Și tot la secțiunea murături : ceva asortat…. Murături asortate.
Murăturile astea asortate la noi în Ardeal se găsesc sub numele de Ciolomadă.
Ciolomada asta diferă de la o gospodărie la alta. Așa că feel free să improvizați.
Rețeta asta nu are cantități… este așa, după gust … cel puțin la noi acasă.
ingrediente
varză albă și roșie
castraveți
gogonele
morcovi
ceapă albă și roșie
ardei grași
conopidă ( eu nu am avut )
oțet
mărar și cimbru
coriandru și boabe de muștar
boabe de piper și sare de mare neiodată
ienibahar și foi de dafin
bețe de vișin și hrean
zahăr
metoda
Toate legumele se spală, se curăță apoi se taie cât mai mărunt ( feliuțe, fideluțe, buchețele ).
Se freacă legumele cu puțină sare și zeamă de lămâie și se lasă la înmuiat mai bine de 4 ore sau chiar peste noapte, așa că sfatul meu este să pregătiți legumele de cu seară.
Să nu vă mirați dimineață când veți găsi legumele într-o baltă de zeamă. Toată zeama asta o puneți la fiert împreună cu toate mirodeniile (mărar și cimbru,coriandru și boabe de muștar, boabe de piper și sare de mare neiodată, ienibahar și foi de dafin), oțetul și zahărul. Deoarece această rețetă eu o fac după gust, pot să vă spun că oțet pun cam 100 ml la un kilogram de legume.
Eu zic că este foarte important să gustați zeama după ce a dat în clocot și s-a dizolvat tot zahărul, astfel veți știi dacă mai trebuie ceva adăugat. Eu am mai adăugat și puțină apă, astfel am fost sigură că am zeamă suficientă pentru a umple toate borcanele.
Până a fiert zeama mea am așezat frumos legumele în borcane și am adăugat și câteva tije subțiri de hrean curățat în fiecare borcan.
Nu îndesați legumele în borcan pentru că fermentează.
Fixați-le cu 2 bețe de vișin în cruce.
Turnați deasupra zeama fierbinte și închideți borcanele. Folosiți totdeauna borcane curate și sterilizate.
Până la Crăciun veți avea cea mai bună murătură asortată.
Poftă bună !!!
Pfuai ce culori!Ce salata de muraturi…o ador deja!
Ce frumoase sunt!!! Asta as vrea sa fac si eu.. sper sa am si timp..
Pup
Sunt grozave.Ce harnicuta esti.Pupici!
Sunt perfecte muraturile asortate. Face si mama mea si tare mult imi plac.
Pff…ce bine arata.Nu prea sunt consumatoare de astfel de muraturi,insa astea chiar ca mi-au facut pofta!:D
Eh,acum te cred ca ai si tu lingura de aia.ai pus-o in actiune si arata foarte bine!
Ce buna ciolomada…ce faine poze..ce tarziu e ..si ce pofta-mi faci…
Te tzuc:-)
Am facut ciolomadea, e super
<3