Eu am copilărit în Făgăraș și acest compot de rabarbăr este ceea ce ne servea mama mică ( așa o numeam noi pe străbunica) și ca răcoritoare dar și ca desert. Avea o tufă mare de rabarbăr în spatele casei și începând cu mijlocul lunii Mai tijele acestei plante erau numai bune pentru făurit minuni.
Rabarbărul
are o grămadă de denumiri Revent, Rabarbară sau Rubarbă. Dar este vorba de aceeași plantă perenă cu tulpini lungi și cărnoase de culoare rozalie numai bună pentru plăcinte, tarte, cobblere și alte minunății. La noi în țara Făgărașului îi zice rabarbăr și eu așa îl știu.
Și pentru că s-a terminat socul și poate v-ați săturat de limonadă, acest compot este alternativa ideală pentru a te răcori în zilele călduroase care vor urma.
ingrediente
- 1 păstaie de vanilie
- 1,5 l apă
- 100 gr. zahăr
- 500 gr. rabarbăr curățat și tăiat cuburi
- sucul de la 2 lămâi
- mentă proaspătă
Metoda pentru un Compot de rabarbăr ca la noi acasă
In primul rând se culege rabarbărul din grădină și se spală. Se folosesc doar tijele. Frunzele nu sunt ok, conțin acid oxalic. Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat și poate fi fatal în doze mari. Deci aruncați frunzele. După spălarea tijelor se îndepărtează pielița. Poate vă întrebați de ce rabărbărul meu este galben și nu roșu ca cel din comerț. Așa și este. Există două feluri de rabarbăr cea intens colorată în roșu care o găsiți la supermaket și e de import și cea din piețe care e de la noi din grădini și care e mai verde.
Se pune la fiert apa împreună cu vanilia ( eu am folosit o singură păstaie) și cu zahărul. Când apă dă în clocot și zahărul este topit se adaugă bucățelele de rabarbăr.
Se lasă la fiert 2-3 minute cât să se înmoaie puțin și se îndepărtează e pe foc.
Se lasă să se răcească și se adaugă sucul de la 2 lămâi și câteva frunze de mentă.
Pe cât este de simplă acestă rețetă pe atât este de efect. Și dacă îl țineți la frigider poate rezista mai multe zile.
În cazul în care nu știți cum poate fi considerat desert, vă spun că noi îl măncăm cu clătite.
Compot de Rabarbăr și Clatite cu Cardamom și Mascarpone
- 1 păstaie de vanilie
- 1,5 l apă
- 100 gr. zahăr
- 500 gr. rabarbăr curățat și tăiat cuburi
- sucul de la 2 lămâi
- mentă proaspătă
- Se pune la fiert apa împreună cu vanilia ( eu am folosit o singură păstaie) și cu zahărul. Când apă dă în clocot și zahărul este topit se adaugă bucățelele de rabarbăr.
- Se lasă la fiert 2-3 minute cât să se înmoaie puțin și se îndepărtează e pe foc.
- Se lasă să se răcească și se adaugă sucul de la 2 lămâi și câteva frunze de mentă.
Si la Sighisoara tot „rabarbăr“il numim.
Mie imi place si mereu mi-a placut sa il mananc pur si simplu crud. Acru, ca la mama lui 🙂
Si mai imi place in prajitura tip pandispan cu bezea deasupra.
Dincolo de asta, pozele tale sunt MiNuNAte, ca de obicei!
Multumesc din nou <3
Si mie imi place tocmai pentru ca e acru, dar si combinatia cu capsunile de exemplu este bestiala.
Momentan am cules cred ultimele tije de rabarbar din gradina si le voi pune la congelator. Dar prajitura ta suna demential, deci va urma si la noi.