Cozonac pufos. Rețeta asta a devenit un obicei la noi în casă. Indiferent de ocazie, sărbători sau doar de poftă, aceasta este metoda folosită de mine pentru a obține un cozonac pe placul tuturor, mici și mari.
Este una dintre primele mele rețete publicate pe blog, și cu toate că am încercat o grămadă de minuni și rețete tradiționale sau moștenite de la mama, rețeta asta nu se învechește niciodată. Poate doar fotografiile sunt mai bune, zic si eu.
De aproape 9 ani tot scriu aici și cred că ați înțeles că îmi plac lucrurile simple. Cum poate fi un cozonac simplu? ei bine dacă dai unui leneș o treabă cu siguranță va găsi cea mai ușoară și eficientă metodă de o face. Așa și eu cu rețeta de cozonac. Nimic mai ușor mai ales dacă ai o mașină de făcut pâine care oricum nu ai mai folosit-o de mult.
Rețeta veche de cozonac cu fotografii noi.
Ingrediente pentru aluat
- 110 ml. lapte călduț
- 3 linguri zahăr ( vreo 75 gr.)
- zahăr vanilat
- 2 ouă întregi
- coaja de la o lămâie sau/şi portocală
- esență de rom
- 1 plic drojdie uscată
- 400 gr. făină
- un vârf cuțit sare
Întâi nuca. După ce o alegeți cu grijă, o mărunţiţi. Dacă doriți o puteți chiar prăji puțin înainte. Nuca prăjită are o aromă deosebită.
Folosiți un robot de bucătărie pentru a mărunți miezul de nucă, dar nu îl faceți praf.
Scoateți din dulap mașina de făcut pâine și adăugați ingredientele în următoarea ordine : laptele încălzit, zahărul şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, esența de rom, ouăle, plicul de drojdie, sarea și făina cernută. Dați la programul de frământare, care la aparatul meu este de 30 minute.
Luați o oală suficient de mare și de adâncă, în care caramelizați 150 gr. zahăr. Tapetăți cu grijă pereții şi baza oalei ( cu grijă să nu vă ardeți degetele).
Cum se face cozonac pufos ?
Când mașina se oprește din frământat scoateți aluatul ( nu se lasă să dospească deloc) pe o planșetă de lucru. Întindeți o foaie cam de 1 cm. grosime pe care o ungeți cu ajutorul unui cuțit cu crema de unt și zahăr.
Peste crema de unt presărați nuca astfel încât să se acopere toată foaia. Presați ușor cu palma .
Rulați foaia și tăiați în 5-6 rulouri egale. Rondelele de aluat obținute așezați-le în picioare în oala tapetată cu zahăr, lăsând spațiu suficient între ele. Acoperiți oala cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară şi lăsați la crescut cam 1 oră.
Cel mai bun cozonac
După o oră de stat la căldură rulourile mele au crescut foarte frumos, au umplut oala. Nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate la cuptor deoarece fața de prezentare va fi cea de jos.
Lăsați la copt vreo 35 min. la 180 grade C, până trece testul scobitorii.
Ta-da cozonacul meu în toată pufoşenia lui !
Pentru mai multe fotografii ( rețeta pas cu pas) AICI
1 thought on “Cozonac pufos cu nucă și caramel”