Adolescenții și bucătăria
Relația adolescenților cu bucătăria poate varia în funcție de mai mulți factori, precum cultura familială, obiceiurile alimentare și nivelul de interes pentru gătit. Uneori, adolescenții pot avea o relație limitată cu bucătăria, preferând să se bazeze pe mâncărurile pregătite de părinți sau restaurante. În alte cazuri, adolescenții pot fi interesați de gătit și încearcă să-și dezvolte abilitățile de gătit în bucătărie. Pot să vă spun cu mâna pe inimă că eu am trecut prin toate aceste faze.
Pentru unii adolescenți, bucătăria poate fi un spațiu creativ în care își pot exprima și dezvolta gustul pentru gătit. Ei pot experimenta rețete noi, pot încerca să gătească mâncăruri pentru prieteni sau familie și pot să învețe să folosească diferite ustensile și tehnici de gătit.
Pe de altă parte, adolescenții pot întâmpina și dificultăți în a se descurca în bucătărie. Pot apărea situații de risc, precum tăierea sau arderea, care pot genera temeri și inhibiții în ceea ce privește gătitul. De asemenea, adolescenții pot fi copleșiți de gătitul și pregătirea mâncărurilor, preferând să se bazeze pe mâncăruri gata preparate.
Cu toate acestea, există și beneficii ale implicării adolescenților în bucătărie.
Gătitul le poate oferi o modalitate de a se familiariza cu alimentele sănătoase și de a dezvolta abilități culinare esențiale pentru viața independentă. De asemenea, adolescenții pot învăța să aprecieze efortul și muncă depuse în pregătirea mâncărurilor și pot dezvolta un simț al responsabilității și autonomiei în ceea ce privește nutriția lor.
În concluzie, relația adolescenților cu bucătăria poate varia între descurajare și interes, în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea, gătitul poate fi o oportunitate de dezvoltare personală și de implicare într-un aspect important al vieții de zi cu zi.
Interesul adolescenților mei pentru bucătărie e tot mai variat și atunci cand îl manifestă eu profit la maxim.
În perioada sărbătorilor cuptorul meu a fost pus pe fapte mari și nu am mai avut loc și de prăjiturit. Așa că a fost nevoie să alegem un desert fără coacere. Cheesecake-ul de azi este bun cu orice ocazie nu doar atunci când ai cuptorul plin.
Eu l-am făcut împreună cu copii prima dată la Crăciun și de atunci tot repetăm.
Cheesecake cu merișoare și lapte condensat, fără coacere
Pentru cheesecake
- 600 gr. Philadelphia cream cheese
- 397 gr. lapte condensat
- 3 linguri suc de lămâie proaspăt stors
- 1 pachet foi de gelatină
- apa pentru foile de gelatină
Crusta
- 170 gr. biscuiți
- 25 gr. zahăr
- 100 gr unt topit
Sosul de merișoare
- 300 gr. merișoare proaspete
- 150 gr. zahăr
- sucul de la 1 portocală
- coaja de la 1 portocală necerată
Cum se face sosul de merișoare?
Începem cu sosul de merișoare deoarece are nevoie de timp să se răcească. Într-o oală mai mică adăugăm merișoarele, sucul și coaja de portocală și zahărul.
Punem la fiert la foc mediu și lăsăm să fiarbă până se reduce. Să nu uităm să amestecăm ocazional altfel se arde și se afumă. Cu ajutorul unei spatule strivim merișoarele și mai lăsăm încă puțin să fiarbă. Când sosul începe să se lege îl dăm deoparte și îl lăsăm la răcit. Dacă dorim un sos fin atunci acum e momentul să îl trecem prin sită. Dacă vrem un sos gros și plin de fructe atunci poate rămâne așa cum e.
Pasul al doilea este crusta
Preîncălzim cuptorul la 160 grade C.
Într-un robot de bucătărie facem praf biscuiții. Amestecăm biscuiți striviți cu untul topit și zahărul, mai dăm câteva impulsuri blenderului până obținem un amestec sfărâmicios. Turnăm amestecul în tava ( 20-22 cm ) pregătită dinainte și cu ajutorul unui pahar sau spatulă de silicon presăm biscuiții pe fundul formei.
Dăm apoi la cuptorul preîncălzit vreo 5-6 minute. Scoatem din cuptor și lăsăm deoparte să se răcească.
Dacă luăm în considerare ce v-am spus la început și anume că nu aveam loc în cuptor se poate și fără să coacem custa la cuptor. Ca să se mențină compactă se va introduce în congelator până e gata crema.
CREMA DE BRÂNZĂ SAU CHEESECAKE-ul
Pregătim gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Eu am folosit foi de gelatina pe care le-am hidratat în apă rece și apoi le-am transferat în 2 linguri de apă fierbinte (sau lapte) și am amestecat până s-au topit.
În bolul mixerului adăugăm crema de brânză și mixăm până devine pufoasă. Adăugăm apoi laptele condensat, sucul de lămâie și gelatina. Mixăm vreo 2-3 minute până se transformă într-o cremă fină. Când toate ingredientele s-au încorporat, oprim aparatul și dăm deoparte până asamblăm cheeesecake-ul.
MONTAJUL
Peste crusta de biscuiți răcită adăugăm jumătate din crema de brânză obținută. Adăugăm acum mai mult de jumătate din sosul de merisoare răcit. Cu ajutorul unui cutit facem 8-uri în cremă pentru a încorpora sosul. Adăugăm apoi restul de crema și sosul rămas deasupra. Repetăm 8-urile în crema până se obține un efect marmorat.
Lovim tava de masă de câteva ori până se nivelează crema și ies toate bulele de aer.
Dăm la frigider pentru 6 ore.
După scurgerea timpului scoatem tava de la frigider, desprindem marginile și deschidem forma. Pam Pam.
Cel mai ușor cheesecake. Și un începător poate să îl facă.
Pentru decorare eu am folosit niște merișoare proaspete și rozmarin verde trase toate în zahăr, dar se poate la fel de bine orna și cu frișcă sau doar așa.
Dacă mă întrebați pe mine un cheesecake ar putea fi considerat mai bun decât orice altă prăjitură. De ce ?
Pentru ca are o textură densă și cremoasă, ceea ce îl face mult mai bogat și mai consistent decât multe alte prăjituri. Sau poate pentru că are un gust delicat, dulce și ușor acru, care poate fi foarte plăcut pentru cei care apreciază combinația de arome.
Sau și mai bine un cheesecake poate fi preparat într-o varietate de arome și topping-uri, cum ar fi fructe proaspete, sosuri de ciocolată sau caramel, fructe de pădure etc. Acest lucru îi adaugă o dimensiune suplimentară de gust și atractivitate.
Să nu uităm că datorită ingredientelor sale și a procesului de coacere, cheesecake-ul are o durabilitate mai mare decât majoritatea prăjiturilor. Poate fi păstrat în frigider și consumat pe parcursul a mai multor zile sau chiar săptămâni.
În cazul în care ați optat pentru un cheesecake fara coacere ca al meu, acesta are toate calitățile descrise mai sus plus nu necesită coacere în cuptor, astfel economisind timp și energie. În plus, procesul de preparare este simplu și nu necesită abilități avansate în bucătărie.
Cheesecake-ul fără coacere este potrivit pentru orice ocazie sau eveniment, fiind un desert elegant și apetisant. De asemenea, poate fi refrigerat și stocat pentru câteva zile, astfel încât poți savura o bucată proaspătă oricând dorești.
View this post on Instagram
Alte Cheesecakes
Cheesecake cu mere, crumble și caramel sărat
Cheesecake cu oreo, ciocolată albă și zmeură
Cheesecake vegan cu fructe de pădure, granola și semințe de Chia
CHEESECAKE CU MERIȘOARE, FĂRĂ COACERE
Ingredients
- PENTRU CHEESECAKE
- 600 gr. Philadelphia cream cheese
- 397 gr. lapte condensat
- 3 linguri suc de lămâie proaspăt stors
- 1 pachet foi de gelatină
- apa pentru foile de gelatină
- CRUSTA
- 170 gr. biscuiți
- 25 gr. zahăr
- 100 gr unt topit
- SOSUL DE MERIȘOARE
- 300 gr. merișoare proaspete
- 150 gr. zahăr
- sucul de la 1 portocală
- coajă de la 1 portocală necerată
Directions
- Step 1 Începem cu sosul de merișoare deoarece are nevoie de timp să se răcească. Într-o oală mai mică adăugăm merișoarele, sucul și coaja de portocală și zahărul. Punem la fiert la foc mediu și lăsăm să fiarbă până se reduce. Să nu uităm să amestecăm ocazional altfel se arde și se afumă. Cu ajutorul unei spatule strivim merișoarele și mai lăsăm încă puțin să fiarbă. Când sosul începe să se lege îl dăm deoparte și îl lăsăm la răcit. Dacă dorim un sos fin atunci acum e momentul să îl trecem prin sită. Dacă vrem un sos gros și plin de fructe atunci poate rămâne așa cum e.
- Step 2 Preîncălzim cuptorul la 160 grade C.
- Step 3 Într-un robot de bucătărie facem praf biscuiții. Amestecăm biscuiți striviți cu untul topit și zahărul, mai dăm câteva impulsuri blenderului până obținem un amestec sfărâmicios. Turnăm amestecul în tava ( 20-22 cm ) pregătită dinainte și cu ajutorul unui pahar sau spatulă de silicon presăm biscuiții pe fundul formei.
- Step 4 Dăm apoi la cuptorul preîncălzit vreo 5-6 minute. Scoatem din cuptor și lăsăm deoparte să se răcească.
- Step 5 Pregătim gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu am folosit foi de gelatina pe care le-am hidratat în apă rece și apoi le-am transferat în 2 linguri de apă fierbinte (sau lapte) și am amestecat până s-au topit.
- Step 6 În bolul mixerului adăugăm crema de brânză și mixăm până devine pufoasă. Adăugăm apoi laptele condensat, sucul de lămâie și gelatina. Mixăm vreo 2-3 minute până se transformă într-o cremă fină. Când toate ingredientele s-au încorporat, oprim aparatul și dăm deoparte până asamblăm cheeesecake-ul.
- Step 7 MONTAJUL Peste crusta de biscuiți răcită adăugăm jumătate din crema de brânză obținută. Adăugăm acum mai mult de jumătate din sosul de merisoare răcit. Cu ajutorul unui cutit facem 8-uri în cremă pentru a încorpora sosul. Adăugăm apoi restul de crema și sosul rămas deasupra. Repetăm 8-urile în crema până se obține un efect marmorat.
- Step 8 Lovim tava de masă de câteva ori până se nivelează crema și ies toate bulele de aer.
- Step 9 Dăm la frigider pentru 6 ore.
- Step 10 După scurgerea timpului scoatem tava de la frigider, desprindem marginile și deschidem forma.
- Step 11 Pentru decorare eu am folosit niște merișoare proaspete și rozmarin verde trase toate în zahăr, dar se poate la fel de bine orna și cu frișcă sau doar așa.