Să fii părinte în zilele noastre este o muncă grea.
Povestea cu „It takes a village to raise a child” e super adevărată. Adaptată însă zilelor noastre ar putea fi “It May Take A Village To Raise A Child, But I Swear It’s Gonna Take A Vineyard To Homeschool One.”
Să reușești să jonglezi cu munca și celelalte responsabilități, încercând să crești copii responsabili și respectuoși este un tur de forță. Doar să te gândești la asta este suficient de stresant.
Dar ( există și un dar ) poți face ceva. Oricât de greu ar fi, petrece timp de calitate cu copiii tăi. Think outside the box. Transformă ceva la fel de simplu precum gătitul într-o activitate de familie și bucură-te de crearea unei legături de familie care va dura anii următori.
Știu că vă sperie gândul de a lăsa un copil mic sau chiar un adolescent lângă cuțite ascuțite și aparate fierbinți. Cu toate acestea, când vine vorba de gătit în familie, copiii culeg numeroase beneficii din această activitate simplă.
Gătind împreună există avantaje pentru întreaga familie – inclusiv pentru părinți! Acest timp de calitate construiește fundația pentru o relație de succes părinte-copil.
Alte avantaje?
Rețetele și chiar produsele alimentare implică cuvinte pe care copiii poate nu le-au auzit înainte. Prin expunerea lor la diferite cuvinte, simboluri și concepte, dezvoltarea lor verbală crește. Lucrul în bucătărie îi învață pe copii abilități sociale valoroase.
Mesele preparate de la zero conțin de obicei mai mulți nutrienți și mai puține calorii, substanțe chimice și îndulcitori decât alimentele preambalate și fast-food. Atunci când copiilor li se dezvoltă abilități și atitudini pozitive privind alimentația și relația cu alimentele, veți vedea că le putem cultiva obiceiuri sănătoase pentru tot restul vieții. Cu cât vor învăța mai repede să gătească, cu atât mai devreme vor stăpâni o abilitate esențială de viață, de supraviețuire.
Uneori (ca atunci când te uiți prin fereastra cuptorului care transformă un amestec în aliment solid) este suficient pentru a dezvolta curiozitatea pentru științe și metode științifice.
Deși gătitul în familie poate aduce o grămadă de beneficii, nu va fi întotdeauna ușor și de cele mai multe ori va deveni dezordonat și vă veți alege cu o bucătărie cu fundu-n sus.
Pentru a face această aventură cât mai benefică, trebuie să aveți în vedere câteva lucruri simple. Atribuiți sarcini adecvate vârstei copiilor. Pregătiți mâncărurile lor preferate. Ascultați muzică în bucătărie. Deși gătitul este una dintre sarcinile necesare vieții, poate fi totuși distractiv.
Că să vedeți că nu e totul doar o poveste mai jos puteți citi despre cozonacul făcut de brunetul meu.
Cozonac felii sau pull-apart cinnamon bread
Ingrediente
- 200 gr. lapte cald
- 7 gr. drojdie uscată
- 1 lingură miere
- 100 gr. unt sărat, la temperatura camerei
- 3 ouă
- 450-500 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
Umplutura
- 2 linguri scorțișoară
- 200 gr. zahăr brun
- 110 gr. unt, la temperatura camerei
- fulgi de ciocolată
Glazura de zahăr
- 80 gr. zahăr pudră
- 1-2 linguri lapte
- esență de vanilie
METODA PENTRU ALUAT
Se încălzește laptele și se dizolvă mierea în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.
În vasul mixerului se adaugă amestecul de drojdie cu ouăle, făina trecută prin sită, sarea și 100 gr. unt.
Se pornește la viteză medie mixerul echipat cu cârlig sau se începe frământarea cu mâna. Se mixează (sau frământă) până se încorporează toată făina, vreo 4-5 minute. Dacă se obține un aluat lipicios se mai adaugă faină până când se obține un aluat moale la atingere și nelipicios.
Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până aluatul își dublează volumul.
Între timp se pregătește umplutura.
Într-un bol se combină zahărul brun cu scorțișoara. Se dă deoparte.
Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se pun copiii din dotare să frământe încă vreo câteva minute.
Se taie 4 bucăți identice de aluat. Se lucrează fiecare bucată separat.
Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară care se unge cu unt și se presară cu zahăr amestecat cu scorțișoară și fulgi de ciocolată. Se taie 12 pătrate aproximativ identice. Se așează una peste alta ca la jocul de cărți.
Se repetă operațiunea și cu celelalte 3 bucăți de aluat.
În tava unsă cu unt și presărată cu făină sau cu foaie de copt se aranjează pătratele de aluat stivuite, ca în fotografie. Nu se înghesuie.
Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.
În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
Când aluatul își dublează volumul se dă la cuptor aprox. 30-40 minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
Glazura de zahăr
Se amestecă zahărul trecut prin sită cu vanilia. Se adaugă laptele treptat, puțin câte puțin până se ajunge la consitența dorită.
Când cozonacul este gata se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate ușor. Acum se stropește cu glazura de zahăr.
Se servește cald.
COZONAC FELII SAU PULL-APART CINNAMON BREAD
Ingredients
- INGREDIENTE
- 200 gr. lapte cald
- 7 gr. drojdie uscată
- 1 lingură miere
- 100 gr. unt sărat, la temperatura camerei
- 3 ouă
- 450-500 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- UMPLUTURA
- 2 linguri scorțișoară
- 200 gr. zahăr brun
- 110 gr. unt, la temperatura camerei
- fulgi de ciocolată
- GLAZURA DE ZAHĂR
- 80 gr. zahăr pudră
- 1-2 linguri lapte
- esență de vanilie
Directions
- Step 1 ALUATUL . Se încălzește laptele și se dizolvă mierea în el. Se adaugă drojdia și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă să se odinească vreo 10 minute, până se formează spuma și încep să apară bule.
- Step 2 În vasul mixerului se adaugă amestecul de drojdie cu ouăle, făina trecută prin sită, sarea și 100 gr. unt.
- Step 3 Se pornește la viteză medie mixerul echipat cu cârlig sau se începe frământarea cu mâna. Se mixează (sau frământă) până se încorporează toată făina, vreo 4-5 minute. Dacă se obține un aluat lipicios se mai adaugă faină până când se obține un aluat moale la atingere și nelipicios.
- Step 4 Aluatul obținut se pune într-un bol uns cu puțin ulei. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 60-90 minute, până aluatul își dublează volumul.
- Step 5 Între timp se pregătește umplutura. Într-un bol se combină zahărul brun cu scorțișoara.
- Step 6 Când aluatul este gata crescut se adaugă puțină făină pe masa de lucru și se frământă încă vreo câteva minute.
- Step 7 Se taie 4 bucăți identice de aluat. Se lucrează fiecare bucată separat.
- Step 8 Cu ajutorul sucitorului se întinde o foaie dreptunghiulară care se unge cu unt și se presară cu zahăr amestecat cu scorțișoară și fulgi de ciocolată. Se taie 12 pătrate aproximativ identice. Se așează una peste alta ca la jocul de cărți.
- Step 9 Se repetă operațiunea și cu celelalte 3 bucăți de aluat.
- Step 10 În tava unsă cu unt și presărată cu făină sau cu foaie de copt se aranjează pătratele de aluat stivuite, ca în fotografie. Nu se înghesuie.
- Step 11 Se acoperă din nou tava cu folie de plastic și se lasă la crescut în loc călduros încă vreo 45 min.
- Step 12 În acest timp se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
- Step 13 Când aluatul își dublează volumul se dă la cuptor aprox. 30-40 minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
- Step 14 GLAZURA DE ZAHĂR Se amestecă zahărul trecut prin sită cu vanilia. Se adaugă laptele treptat, puțin câte puțin până se ajunge la consitența dorită.
- Step 15 Când cozonacul este gata se lasă să se odihnească vreo 5 minute în formă apoi se scoate ușor. Acum se stropește cu glazura de zahăr.
- Step 16 Se servește cald.
Foarte foarte gustos, a iesit incredibil de pufos, aproape cadea din tava de copt. Am adaugat aproximativ 50gr de zahar in plus in aluat si a iesit ff bun.
Multumim pentru reteta !
Super. Mă bucur că a fost pe placul tuturor!!