The best hrean în oțet!
Mi-e îmi place tare mult sosul de hrean… ăla de se face cu smântână.
Așa că dacă tot am dat prin piață mi-am luat și vreo câteva legături de hrean proaspăt ăsta ca să-l pun în borcan pentru la iarnă… că dacă mă apucă vreo poftă nebună de friptură cu sos de hrean și eu nu am hrean.
Cum fac hrean în oțet?
300 gr. hrean
2 lingurițe sare de mare neiodată
100 ml apă
50 ml oțet
opțional – puțin zahăr
Hreanul se spală bine și se curăță de coajă. Până aici toate bune.
Și acum cea mai distractivă parte. Ați auzit și voi că hreanul pișcă mai ales când este dat prin răzătoare. Ei bine, e adevărat. Este Strong !!! Chiar dacă totul începe de-a dreptul inofensiv, când te lovesc aburii emanați zici că te-a lovit trenu’ și dintr-o dată canalele tale lacrimale devin incredibil de ocupate, ca să nu mai vorbim de nas care se desfundă instant.
Deci să nu ziceți că nu v-am spus.
Dacă aveți posibilitatea de a folosi un blender sau un robot de bucătărie va fi poate mult mai ușor.
Dar și cu ăsta aveți grijă atunci când ridicați capacul, să o faceți foarte încet, cu grijă și la distanță de față.
În cazul meu a fost 1-0 pentru Hrean. Dar la anul schimbăm foaia.
În acest timp puneți apa și oțetul pe foc și lăsați până începe să clocotească, apoi acoperiți și lăsați să se răcească. Când s-a răcit zeama, o turnați este hrean și amestecați bine. Începeți apoi să îndesați în borcănașe curate și sterilizate, să nu rămână aer. Puneți capacul și gata.
Hrean în oțet
hrean în oțet
Ingredients
- 300 gr. hrean
- 2 lingurițe sare de mare neiodată
- 100 ml apă
- 50 ml oțet
- opțional – puțin zahăr
Directions
- Step 1 Hreanul mărunțit în robotul de bucătărie se amestecă cu sarea și se lasă să se odihnească vreo juma de oră.
- Step 2 În acest timp puneți apa și oțetul pe foc și lăsați până începe să clocotească, apoi acoperiți și lăsați să se răcească.
- Step 3 Când s-a răcit zeama, o turnați este hrean și amestecați bine.
- Step 4 Începeți apoi să îndesați în borcănașe curate și sterilizate, să nu rămână aer. Puneți capacul și gata.
Buna idee, frumoase poze!!!
Si eu ador iarna sosul de hrean !!! ;)Superbe poze, bravoo!!!
da, am facut si eu asa si e tare bun!
si mie imi place hreanul si sosul!pup
Maine fug in piata sa i-au hrean! 🙂 Al meu este mare fan hran… dar n-am pus niciodata.. pana acum ne aprovizionam de la mame.. dar anu` asta ma pun pe treaba! 🙂
Va multumesc !!!! Simona vreau sa stiu cum a iesit…
Si eu il ador!!! e asa de bun si tare cã explodez :))
Am salvat reteta!
Hi,hi,hi…si acum rad!
Cand ti-am citit postarea ma gandeam ca acelasi lucru l-am patit si io cu hreanul ca si tine si culmea ca pe mine nu s-a incumetat cineva sa ma avertizeze.
Diferenta e ca eu l-am dat prin razatoare, abia la ultimele bucatele m-am gandit sa-l dau prin robot.La un moment dat nu mai puteam,eram avariata rau si cu toata rusinea am chemat-o in ajutor pe sora mea…imi era mila de ea cand o vedem cum ii curg m..cii si i se roseste nasul,dar imi era si mai mila de mine,mi-au iesit ochii ca la melc de la usturimea aia,ma durea nasul,chiar si parul de pe cap…hreanul m-a pus la pamant in doi timpi si trei miscari..Doua zile am stat la pat ca nu mai vedeam bine cu un ochi,doar in ceata.M-a avariat rau Inamicul!!!Acum constat ca ceapa e copil mic pe langa hrean.
Nu pot sa renunt la hrean pe iarna ca-i prea bun,asa ca,de atunci,de fiecare data cand il pregatesc ma dotez cu toate cele,cu manusi si inclusiv cu masca cu filtru de protectie…mi-o aduce o prietena,sunt abonata la ea:-)))
Ma bucur ca ai scapat teafara si nevatamata,ai fost mai luminata ca mine si ai dat hreaul prin robot si Doamne fain mai arata!!!
Te tzuc cu drag si la iarna pofta iute s-avem…yu-huuu!!!
Am facut si eu dupa reteta ta!! Am bocot ca babele la mort, iar dimineata aveam ochii cat cepele :))) dar.. yo-s de vina, ca doar tu ne-ai avertizat! Am zis sa nu mai murdaresc robotul ptr 5 bucati 😛 si le-am dat prin razatoare!
Multumesc de reteta!! Data viitoare voi folosi robotul!!
Angelica :)))) Sa ma scuzi dar am ras cu lacrimi (si nu d-alea provocate de hrean!!) :-*
bun hreanul, cat si articolul
D-ati hreanul prin masina de tocat carne, pe care pune-ti o punga( eu o prind cu filetul ) si nu mai simti-ti mirosul pana cand se desface punga.
Luminita mersi de sfat…anul viitor incerc 😉
In sfarist cineva inteligent si cu simt estetic! Spun asta deoarece vad peste tot numai sfaturi „avizate” ca trebuie neaparat sa dai hreanul pe razatoare si in nici un caz sa nu folosesti un robot . Evident ca cei ingusti la minte probabil ca asa fac si isi merita soarta :)))) Unde nu-i cap vai cate lacrimi mai curg :)))
Pozele tale desvaluiezc un simt estetic excelent!
Felicitarile mele!
Multumeeeesc !!
Eu am curatat hreanul,l-am spalat,l-am pus in apa ,de unde am luat cate o bucata,pe care am taiat-o marunt,Si,ca sa nu mai plangeti,legati o pungulita [ca pentru frigider] cu elastic de bucatarie de gura masinii de tocat[a mea este electrica] si nu mai plangeti in timpul operatiei.