Brioșe cu dovleac !
A început școala. Nu pot să vă spun decât atât. E nebunie !! Blondul e deja în clasa 4-a iar brunetul e plin de figuri de clasa 7-a.
Dacă stau bine și mă gândesc am început să scriu acest blog, sau mai bine zis acest jurnal din bucătăria mea, imediat ce blondul a venit pe lume și a trebuit diversificat. Și uite cât ai clipi au trecut 10 ani. Dar să ne uitam înainte și nu înapoi.
” Cât erau copiii mici parcă aveam mai mult timp, dar de când cu școala și cu tot felul de activități extrașcolare, scriu pe blog când am timp. Și din păcate nu aloc cât timp aș vrea. Blogul este refugiul meu, este felul meu de a mă exprima, este hobby-ul și pasiunea mea. Unii fac sport, alții colecționează chestii, eu gătesc și fac poze de câte ori am ocazia.
De gătit însă, gătesc în special seara și în weekenduri. Dar sunt rețete care nu ajung pe blog întotdeauna. Fac fotografii doar la lumină naturală, ceea ce îmi îngrădește puțin timpul de lucru, de aceea nu îmi fac planuri. Plus că la mine cel mai mult durează până aleg culorile. Adică totul pornește de la fotografie. Văd în minte o imagine și de aici începe. Îmi caut culorile, apoi mă gândesc la ingrediente; deci, într-un fel, eu merg invers.
Eu chiar gătesc simplu.
Și asta pentru că nu am foarte mult timp de petrecut în bucătărie şi de aceea am un meal plan de care încerc să mă țin. Nu reușesc întotdeauna, dar prefer să mă joc cu copiii și apoi să pregătim masa împreună.
Să vă povestesc despre grădina mea care este ceva de vis. Este locul unde mă voi retrage la bătrânețe, adică nu în grădină, ci în casa de la munte. Sunt copil crescut la bloc, grădinăritul este ceva ce am văzut doar la televizor, dar fiecare femeie se schimbă în momentul în care face copii.
Eu am vrut să ies în natură, să învăț copiii să aprecieze natura și totodată să mănânce sănătos. Şi dacă tot era atâta teren în spatele casei a început să mă preocupe cum aș putea face ceva frumos acolo. Am început încet cu câteva tufe de afini și niște zmeură galbenă, care a crescut şi a tot crescut. Acum am și o seră pentru roșii. Nu mă laud dar roșiile astea sunt ceva de vis.
Îmi place să gătesc cu ceea ce crește din mâinile mele în spatele casei. Şi dacă nu am în grădină vreo legumă deoarece nu crește tot ce mi-aș dori eu, atunci îmi place să merg la piață și să caut cele mai proaspete şi mai bune ingrediente. Îmi place să aflu povestea lor şi a oamenilor care le cultivă”. (sursa)
Dar atunci când am pofte și vreau musai un anumit ingredient merg la supermarket. Aici se găsesc o grămadă de legume care nu cresc la noi sau care poate sunt în sezon în altă țară. De exemplu acum voiam dovleac copt. La mine în grădină încă este cât un măr. De aceea supermarketul a fost salvarea mea.
Brioșe cu dovleac și cremă de brânză
Ingrediente pentru 15 bucăți
- 220 gr. faina
- 100 gr. zahar alb
- 50 gr. zahar brun
- 2 oua
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de cuțit de sare
- 500 gr. piure de dovleac
- 100 gr. unt topit
- 1 linguriță extract de vanilie
mirodenii pentru turtă dulce: • 1 linguriță scorțișoară
• ½ linguriță nucșoară , ½ linguriță ghimbir
• câteva cuișoare, o stea de anason stelat, transformate în pudră cu ajutorul mojarului
- pentru cremă de brânză –
125 gr. crema de brânză ( Cream Cheese) , un gălbenuș, 50 gr. zahar brun, 1 linguriță extract de vanilie
- hârtii de brioșe hand made
Preîncălzește cuptor la 180 grade C. Dacă ai hârtii de brioșe așează-le frumușel în tavă. Dacă nu ai atunci le faci din hârtie de copt.
Cum faci forme pentru brioșe din hârtie de copt?
Tai hârtie de copt în pătrate de 12 x 12 cm. Potrivești fiecare hârtie în forma de brioșă și fixezi cu un pahar sau o sticlă. Căută ceva cu aceeași diametru. Detalii în fotografii sau aici.
Acum că ai hârtiile, trebuie să coci dovleacul. Taie dovleacul în două, curăță-l de sâmburi. Cere ajutor bărbaților casei dacă nu te descurci.
Dă dovleacul la cuptor vreo 30-45 minute. Când intră furculița în el și toată casa miroase a toamnă e gata.
Cu ajutorul blenderului fă-l piure.
Cum faci brioșe cu dovleac copt și cremă de brânză?
Într-un bol adaugă făina cernută, mirodeniile, praful de copt și sarea. Amestecă ingredientele uscate și dă deoparte.
Adaugă apoi în bolul mixerului ingredientele umede: zahăr, ouăle, piureul de dovleac, untul topit și vanilia. Amestecă până la omogenizare.
Peste aluatul umed adaugă încet ingrediente uscate. Amestecă până obții un aluat fin.
Umple formele de brioșe cu aluat, 3/4 din formă. Lasă loc pentru crema de brânză.
Cremă de brânză
Pentru cremă amestecă într-un vas Cream Cheese cu gălbenușul, zahărul și vanilia. Amestecă până devine cremoasă.
În fiecare formă cu aluat adaugă o linguriță de cremă. Pentru a crea un design răsucit treci cu vârful unui scobitori prin toată compoziția, făcând opturi.
Când ai terminat cu crema de brânză, dă la cuptor cca 20-25 minute.
Când brioșele trec testul scobitorii sunt gata.
Lăsă 5 minute să se răcească în tavă, apoi transferă-le pe un suport de prăjituri.
Lasă să se răcească complet înainte de servire.
Niște zahăr pudră presărat deasupra și totul este perfect!!
Să fie cu brioșe cu dovleac copt!
Brioșe cu dovleac copt și cremă de brânză.
Ingredients
- INGREDIENTE PENTRU 15 BUCĂȚI
- 220 gr. faina
- 100 gr. zahar alb
- 50 gr. zahar brun
- 2 oua
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de cuțit de sare
- 500 gr. piure de dovleac
- 100 gr. unt topit
- 1 linguriță extract de vanilie
- mirodenii pentru turtă dulce: • 1 linguriță scorțișoară
- • ½ linguriță nucșoară , ½ linguriță ghimbir
- • câteva cuișoare, o stea de anason stelat, transformate în pudră cu ajutorul mojarului
- pentru cremă de brânză –
- 125 gr. crema de brânză ( Cream Cheese) , un gălbenuș, 50 gr. zahar brun, 1 linguriță extract de vanilie
- hârtii de brioșe hand made
Directions
- Step 1 Preîncălzește cuptor la 180 grade C. Dacă ai hârtii de brioșe așează-le frumușel în tavă. Dacă nu ai atunci le faci din hârtie de copt.
- Step 2 Taie dovleacul în două, curăță-l de sâmburi. Dă-l la cuptor vreo 30-45 minute sau până e gata. Cu ajutorul blenderului fă-l piure.
- Step 3 Într-un bol adaugă făina cernută, mirodeniile, praful de copt și sarea. Amestecă ingredientele uscate și dă deoparte.
- Step 4 Adaugă apoi în bolul mixerului ingredientele umede: zahăr, ouăle, piureul de dovleac, untul topit și vanilia. Amestecă până la omogenizare.
- Step 5 Peste aluatul umed adaugă încet ingrediente uscate. Amestecă până obții un aluat fin.
- Step 6 Umple formele de brioșe cu aluat, 3/4 din formă. Lasă loc pentru crema de brânză.
- Step 7 Cremă de brânză – Pentru cremă amestecă într-un vas Cream Cheese cu gălbenușul, zahărul și vanilia. Amestecă până devine cremoasă.
- Step 8 În fiecare formă cu aluat adaugă o linguriță de cremă. Pentru a crea un design răsucit treci cu vârful unui scobitori prin toată compoziția, făcând opturi.
- Step 9 Dă la cuptor cca 20-25 minute.
- Step 10 Când brioșele trec testul scobitorii sunt gata.
- Step 11 Lăsă 5 minute să se răcească în tavă, apoi transferă-le pe un suport de prăjituri.
- Step 12 Lasă să se răcească complet înainte de servire.
- Step 13 Pudrează cu zahăr și servește.
2 thoughts on “Brioșe cu dovleac și cremă de brânză”