după care le scurgem de apă.
- Punem brânză dulce de vacă într-un castron, adăugăm zahărul brun, esența de rom, apoi zahărul vanilat, coajă de lămâie, stafidele, ouăle şi amestecăm cu o spatulă până la omogenizare.
- În compoziţia rezultată adăugăm 10g griș şi 25g făină şi amestecăm din nou cu telul, până se omogenizează.
- Dacă aveţi mașină de făcut pâine faceţi aluatul astfel: în cuvă se pun ingredientele în ordinea următoare: apa călduță, laptele călduț, untul topit în prealabil în cuptorul cu microunde (atenție, untul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, în momentul când îl adaugați), gălbenuşurile, pliculețul de drojdie, zahărul tos, coajă rasă de lămâie, făină şi sărea. Eu am folosit același program pe care îl folosesc pentru aluatul de pizza.
- După ce aluatul a dospit, răsturnați-l pe suprafața de lucru (pe care o ungeți, în prealabil cu o peliculă fină de ulei) şi împărțiți aluatul în 2 părți egale.
- Din jumătate de aluat facem o foaie rotundă cât tavă pe care o folosim pentru pască. Aluatul îl întindem cu mână, nu folosim sucitorul.
- Luăm o tavă rotundă cu pereții detașabili şi o tapetăm atât pe fund cât şi pe margini cu hârtie de copt (pentru a se fixa mai bine hârtia de pereți, puteți, din loc în loc să ungeți tavă cu unt).
- Punem în tavă foaia rotundă de aluat şi o înțepam din loc în loc cu o furculiță.
- Cealaltă jumătate de aluat o împărțim în trei parți egale, pe care le rulăm pe fiecare în parte, între suprafața de lucru şi podul palmelor până obținem 3 rulouri lungi (lungimea este în funcție de diametrul tăvii pe care o folosiți.)
- Din cele trei rulouri facem o împletitura în trei.
- Împletitura rezultată o punem în tavă peste foaia de aluat, de jur împrejur, ca un cerc.
- Lăsăm Pasca la crescut 45 minute.
- După cele 45 minute, turnăm în mijloc umplutura de brânză dulce, ungem bine împletitura de aluat cu amestecul de ou şi lapte pregătit în prealabil şi introducem pasca în cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 45 – 50 minute.
- După ce pasca s-a copt, o scoateți din cuptor şi o pensulați cu miere sau o lăsați așa cum este.
- Se lasă la răcit, după care se tăie şi se servește.
Eu sunt mama, iar Alex e minunea mea!
Mama i luv u 😛
Hristos a Inviat! Cat de frumoasa ti-a iesit! Pun pariu ca-i reteta mamei tale :)) Nu de alta, dar si eu tot de la mama am furat reteta!
Adevarat a inviat…sa stii ca mama mea este super in bucatarie, dar pasca ea nu face 🙂
Ador pasca! Din pacate, nu imi prea iese. Trebuie sa cumpar intotdeauna din supermarket. Cred ca daca as stii sa fac, as manca tot anul pasca.
Imposibil sa nu reusesti:)
Asa mi-a facut si mie mama de Craciun, dar nu pentru ca am blog ci pentru ca am mai mult timp liber . Anul asta spune ca vrea doar s-o ajut, dar eu mi-am pregatit retetele (pe asta o voi folosi pentru pasca).
Bună! Cat se lasă aluatul la dospit?
Salut. Fiecare mașina de pâine are program de frământat aluat + dospit. La cea pe care o am eu este 60 min.