Dulceata de visine intregi - reteta simpla - de repetat in fiecare sezon
Dulceaţă de vişine întregi

Dulceaţă de vişine întregi

1 Comment

 

Sezon de făcut dulcețuri. 

Azi vișine întregi. Sau poate vișine cu zmeură….
 
Nu cumpărați mai multe vișine decât aveți răbdare să desâmburiţi. 
De obicei eu am răbdare (cu ajutorul unei agrafe de par ) să las fără sâmburi vreo 3 kg, după care mă plictisesc . Căutați să cumpărați vișine mari, cărnoase şi zemoase. 
 
 Mai există bineînțeles şi o altă variantă şi anume să primiți vreo câteva kg de vișine şi atunci nu mai puteți alege nimic. Acesta a fost şi cazul meu.
 Aşa că fără nici un comentariu, m-am pus pe scos sâmburi. Am împărțit vișinele în două categorii în funcție de cât de tare le-am strivit când am scos sâmburii. Din vișinele aproape intacte am făcut dulceață, iar din cele care s-au mai strivit la desâmburire am făcut şi puţin gem ( există o diferență între dulceață şi gem ).
 
 

Pentru 5 borcănașe de dulceață aveți nevoie de:

* 1,5 kg vișine întregi fără sâmburi
* 1 kg zahăr
* 3 lămâii mici sau 2 mai mari
 
1. Purtați ceva roșu. 

2. Utilizaţi un instrument de scos sâmburi altfel vă plictisiți repede. Asigurați-vă că ați scos toți sâmburii. Lăsați vișinele întregi astfel încât oamenii să poată vedea mai târziu că ați lucrat din greu la scos sâmburi. Dacă nu vă face plăcere să vi se rostogolească vișinele de pe felia de pâine prăjită atunci poate veți dori să le tăiați în bucăți mai mici.

 
3. Puneţi vișinele într-o oală mare cu fundul dubluAdăugați sucul, eventual şi coaja de la două lămâi proaspete. Sucul de lămâie adaugă pectină, precum şi aciditate şi va ajuta la gelificarea dulceții. Adăugați apoi peste vișine şi zahărul.
 

 

4. Gătiți vișinele, amestecând din când în când cu o spatulă rezistentă la căldură, până când acestea sunt complet ofilite şi moi, operațiune care poate dura aproximativ 40 – 50 de minute,  în funcţie de cât de multă căldură le dați. 

5. În timp ce acestea se gătesc, eu am pus o farfurioară albă în congelator. Rămâneţi vigilenți şi nu uitați să amestecați în fructe. (Nu ar fi o ruşine să se ardă după ce v-ați chinuit atât ?) 
 

 

 
6.  Odată ce scad bulele şi dulceața pare că a început să se îngroașe, culegeți spuma cu o spumieră, opriți focul şi picurați o cantitate mică de dulceață pe farfuria îngheţată. Dacă nu se împrăștie şi are aspectul unor boabe de rouă tari atunci treaba dvs. este aproape gata.
Dacă nu, gătiți ceva mai mult, opriți din nou focul, şi testați dulceața din nou.

Atenție !!!!  

Dacă gătiți prea mult dulceața dvs. ea se afumă, zahărul se va carameliza şi nu mai are gust bun şi nu se mai poate face nimic. Deci decât o dulceață afumată şi amară mai bine testați de mai multe ori.
7.  Când este gata, se lasă puţin să se răcească apoi se toarnă în borcane curate, uscate şi sterilizate, se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de oră. După aceea se întorc în poziția normală iar când s-au răcit se depozitează la locul lor.
 
 
 

 


Related Posts

Pandişpan cu vişine

Pandişpan cu vişine

  Caut eu ceva în congelator ieri și dau peste o pungă de vișine congelate special puse acolo de mine pentru o delicioasă prăjitură… Şi ce este mai ușor și mai rapid de pregătit decât un pandişpan cu vişine ??? Şi nici măcar nu am decongelat […]

Clafoutis cu vișine

Clafoutis cu vișine

        era și timpul pentru ceva dulce … și rapid … și gustos … yum yum … tare gustos … Ingrediente Clafoutis cu vișine 65 gr. făină un vârf cuțit de sare 2 ouă mari 25 gr. zahăr alb 180 ml. lapte […]1 thought on “Dulceaţă de vişine întregi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.