Choux a la creme ... si un început de an mai dulce » Bucătăria familiei mele
 
 
 
 
Aşa ca la început de an vă spun din nou bine v-am găsit.
Sper că v-aţi petrecut aşa cum se cuvine de anul nou şi nu aţi stat la cratiţă… 

 
Noi azi am desfăcut bradul, a fost un brad frumos care şi-a făcut datoria cu vârf şi îndesat dar din păcate se cam scutura aşa că a trebuit să-l ” împachetăm”. Ce frumos a fost de Crăciun … primul pe care l-am trăit toţi 4 aşa cum trebuie : colinde cântate fals de Rareş,  scrisori de la Moşu’, un super brad, cadouri, lumini, beculeţe … ( cel de anul trecut nu se pune deoarece Şerban era prea mic).
Am observat că femeile în general au tendinţa de a face bilanţuri pentru anul care a trecut şi rezoluţii pentru noul an. Ei bine şi eu am gândit vreo câteva  ( nu le-am scris ca să nu rămână dovezi ) şi aşa ca toată lumea am început cu : ” nu am făcut cutare lucru, dar de la anu’ cu siguranţă îl voi face …”.
Referitor la anul care a trecut, am reuşit să-mi duc la bun sfârşit marea majoritate a planurilor propuse ceea ce e bine, cred …   Dar cu toate aceste planuri, să ştiţi că eu cred şi în deciziile de moment  câteodată bune şi în partea cu trăieşte clipa .
 
 
Să revenim la bucătărie.  Am făcut ieri o grămadă de choux-uri să fi fost vreo 30  şi vreau să vă spun că până seara consortul le-a mâncat pe toate …
 

Să vă dau şi vouă reţeta că altfel nu mă credeţi.
 Pentru aluat ( acelaşi ca la eclere sau profiterol ):
250 ml apă
100 gr. unt
3 ouă
125 gr. făină cernută
vârf cuţit sare
1 linguriţă zahăr
Se pune apa la fiert împreună cu untul , zahărul şi sarea.
Lăsam pe foc până începe să fiarbă , când tragem oala de pe flacără şi  adăugăm făina toată odată şi nu pe rând . Amestecăm energic până se obţine un aluat omogen care se desprinde de pe oală. Lăsăm să se răcească,  amestecând din când în când.
Când s-a mai răcit ( dar nu de tot ) începem să adăugăm ouăle întregi, unul câte unul, amestecând bine de tot după fiecare. Nu adăugaţi următorul ou până nu s-a integrat în aluat cel adăugat deja.
Veţi obţine o cremă groasă care îşi păstrează forma.
 
Se ia o tavă, se tapetează cu hârtie de copt. Din aluatul obţinut faceţi choux-urile, fie cu şpriţul, fie cu linguriţa. Eu prefer linguriţa.
In cuptorul preîncălzit la 200 grade coaceţi 15 min.( fără să-l deschideţi )  şi apoi încă 10 min. dar reduceţi la 150 grade.
Pentru crema de vanilie:
* fie cumpăraţi crema la plic , eu aşa am făcut şi nu mi-e ruşine să recunosc 
* fie o faceţi din lapte , zahăr, vanilie şi gălbenuşuri 
( reţeta pentru cremă altădată , poate când voi  face cremeş ) 
Când choux -urile s-au răcit le umplem cu crema de vanilie, cu şpriţul sau cu linguriţa ( caz în care le tăiaţi în două).
Să fim sinceri mi-e îmi place să le mai umplu şi cu îngheţată sau frişcă sau cu toate trei.
 
Era să uit Sosul de ciocolată the easy way: se ia o tablă de ciocolată şi 
vreo 80-100 ml frişcă lichidă ( adică nebătută ). Se rupe ciocolata în bucăţi cât mai mici şi se topeşte la baie de aburi. Se adaugă frişca şi se amestecă până se obţine un sos omogen. Se lasă să se răcească.
Cu acest sos se stropesc din greu choux-urile, se pot chiar şi înmuia în acest sos.
 
 
 
Acestea fiind spuse vă doresc spor la treabă !!!
 

 

 
 

Să aveţi poftă !!!!

Mulţumesc pentru vizită !!!!


9 thoughts on “Choux a la creme … si un început de an mai dulce”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.