CHEF pentru o zi » Bucătăria familiei mele
CHEF pentru o zi

CHEF pentru o zi

0 Comments

[:ro]Vă aduceţi aminte că acum câteva luni am lansat un concurs aici pe blog??? Se adresa celor pasionaţi de gătit şi care doreau să conducă bucătăria unui restaurant pentru o zi, bineînțeles și niște premii substanțiale la mijloc.

S-au înscris sute de reţete şi sute de fotografii, o mulţime de preparate care mai de care mai apetisante. După lungi discuţii şi deliberări juriul decide câştigătorii…Tg-Mureş – Ciorbă de perişoare reinterpretată.

Ei şi cum necum câştigătorul din Tîrgu Mureş vine tocmai de lângă Sibiu, dintr-o mică şi superbă localitate, din Avrig.  Câştigătorul meu este un domn minunat pe care l-am întâlnit virtual abia după ce a câştigat concursul (să-mi fie ruşine deoarece are nişte fotografii cu preparatele sale care te fac să-ţi plouă în gură efectiv). Cu toate că un chef care conduce o bucătărie e zgomotos şi se face auzit, Cristian este alfel. Nu prea îi place să fie în centrul atenţie şi cu toate că a avut nişte emoţii cât casa, a pregătit nişte minunăţii de mare rang.

Locaţia aleasă în Târgu Mureș a fost restaurantul Lyra – un superb restaurant romantic, la marginea municipiului Târgu-Mureş, într-un colţ de pădure, departe de agitaţie şi totuşi aproape de oraş.

Şi în acest restaurant minunat într-o zi ploioasă de joi ne aşteptau doi chefi tineri şi entuziaşti, care erau pregătiţi pentru marea provocare în care s-a lăsat purtat Cristian din Avrig, câştigătorul Chef pentru o zi la Tîrgu Mureș.
Simona şi Marius sunt chefii din spatele restaurantului Lyra care ne-au permis să intrăm în bucătăria lor, şi când spun noi mă gândesc la Cristian care era pentru prima dată într-o bucătărie profesională şi la mine care am deranjat cu blițul aparatului foto tot personalul din bucătărie.

Aceşti doi chefi au pus la dispoziţia noastră întregul arsenal al bucătăriei lor, cadrul necesar pregătirii preparatelor cât şi ajutorul lor necondiţionat. Marius a stat lângă Cristian şi l-a însoţit la fiecare pas, din momentul alegerii ingedientelor şi până la finalul serii, lucrând cot la cot şi colaborând de zici că se ştiau de-o viaţă. Pregătirile au durat mai bine de o săptămână, în care cei doi şi reprezentantul Selgros au pus la punct ceea ce a urmat să fie o cină demnă de un chef adevărat.

Şi să revenim la oile noastre…
Cristian a vrut neapărat să ţină secretă prima parte a cinei, adică nimeni nu a ştiut ce va fi până în momentul în care a început să scoată din maşină: trufele negre şi slănina de mangaliță…mda aşa ceva mai rar în magazinele noastre. Şi vă spun drept până nu a terminat de montat farfuria nu am ştiut ce va fi.

A urmat apoi ciorba, ciorba cu care a câştigat şi concursul. O ciorbă de perişoare reinterpretată, care avea să conţină smântână amestecată cu tarhon proaspăt, ou de prepeliţă poșat şi o coastă rumenită în cuptor. Reţeta aici.

Este posibil să uit anumite amănunte şi detalii deorece am făcut naveta între bucătărie şi invitaţi, dar cu siguranță nu voi uită niciodată aromele care pluteau în bucătărie ( am uitat să vă spun că în timp ce Cristian pregătea cină împreună cu Marius, Simona avea grijă de celelalte mese din restaurant- ceea ce mi-a plăcut enorm- deorece făcea că totul să pară atât de uşor – dar ştiu că e nevoie de foarte multă muncă pentru a putea stăpâni bucătăria astfel).

Selgros a pus la dipsoziția lui Cristian toate ingredientele de care a avut nevoie pentru a pregăti această cină. Funny fact: eram în parcare când s-au descărcat produsele Selgros şi am văzut lădiţa de microgreens şi chiar mă gândeam : „acum ştiu de ce şi-a adus penseta”. Vă spun eu, fiecare detaliu al fiecărei farfurii a fost atent aranjat şi pregătit.

Al treilea preparat al serii: Ciocănele cu mămăliguţă, şi astea reinterpretate.

Apoi desertul – o minune. Din discuţiile avute cu Cristian ( după ce s-a mai relaxat) am înțeles că de câţiva ani tot încearcă să dea o nouă formă și o nouă interpretare reţetei clasice de papanaşi. Şi cu asta ajungem la ultimul preparat al serii Papanaşii cu smântână, tapioca şi gem de soc ( şi ăsta adus de Cristian de acasă din producţia proprie).

Poate că preparatele necesită fiecare povestea lui dar fotografiile mele cred că spun totul. În cazul în care doriți să aflați mai multe despre ele sunt sigură că Chef pentru o zi – Cristian, vă poate ajuta.

Seara s-a încheiat cu înmânarea premiului oferit de Selgros Romania  moment în care toată lumea s-a relaxat…chiar și Cristian. A fost o cină minunată care nu ar fi fost posibilă fără Selgros, fără Restaurantul Lyra prin Simona și Marius și bineînțeles Cristian. 

A fost o seară reușită. Vă mulțumesc !!

 

ps: nu mă căutați în fotografii…am stat ascunsă în spatele aparatului foto 🙂

 


Related Posts

Pui cu lămâie și parmezan la tavă, cu sparanghel și panko

Pui cu lămâie și parmezan la tavă, cu sparanghel și panko

  Sparanghel “Vine , vine primăvara”  uite așa cântau pe stradă azi-dimineață niște copilași în timp ce se fereau de bălți. Și tocmai atunci m-a lovit: chiar vine primăvara. Nu știu ce înseamnă pentru voi chestia asta dar pentru mine primăvara înseamnă ceapă verde, ridichi, […]

Shiitake Burger

Shiitake Burger

Cum faci un burger cu ciuperci shiitake și ceapă crocantă ? Ce poți găti în 10 minute? Cel mai bun burger: rapid și super gustos!Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.