COZONAC cu nucă

COZONAC cu nucă

2 Comments  /  Jump to Recipe

Cozonac clasic cu nuca - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

Crăciun !!!

Bun câte un copil la casa omului și credeți-mă pe cuvânt pentru că am doi. Cum știu ei să caute rețete noi și să te facă să îți dorești să pregătești ceva pentru ei chiar dacă ești super obosită după o săptămână grea la job. Nu mă plâng. Exclus. Dar tare aș fi vrut doar să stau, să nu fac efectiv nimic.

Și așa a început … – Mamaaaa nu ne faci ceva dulce??? Mamaaa vine Crăciunul, noi primim cadouri acum în vremurile astea? Oare moș Crăciun nu e izolat? Dar ceva dulce nu ne faci?

Ca să scap de ei, am hotărât eu și cu mine, să le fac ceva dulce. Și cum vine numai mâine nu e Crăciunul am hotărât să le fac un cozonac. Au fost super încântați, mai ales că era ceva clasic. 

Și cum la noi în bucătărie se lucrează în echipă, ei au comentat și eu am gătit ! Să nu fiu rea, de fapt au gătit ei pentru că eu am făcut fotografii.

Cozonac clasic felii - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro
 

Ingrediente pentru un cozonac

500 gr. făină pentru cozonac

250 ml. lapte cald

3 gălbenușuri

50 ml. ulei de struguri

50 gr. unt topit

100 gr. zahăr

10 gr. drojdie uscată activă sau 25 gr. drojdie proaspătă

coajă de lămâie necerată

coajă de portocală necerată

1/2 linguriță extract vanilie

1/2 linguriță sare

1 ou pentru uns

50 gr. făină în cazul în care mai aveți nevoie

 

UMPLUTURA

200 gr. nucă măcinată

100 gr. zahăr

3 albușuri

20 gr. cacao

20 gr. zahăr pudră

un praf de sare


Cozonac tradițional cu nucă - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

Cum faci COZONAC ?

Pregătiți ingredientele. 

Întâi nuca. După ce o alegeți cu grijă, o mărunțiți. Dacă doriți o puteți chiar prăji puțin înainte. Nuca prăjită are o aromă deosebită. Folosiți un robot de bucătărie pentru a mărunți miezul de nucă, dar nu îl faceți praf.

Ouăle le scoateți din frigider, e nevoie să fie la temperatura camerei. 

Citricele le spălați bine cu apă fierbinte și răzuiți coaja.

Cozonac tradițional - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

Etape pentru un cozonac pufos

În vasul mixerului adăugați făina cernută. Faceți o gaură în mijloc unde adăugați drojdia împreună cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Zahărul și laptele îl luați din cel cântărit anterior. Lăsați deoparte vreo 10 min. până face spume și se umflă.

Separat amestecați laptele cu zahărul, extractul de vanilie și coaja de citrice.

Separați ouăle. Amestecați gălbenușurile cu praful de sare. Dați deoparte.

Peste făina cu drojdia activată adăugați amestecul de lapte, untul topit și gălbenușurile.

Porniți mixerul echipat cu cârlig la viteza medie sau începeți frământarea cu mâna. Mixați (sau frământați) până obțineți un aluat nelipicios, vreo 10-12 minute.

Apoi urmează să adăugați treptat uleiul. Dacă frământați cu mâna aveți nevoie de răbdare deoarece durează ceva până încorporați uleiul. Dacă folosiți mixerul atunci va dura mai puțin. ( vreo 10 min). În final aluatul trebuie să fie elastic, neted și nelipicios, ceea ce înseamnă că s-a activat tot glutenul din făină. 

Aluatul obținut îl puneți într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Creșterea durează între 40-60 minute sau până aluatul își dublează volumul.

Cum faci umplutura pentru cozonac ?

Cu ajutorul unui mixer bateți albușurile cu un praf de sare până fac vârfuri.

Adăugați zahărul pudră. Continuați să mixați adăugând restul de zahăr. 

Folosind o spatulă și amestecând de sus în jos încorporați cacaua și nuca măcinată. Puneți deoparte până pregătiți aluatul.

Cum împletești cozonacul ?

Când aluatul este gata crescut adăugați puțină făină pe masa de lucru și frământați încă vreo câteva minute. Împărțiți aluatul în 2 părți egale.

Cu ajutorul sucitorului întindeți prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară. Adăugați jumătate din umplutură pe tot aluatul lăsând marginea liberă. Rulați apoi aluatul nu foarte strâns începând cu partea lungă. 

Repetați procedeul și cu cealaltă parte de aluat. 

Cele două suluri de aluat le așezați în X și le împletiți. Cozonacul împletit îl așezați într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să crească într-un loc călduros. Urmează a doua dospire, încă 15-20 minute.

După expirarea timpului, ungeți cozonacul cu oul bătut amestecat cu o lingură de lapte.

Cozonac tradițional - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

Dați la cuptorul preîncălzit la 170 C (căldură sus, jos și ventilație) pentru 45-50 de minute. După vreo 20-25 min când prinde culoare și începe să se rumenească trebuie acoperit cu hârtie de copt.

Când cozonacul este gata scoateți-l din cuptor și lăsați-l încă vreo 5 min. în tavă să se odihnească.

Cozonac tradițional cu nucă - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

Scoateți cozonacul fierbinte pe grătar culcat pe-o parte. Și îl tot întoarceți de pe-o parte pe alta o dată la 15 min. până se răcește. Să nu cumva să-l acoperiți cât e fierbinte sau să-l tăiați.

Aveți răbdare până se răcește.

Cozonac traditional - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

5 from 1 reviews

cozonac cu nucă

decembrie 16

By:

Ingredients
  • INGREDIENTE PENTRU UN COZONAC
  • 500 gr. făină pentru cozonac
  • 250 ml. lapte cald
  • 3 gălbenușuri
  • 50 ml. ulei de struguri
  • 50 gr. unt topit
  • 100 gr. zahăr
  • 10 gr. drojdie uscată activă sau 25 gr. drojdie proaspătă
  • coajă de lămâie necerată
  • coajă de portocală necerată
  • 1/2 linguriță extract vanilie
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 ou pentru uns
  • 50 gr. făină în cazul în care mai aveți nevoie
  • UMPLUTURA
  • 200 gr. nucă măcinată
  • 100 gr. zahăr
  • 3 albușuri
  • 20 gr. cacao
  • 20 gr. zahăr pudră
  • un praf de sare
Directions
  • Step 1 Pregătiți ingredientele. Nuca o alegeți cu grijă, o mărunțiți.
  • Step 2 Ouăle le scoateți din frigider, e nevoie să fie la temperatura camerei.
  • Step 3 Citricele le spălați bine cu apă fierbinte și răzuiți coaja.
  • Step 4 În vasul mixerului adăugați făina cernută. Faceți o gaură în mijloc unde adăugați drojdia împreună cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Zahărul și laptele îl luați din cel cântărit anterior. Lăsați deoparte vreo 10 min. până face spume și se umflă.
  • Step 5 Separat amestecați laptele cu zahărul, extractul de vanilie și coaja de citrice.
  • Step 6 Separați ouăle. Amestecați gălbenușurile cu praful de sare. Dați deoparte.
  • Step 7 Peste făina cu drojdia activată adăugați amestecul de lapte, untul topit și gălbenușurile.
  • Step 8 Mixați (sau frământați) până obțineți un aluat nelipicios, vreo 10-12 minute. Apoi urmează să adăugați treptat uleiul. Dacă frământați cu mâna aveți nevoie de răbdare deoarece durează ceva până încorporați uleiul.( vreo 10 min). În final aluatul trebuie să fie elastic, neted și nelipicios, ceea ce înseamnă că s-a activat tot glutenul din făină.
  • Step 9 Aluatul obținut îl puneți într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit.
  • Step 10 Creșterea durează între 40-60 minute sau până aluatul își dublează volumul.
  • Step 11 Cu ajutorul unui mixer bateți albușurile cu un praf de sare până fac vârfuri.
  • Step 12 Adăugați zahărul pudră. Continuați să mixați adăugând restul de zahăr.
  • Step 13 Folosind o spatulă și amestecând de sus în jos încorporați cacaua și nuca măcinată. Puneți deoparte până pregătiți aluatul.
  • Step 14 Când aluatul este gata crescut adăugați puțină făină pe masa de lucru și frământați încă vreo câteva minute. Împărțiți aluatul în 2 părți egale.
  • Step 15 Cu ajutorul sucitorului întindeți prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară. Adăugați jumătate din umplutură pe tot aluatul lăsând marginea liberă. Rulați apoi aluatul nu foarte strâns începând cu partea lungă. Repetați procedeul și cu cealaltă parte de aluat.
  • Step 16 Cele două suluri de aluat le așezați în X și le împletiți. Cozonacul împletit îl așezați într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să crească într-un loc călduros. Urmează a doua dospire, încă 15-20 minute.
  • Step 17 După expirarea timpului, ungeți cozonacul cu oul bătut amestecat cu o lingură de lapte. Dați la cuptorul preîncălzit la 170 C (căldură sus, jos și ventilație) pentru 45-50 de minute. După vreo 20-25 min când prinde culoare și începe să se rumenească trebuie acoperit cu hârtie de copt.
  • Step 18 Când cozonacul este gata scoateți-l din cuptor și lăsați-l încă vreo 5 min. în tavă să se odihnească.
  • Step 19 Scoateți cozonacul fierbinte pe grătar culcat pe-o parte. Și îl tot întoarceți de pe-o parte pe alta o dată la 15 min. până se răcește. Să nu cumva să-l acoperiți cât e fierbinte sau să-l tăiați. Aveți răbdare până se răcește.

 

Felii cozonac tradițional cu nucă - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

 

 

 


Related Posts

Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

  Crăciunul e aici deci să tot coacem nişte cozonac.  Caut eu reţete : mai simple şi mai rapide, mai grele, cu nucă, fără nucă. Într-un final găsesc reţeta potrivită : cozonac dar nu orice fel ci un cozonac în formă de trandafir cu zahăr caramelizat.  Reţeta originală La Gabriela, mult mai detaliată decât sunt eu capabilă să v-o povestesc. […]

Bezele cu Mentă ☃

Bezele cu Mentă ☃

    BEZELE Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și în bucătăria mea pregătirile sunt în toi. Azi ne ocupăm de Bezelele care vor fi o parte importantă in my Christmas Goodie Bags.  Eu sunt de modă veche și încă mai cred că […]



2 thoughts on “COZONAC cu nucă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.