Ați petrecut o grămadă de timp în bucătărie cu copiii atunci când erau mici. Și i-ați învățat tot ce trebuie să știe despre gătit, care să ne înțelegem este o abilitate necesară pentru viață. A fost minunat, momente de neuitat petrecute împreună.
Dar ce faci atunci când tot ceea ce i-ați învățat se schimbă de la o zi la alta? Vine adolescența și tot ceea ce tu credeai că aveți și împărțiți cu copiii s-a terminat !! Efectiv a dispărut toată legătura lor cu mâncarea și cu timpul petrecut împreună. Și încetul cu încetul vor să înlocuiască timpul din bucătărie cu timp petrecut cu gașca. Dacă ați știi ce greu îmi e să îi văd doar la cină și aia din când în când pentru că ” azi mănânc în oraș cu băieții” a devenit fraza ce se aude tot mai des la noi în casă.
Dar adolescenții cu abilități de gătit au indicat o sănătate mintală și nutrițională mai bună și legături familiale mai puternice. Ceea ce vreau eu să vă spun e că merită!! Gătiți cu ei, introduceți-i de mici în tot ceea ce faceți voi în bucătărie. Chiar dacă se vor îndepărta de bucătărie eu sunt convinsă că la un moment tot ceea ce ați sădit în ei în copilărie va ieși la iveală.
Obiceiul nostru de a găti împreună nu a dispărut ci doar s-a transformat. Discuțiile pe care le avem la cină ( am reușit totuși să impun acestă regulă de a mânca împreună cel puțin o dată pe zi) sunt food related. Povestim despre ce și pe unde au mai mâncat. Am review-uri despre mai toate restaurantele din oraș și despre ce e la modă.
Pentru că blondul meu stă mai mult pe-acasă am reușit să îl aduc în bucătărie pentru acest minunat preparat.
Caponata siciliana este un meniu complet cu arome sărate, dulci și acrișoare, un fel de mâncare de vinete cu ceapă, roșii, capere și măsline!
Ingrediente pentru Caponata siciliană
- 2 vinete mici
- 1 ardei gras rosu
- 2 fire de țelină apio
- 1 ceapă roșie
- 10-15 măsline fără sâmburi
- capere sau caperberries
- 1 conservă pulpă de roșii ( 400 gr)
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță miere ( sau mai mult după gust)
- 60 ml vin alb sec
- sucul de la 1/2 lămâie
- fulgi de ardei iute, sare și piper
- ulei de măsline extravirgin
- pătrunjel verde
Cureți vinetele de coajă și la tai în cuburi ( 2-3 cm). Le așezi într-o strecurătoare și le asezonezi cu multă sare. E nevoie de pasul acesta dacă vrei să scoți amăreala din ele.
Le lași așa vreo 20 min până transpiră. Apoi le ștergi cu un prosop de hârtie. În tot acest timp preîncălzești cuptorul la 180 grade C și pregătești o tavă cu hârtie de copt.
Așezi vinetele pe hârtia de copt și le stropești cu ulei de măsline. Agiți puțin tava până se ung vinetele pe toate părțile și dai la cuptor vreo 25-30 min până se înmoaie și își schimbă culoarea.
Când sunt gata le scoți și le lași deoparte.
Într-o tigaie adâncă adaugi 2 linguri de ulei de măsline. Adaugi ceapa, ardeiul roșu și țelina, toate tăiate mărunt. Asezonezi cu sare și piper și gătești la foc mediu vreo 5-6 minute până se înmoaie. Nu uita să amesteci.
Adaugi apoi pulpa de roșii, măsline mărunțite grosier și caperele. Amesteci să se combine. Adaugi acum mierea, fulgii de ardei iute, dafinul, vinul și sucul de lămâie. Lași la foc mic să fiarbă până se combină toate aromele. Vreo 10 min la foc mic.
În sosul obținut adaugi vinetele și pătrunjelul verde tocat. Amesteci și îndepărtezi de pe foc.
Sfat. Cea mai bună caponata este cea care a stat cel puțin o oră să se răcească sau chiar peste noapte. Eu o servesc la temperatura camerei, cu semințe de pin prăjite deasupra.
Eu o mănânc așa cum e dar pentru mai multă culoare o puteți servi lângă pui sau pește, sau poate cu paste sau cu mămăligă. Merge și doar cu pâine prăjită.
Pentru că meritați ceva bun!!
Caponata Siciliana
Ingredients
- 2 vinete mici
- 1 ardei gras rosu
- 2 fire de țelină apio
- 1 ceapă roșie
- 10-15 măsline fără sâmburi
- capere sau caperberries
- 1 conservă pulpă de roșii ( 400 gr)
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță miere ( sau mai mult după gust)
- 60 ml vin alb sec
- sucul de la 1/2 lămâie
- fulgi de ardei iute, sare și piper
- ulei de măsline extravirgin
- pătrunjel verde
Directions
- Step 1 Cureți vinetele de coajă și la tai în cuburi ( 2-3 cm). Le așezi într-o strecurătoare și le asezonezi cu multă sare. E nevoie de pasul acesta dacă vrei să scoți amăreala din ele. Le lași așa vreo 20 min până transpiră. Apoi le ștergi cu un prosop de hârtie. În tot acest timp preîncălzești cuptorul la 180 grade C și pregătești o tavă cu hârtie de copt.
- Step 2 Așezi vinetele pe hârtia de copt și le stropești cu ulei de măsline. Agiți puțin tava până se ung vinetele pe toate părțile și dai la cuptor vreo 25-30 min până se înmoaie și își schimbă culoarea. Când sunt gata le scoți și le lași deoparte.
- Step 3 Într-o tigaie adâncă adaugi 2 linguri de ulei de măsline. Adaugi ceapa, ardeiul roșu și țelina, toate tăiate mărunt. Asezonezi cu sare și piper și gătești la foc mediu vreo 5-6 minute până se înmoaie. Nu uita să amesteci.
- Step 4 Adaugi apoi pulpa de roșii, măsline mărunțite grosier și caperele. Amesteci să se combine. Adaugi acum mierea, fulgii de ardei iute, dafinul, vinul și sucul de lămâie. Lași la foc mic să fiarbă până se combină toate aromele. Vreo 10 min la foc mic.
- Step 5 În sosul obținut adaugi vinetele și pătrunjelul verde tocat. Amesteci și îndepărtezi de pe foc.
- Step 6 Sfat. Cea mai bună caponata este cea care a stat cel puțin o oră să se răcească sau chiar peste noapte. Eu o servesc la temperatura camerei, cu semințe de pin deasupra și pe pâine prăjită.
Alte rețete cu vinete
Salată de gnocchi cu vinete și buratta
Rulouri de vinete cu piept de pui, în sos marinara