Crăciunul e aici deci să tot coacem nişte cozonac. Caut eu reţete : mai simple şi mai rapide, mai grele, cu nucă, fără nucă. Într-un final găsesc reţeta potrivită : cozonac dar nu orice fel ci un cozonac în formă de trandafir cu zahăr caramelizat.
- 110 ml. lapte călduţ
- 3 linguri zahăr ( vreo 75 gr.)
- zahăr vanilat
- 2 ouă întregi
- coaja de la o lămâie sau/şi portocală
- esenţă de rom
- 1 plic drojdie uscată
- 400 gr. făină
- un vârf cuţit sare
Întâi nuca. După ce o alegeţi cu grijă, o mărunţiţi. Dacă doriţi o puteţi chiar prăji puţin înainte.
Nuca prăjită are o aromă deosebită. Folosiţi un robot de bucătărie pentru a mărunţi miezul de nucă, dar nu îl faceţi praf.
În timp ce aparatul meu frământa aluatul am făcut o cremă/pastă din 130 gr. de unt şi 150 gr. zahăr. Luăm o oală suficient de mare şi de adâncă, în care caramelizam 150 gr. zahăr. Tapetăm cu grijă pereţii şi baza oalei ( cu grijă să nu vă ardeţi degetele).
Când maşina se opreşte din frământat se scoate aluatul ( nu se lasă să dospească deloc) pe o planşetă de lucru. Se întinde o foaie cam de 1 cm. grosime pe care ungem cu ajutorul unui cuţit crema de unt şi zahăr.
Se rulează foaia şi se taie în 5-6 rulouri egale. Rondelele de aluat se aşează în picioare în oala tapetată cu zahăr, lăsând spaţiu suficient între ele. Acoperiţi oala cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară şi se lasă la crescut cam 1 oră.
Să aveţi poftă !!!
Să vă găsească Moşul cu masa bogată şi sufletul curat !!!
Cozonacul meu în toată pufoşenia lui !!!!
super. mie mi se pare ca al tau a iesit mai bine decat al Gabrielei. sigur il voi incerca
mersi mult …:p:p
Arata foarte bine si gustul stiu sigur ca e perfect!
Multumesc Timea !!!
De cand il am si eu pe lista… Chiar uitasem de el 🙂
Noroc cu mine. Cum ai putut sa uiti de asa ceva???
Acuma ai ocazia sa-l faci.:)
sincer cozonacul asta l-am vazut ieri la Gabriela, dar nu am inteles o chestie care sper sa o aflu de la tine: ziceti ca nu ungeti cu nimic cozonacul si, totusi, cand il scoateti din cuptor arata caramelizat si pe deasupra. Pana la urma se unde, sau nu?
Anonim, cand scoti cozonacul din cuptor il intorci pe un platou, deci caramelul ajunge sus.Deci nu se unge cu nimic…
si nu ramane tare acest zahar caramelizat?
Este un caramel care curge peste tot cozonacul…Cand se raceste devine mai tare…de aceea se numeste Krantz… dar nu atat de tare ca o acadea. „aşa obţineţi cel mai pufos şi crocant cozonac”…
Abia astept sa-l fac maine si tine cont ca, desi prajituresc mult, nu am caramelizat niciodata zahar (m-am ferit de prajiturile care necesitau acest lucru) si nici cozonac nu am facut vreodata. O iau ca pe o provocare. Sper sa am norocul incepatorului si sa-mi iasa super, ca sa-i las pe toti masca.
Tine-mi pumnii!
O sa-ti scriu ce mi-a iesit.
Spor la copt !!! Astept vesti si pareri.
Sarbatori fericite !!!!
Mi-a iesiiit! Atat doar ce rosenkrantz-ul meu e mai brunet decat al tau, deoarece am ars zaharul intr-o oala neagra si nu mi-am dat seama exact cand sa ma opresc.
Mi s-a parut f usor de facut si, cu siguranta, o sa-l prepar si de Inaltare.
Multumesc muult!
Felicitari !!!!! cred ca a iesit si fffff gustos .
Cred ca trebuie mai mult lapte. eu l-am facut dupa reteta Gabrielei si, cu doar cei 110 ml lapte din retzeta (adica o cescutza mica de cafea), aluatul a iesit cam tare. La a doua incercare am pus lapte intr-o ceasca mare de cafea (cca. 180 ml) si abia atunci a iesit pufos).
cel mai bun cozonac l-am facut de n ori usor de facut
ma bucur ca a fost pe placul tau 🙂
Daca nu am masina de facut paine, banuiesc ca nu e o problema sa framant cu mana ??
Nu este nici o problema 🙂