Indiferent când veți servi această budincă va fi ceva minunat…
Budinca de orez cu lapte a fost cina copilăriei mele, iar budinca de quinoa cred că va fi cina din amintirile copiilor mei.
INGREDIENTE
- 1 cană de quinoa
- 2 căni de apă
- un vârf de cuțit de sare
- 1 baton de scorțișoară
- 2 cuișoare
- 1 stea de anason
- 2 căni de lapte integral
- 1/2 cană zahăr brun
- nucșoară
Cana este unitatea de măsură (orice cană).
METODA
Spălați quinoa bine de tot, folosind o sită fină, până când apa curge limpede .
Luați o cratiță cu fundul dublu și adăugați 2 căni de apă, batonul de scorțișoară, cuișoarele , anasonul și o pișcătură de sare. Se aduce la fierbere, fără capac.
În apă se adaugă quinoa spălată, se reduce focul și se fierbe acoperit până când apa este absorbită ( vreo 15 minute). În acest moment quinoa nu este moale.
Se adaugă laptele și zahărul. Se aduce din nou la fierbere, apoi se reduce focul și se gătește fără capac de data asta, amestecând frecvent cu o lingură de lemn, până devine o cremă consistentă. Budinca trebuie să fie cremoasă, nici prea groasă și nici arsă. Dacă vedeți partea de jos a cratiței atunci când treceți cu lingura este ok.
Îndepărtați de pe foc și transferați budinca în vasele de servire, fie că sunt boluri, căni sau ramekin-uri.
Să nu uitați : cu ajutorul unei furculițe îndepărtați din budincă batonul de scorțișoară, anasonul și cuișoarele.
Presarăți deasupra puțină nucșoară sau scorțișoară și serviți cât încă este caldă. Dacă găsiți și o frunză de mentă proaspătă să garnisiți budinca și mai bine. Eu nu am găsit…a înghețat în fereastră 🙁
Încercați această budincă cu niște fructe confiate și puțin cardamom… sau poate înlocuiți lapte cu lapte de cocos ….minunat !!
Faceți din masa de seara un moment de familie. Cinați împreună !!!
- 1 cană de quinoa
- 2 căni de apă
- un vârf de cuțit de sare
- 1 baton de scorțișoară
- 2 cuișoare
- 1 stea de anason
- 2 căni de lapte integral
- 1/2 cană zahăr brun
- nucșoară
- Spălați quinoa bine de tot, folosind o sită fină, până când apa curge limpede .
- Luați o cratiță cu fundul dublu și adăugați 2 căni de apă, batonul de scorțișoară, cuișoarele , anasonul și o pișcătură de sare. Se aduce la fierbere, fără capac.
- În apă se adaugă quinoa spălată, se reduce focul și se fierbe acoperit până când apa este absorbită ( vreo 15 minute). În acest moment quinoa nu este moale.
- Se adaugă laptele și zahărul. Se aduce din nou la fierbere, apoi se reduce focul și se gătește fără capac de data asta, amestecând frecvent cu o lingură de lemn, până devine o cremă consistentă. Budinca trebuie să fie cremoasă, nici prea groasă și nici arsă. Dacă vedeți partea de jos a cratiței atunci când treceți cu lingura este ok.
- Îndepărtați de pe foc și transferați budinca în vasele de servire, fie că sunt boluri, căni sau ramekin-uri.
- Presarăți deasupra puțină nucșoară sau scorțișoară și serviți cât încă este caldă.
- Să nu uitați : cu ajutorul unei furculițe îndepărtați din budincă batonul de scorțișoară, anasonul și cuișoarele.
Sursa Peruvian Cuisine & Pisco Mixology
[:en] Quinoa Milk Pudding
INGREDIENTS
- 1 cup quinoa
2 cups water
pinch of salt
1 stick of cinnamon
2 cloves
1 star anise
2 cups whole milk
1/2 cup brown sugar
nutmeg
METHOD
Before cooking, place quinoa in a fine strainer and rinse under cold running water until water runs clear.
Add 2 cups of water, the cinnamon stick, cloves, star anise, and pinch of salt to a heavy bottom pan, and bring to a boil, uncovered.
Add washed quinoa, reduce heat and simmer covered until the water is absorbed ( about 15 minutes). At this time the quinoa should not be mushy .
Add the milk and sugar. Bring back to a boil, then reduce heat and cook uncovered, stirring frequently with a wooden spoon, until it reaches a creamy consistency. The pudding should be creamy, not too thick nor overcooked . If you see the bottom of the pan when stirring with the spoon it’s done.
Remove from heat and transfer the pudding into serving dishes.
Do not forget to remove the cinnamon stick, cloves, and star anise before serving.
Sprinkle a little nutmeg or cinnamon and serve warm. If you find a fresh mint leaf to garnish the pudding even better.
Try this pudding with some dried fruit and a little cardamom … or try replacing milk with coconut milk …. wonderful dish!
- 1 cup quinoa
- 2 cups water
- pinch of salt
- 1 stick of cinnamon
- 2 cloves
- 1 star anise
- 2 cups whole milk
- 1/2 cup brown sugar
- nutmeg
- Before cooking, place quinoa in a fine strainer and rinse under cold running water until water runs clear.
- Add 2 cups of water, the cinnamon stick, cloves, star anise, and pinch of salt to a heavy bottom pan, and bring to a boil, uncovered.
- Add washed quinoa, reduce heat and simmer covered until the water is absorbed ( about 15 minutes). At this time the quinoa should not be mushy .
- Add the milk and sugar. Bring back to a boil, then reduce heat and cook uncovered, stirring frequently with a wooden spoon, until it reaches a creamy consistency. The pudding should be creamy , not too thick nor overcooked . If you see the bottom of the pan when stirring with the spoon it’s done.
- Remove from heat and transfer the pudding into serving dishes.
- Sprinkle a little nutmeg or cinnamon and serve warm.
- Do not forget to remove the cinnamon stick, cloves, and star anise before serving.
Imi place mult quinoa, dar eu il gatesc de obicei cu legume. Am sa incerc si aceasta varianta de desert cu quinoa 🙂