prăjitură răsturnată cu mere și cranberry » Bucătăria familiei mele
prăjitură răsturnată cu mere și cranberry

prăjitură răsturnată cu mere și cranberry

2 Comments

 

upsidedowncake2    

Prăjitură întoarsă !!

De abia aștept să apară fructele proaspete care să facă din prăjitura asta ceva și mai și decât este deja.

Este genul de prăjitură care place până și copiilor mofturoși, are puține ingrediente și se face foarte ușor.

Nu vreau să vă țin la povesti prea mult deoarece știu că vă mănâncă palma să o încercați.

Așa că haideți să pornim cuptoarele.

upsidedowncake1   


 INGREDIENTE

Pentru fructe:

 • 250 gr. zahăr ( pentru caramelizat )
 • 25 gr. unt
 • 2 mere
 • 1 cană merișoare (cranberries) deshidratate ( care se pun la hidratat în apă caldă aprox. 1 oră)

Pentru aluat:

 • 125 gr. făină
 • 1 linguriță praf de copt
 • un strop de sare
 • 85 gr. unt, la temperatura camerei
 • 100 gr. zahăr brun
 • 1 ou
 • 1 lingură suc de mere
 • 120 ml. lapte

upside-down cake

  METODA

Pentru caramel:

Totul începe cu alegerea vaselor termorezistente pe care le veți folosi. Dacă folosiți una singură atunci zahărul se va carameliza direct în ea. În cazul în care optați pentru vase mai mici, puteți fie să caramelizați zahărul în fiecare vas prin introducerea lor în cuptor, fie într-un vas mai mare și apoi transferați doar caramelul obținut. Important este să se caramelizeze zahărul. Să aveți grijă să nu se ardă deoarece va fi amar și strică tot.

Deci să presupunem că aveți 4-5 ramekinuri pregătite. Puneți zahărul într-o tigaie la foc mic și amestecați până ajunge la culoarea chihlimbarului, adică s-a caramelizat. Îndepărtați tigaia de pe foc, adăugați untul și amestecați până acesta se topește. Turnați imediat caramelul obținut în ramekinuri, mișcând până se acoperă uniform partea de jos a fiecăruia.

Pentru fructe:

Se curăță merele, se scoate frumos cotorul și se taie rondele. Merișoarele hidratate se scot din apă. Se împart feliile de măr intre ramekinuri și se suprapun ușor. La fel faceți și cu merișoarele.

Pentru aluat:

Se amestecă împreună faina, praful de copt și sarea într-un castron, și se pune deoparte. Se pune untul și zahărul într-un bol mare și se bate la viteza medie-mare, cu un mixer electric, până se obține o cremă luminoasă și pufoasă, aproximativ 3 minute. Se adaugă oul și sucul de mere și se mixează până se combină complet. Se adaugă o treime din făină și lapte, alternativ și se mixează aluatul la viteză mică până la omogenizare; repetați de două ori.

upsidedown ingrediente

Împărțiți aluatul printre ramekinuri, netezind-ul ușor peste fructe.

Dați la cuptor și coaceți vreo 20-30 de minute, până devin brun-aurii.

Când sunt gata, scoateți din cuptor și cu vârful unui cuțit desprindeți marginile, apoi răsturnați cu grijă pe farfurii individuale.

Just perfect !

    cranberry apple upside-down cake  

 

Prajitura intoarsa cu mere si cranberry
Write a review
Print
Pentru fructe
 1. 250 gr. zahăr ( pentru caramelizat )
 2. 25 gr. unt
 3. 2 mere
 4. 1 cană merișoare (cranberries) deshidratate ( care se pun la hidratat în apă caldă aprox. 1 oră)
Pentru aluat
 1. 125 gr. făină
 2. 1 linguriță praf de copt
 3. un strop de sare
 4. 85 gr. unt, la temperatura camerei
 5. 100 gr. zahăr brun
 6. 1 ou
 7. 1 lingură suc de mere
 8. 120 ml. lapte
Instructions
 1. Pentru caramel: Totul începe cu alegerea vaselor termorezistente pe care le veți folosi. Dacă folosiți una singură atunci zahărul se va carameliza direct în ea. În cazul în care optați pentru vase mai mici, puteți fie să caramelizați zahărul în fiecare vas prin introducerea lor în cuptor, fie într-un vas mai mare și apoi transferați doar caramelul obținut. Important este să se caramelizeze zahărul. Să aveți grijă să nu se ardă deoarece va fi amar și strică tot.
 2. Deci să presupunem că aveți 4-5 ramekinuri pregătite. Puneți zahărul într-o tigaie la foc mic și amestecați până ajunge la culoarea chihlimbarului, adică s-a caramelizat. Îndepărtați tigaia de pe foc, adăugați untul și amestecați până acesta se topește. Turnați imediat caramelul obținut în ramekinuri, mișcând până se acoperă uniform partea de jos a fiecăruia.
 3. Pentru fructe: Se curăță merele, se scoate frumos cotorul și se taie rondele. Merișoarele hidratate se scot din apă. Se împart feliile de măr intre ramekinuri și se suprapun ușor. La fel faceți și cu merișoarele.
 4. Pentru aluat: Se amestecă împreună faina, praful de copt și sarea într-un castron, și se pune deoparte. Se pune untul și zahărul într-un bol mare și se bate la viteza medie-mare, cu un mixer electric, până se obține o cremă luminoasă și pufoasă, aproximativ 3 minute. Se adaugă oul și sucul de mere și se mixează până se combină complet. Se adaugă o treime din făină și lapte, alternativ și se mixează aluatul la viteză mică până la omogenizare; repetați de două ori.
 5. Împărțiți aluatul printre ramekinuri, netezind-ul ușor peste fructe.
 6. Dați la cuptor și coaceți vreo 20-30 de minute, până devin brun-aurii.
 7. Când sunt gata, scoateți din cuptor și cu vârful unui cuțit desprindeți marginile, apoi răsturnați cu grijă pe farfurii individuale.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/

  cake

 


Related Posts

Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea

Tort de mere, cremă de zahăr ars și bezea

        tort de mere      Toată lumea bine, sănătoasă ?? V-a fost dor de mine ?  mie mi-a fost tare dor de voi ! Simt că va fi un an bun… voi ce ziceți ???  Și ca să-ți meargă bine trebuie să […]

Friptură de curcan – umplut cu prune, mere şi prosciutto

Friptură de curcan – umplut cu prune, mere şi prosciutto

    Şi asta dragii mei este cea mai bună friptură de curcan ever tried and cooked !!! Vă e foame ???Atunci nu mă lungesc prea mult. Am luat una bucată mare piept de curcan şi am pregătit-o cu mare stil. Eu am folosit doar pieptul deoarece curcanul meu […]2 thoughts on “prăjitură răsturnată cu mere și cranberry”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.