Focaccia necesită timp… de fapt planificare. Pentru o focaccia reușită începe de ieri. Un aluat lăsat să se odihnească 18 până la 24 de ore în frigider vor face foccacia mult mai aerată și pufoasă.
Dar eu nu am timp. Așadar vă scriu rețeta pe care o folosesc eu și care se face în 3 ore cu tot cu copt.
Deci dacă nu aveți timp și trebuie să faceți focaccia în seara asta: lăsați aluatul să crească la temperatura camerei până se dublează, aproximativ 1,5 până la 2 ore. Apoi continuați cu rețeta, știind că a 2-a creștere va dura doar aproximativ 30 de minute.
În funcție de cum vrei să servești focaccia ai două opțiuni: mai groasă sau mai subțire. Și reglezi dimensiunea folosind o tavă mai mare sau mai mică.
Eu am folosit o tavă de 26×40 și am obținut o focaccia mai subțire, care este grozavă pentru sandvișuri.
Pentru cele mai bune rezultate, utilizați un cântar digital pentru a măsura făina și apa.
Dacă utilizați drojdie activă uscată, pur și simplu stropiți drojdia cu apa călduță și lăsați-o să stea timp de 10-15 minute sau până când face spumă; apoi continuați cu rețeta.
Puteți folosi făină universală sau făină de pâine.
Ingrediente Focaccia
- 500 gr. faină
- un plic drojdie activă uscată
- 10 gr. sare
- 350 ml apă călduță
- 4 linguri ulei de măsline ( 40 ml )
- sare de mare ( maldon e the best)
- rozmarin verde
- unt pentru tavă ( sau hârtie de copt)
Cum fac aluatul de focaccia?
În vasul mixerului echipat cu paleta de aluat adaugi făina, sarea și drojdia hidratată. Adaugi apa caldă. Pornești mixerul și mixezi până lichidul este absorbit complet și se formează o bilă lipicioasă de aluat.
Aluatul obținut îl ungi cu ulei de măsline și îl așezi într-un bol. Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit. Dacă tu știai de ieri că vei face focaccia atunci aluatul merge la frigider pentru cel puțin 12 ore.
Prima creștere va dura 1,5 până la 2 ore.
Iei o tavă pe care fie o pregătești cu hârtie de copt fie o ungi cu unt. Adaugi o lingură de ulei de măsline în mijlocul tăvii. Torni aluatul dospit în tavă și îl lași să se așeze. Acum va urma a 2-a creștere.
Acoperi tava și lași să crească vreo 30 min.
Preîncălzești cuptorul la 210 grade Celsius. Torni o lingură de ulei de măsline deasupra aluatului și cu degetele unse și ele fă găuri în aluat. Tot acum așezi cu ajutorul degetelor aluatul în tava dacă este necesar.
Presari deasupra rozmarinul verde și sarea.
Când totul este pregătit dai la cuptor 25 30 minute. Folosește grătarul din mijloc al cuptorului.
Focaccia este gata atunci când își schimba culoarea și devine crocantă.
Când este gata o scoți din cuptor și o lași la răcit pe un grătar. Ai răbdare măcar 10 minute pana o tai și o servești. Dacă vrei să o faci sandwich atunci las-0 să se răcească complet.
Focaccia
Ingredients
Directions
Alte sandwich-uri
Sandwich cu smochine, prosciutto si crema de gorgonzola
Sandwich presat pentru picnic – Pressed Italian Picnic Sandwiches
Ciabatta cu mozzarella Granarolo, smochine, rosii si prosciutto