Baclava turcească » Bucătăria familiei mele
 
I got nuts „. Multe şi curăţate, proaspete.
 Şi ce faci când ai prea multe nuci : unul din deliciile orientului mijlociu, infama, minunata şi aducătoarea de carii – baclavaua tucească.
Baclava turceasca

 

 In primul rând aveţi nevoie de : o tavă cam de 35-50 cm. 
 
 un pachet foi de plăcintă
150 g unt 
250 g miez de nucă
1 linguriţă scorţişoară
50 gr. pesmet fin
50 gr. zahăr 
mai puteţi adăuga alune, fistic, nucă de cocos , măcinate sau mărunţite fin 
Baclava turceasca
 
 Iar pentru sirop:

 

200g zahăr

 

3 linguri de miere 
coaja rasă şi zeama de la o portocală ( sau lămâie)

 

1 pahar cu apă (130- 150 ml)
esenţă de rom sau/şi vanilie
 
 
1. Foile de plăcintă scoateţi-le din congelator cu cel puţin două ore înainte de a va apuca de lucru. După dezgheţare foile se împart în 3 părţi egale . Ca să nu se usuce, acoperiţi tot timpul foile cu un prosop de bucătărie. 
 
2. Nucile , alunele , fisticul dacă nu sunt măcinate , se macină cu aparatul de măcinat din dotare, după care se amestecă cu scorţişoara, zahărul , pesmetul, nuca de cocos şi dacă doriţi puţină coajă de lămâie.  Acest amestec se împarte în 2 părţi egale.
Baclava turceasca
3. Se încălzeşte untul . Se ia o foaie, se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi cu ajutorul unei pensule se mânjeşte cu unt, se pune următoarea foaie, se unge şi tot aşa până se termină prima treime de foi.
 
Baclava turceasca
4.  Peste foile unse se pune jumătate din amestecul de nuci , împrăştiat pe întreaga suprafaţă a foii .
Baclava turceasca
5.  Se acoperă cu altă foaie unsă şi se repetă operaţia până se termină şi a doua treime de foi . Acum se vor adăuga restul de nuci şi ultima treime de foi, bineînţeles şi acestea mânjite cu unt.
Baclava turceasca
6. Se acoperă ca să nu se usuce şi se dă la frigider 30-45 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 180 grade.
7.  Se scoate tava din frigider şi se trece la porţionarea baclavalelor. Cu un cuţit îmbibat în unt topit , se taie baclavaua în romburi, turnând între rânduri puţin sos de unt.
Baclava turceasca
 
8.  Se dă la cuptor aproximativ 25 de minute până se rumeneşte frumos. 
In timp ce baclavaua se bronzează la cuptor, se prepară siropul. La foc mic se pun: apa (o cană) , mierea ,  esenţa de vanilie sau/şi rom şi sucul de lămâie.
 
Baclava turceasca
 
9. Când s-a rumenit, se scoate puţin din cuptor şi se uda fără milă cu siropul fierbinte (cu ajutorul unui polonic).  Apoi se dă iarăşi la cuptor şi se lasă până când se absoarbe tot siropul ( vreo 5-10 min.)
Baclava turceasca

                                           E mai simplă decât credeaţi, nu-i aşa ????

Baclava turceasca
Să aveţi poftă !!!!!
 
Baclava turceasca
Mulţumesc pentru vizită !!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.