Știți că îmi place să las copiii să îmi umble prin oale.
Asta este. Dacă nu îi pot învață să bată cuie și să joace fotbal măcar nu vor muri de foame și vom petrece o grămadă de timp fain împreună.
Când sunt întrebată despre educația pe care le-o dau copiilor în ceea ce privește servitul mesei și bucătăria am câteva reguli de care țin cont. Să nu mă înțelegeți greșit. Sunt reguli care îmi doresc și să fie urmate. Nu reușesc de fiecare dată dar nu mă las. Am 2 adolescenți în casă și câteodată este greu să obțin și un răspuns simplu.
În primul rând pe cât posibil mâncăm împreună. Fără tv, fără telefoane, fără povești neplăcute ( job, școală ). Eu pun muzică aproape tot timpul în bucătărie. Nu fac discotecă ci acopăr zgomotul de fond. Încerc să fac ca atmosfera de la masă să fie una plăcută. Dacă copilul/copiii au gătit cu mine atunci avem și subiect de discuție.
În al doilea rând merg de câte ori am ocazia cu ei la piață/ supermarket, ne uitam să cumpărăm produse de la producătorii locali și urmărim emisiuni culinare. Și de cele mai multe ori îi îndemn să vină să mă ajute în grădină.
Altă chestie bună e că gătim toate mesele de la zero, ceea ce înseamnă mai mulți nutrienți și mai puține calorii, substanțe chimice și îndulcitori decât alimentele preambalate și fast-food.
S-ar putea spune că am crescut niște copii cu pretenții. Ei bine nu e așa. Prefer să știe diferențele și să înțeleagă că mâncarea proastă nu este o opțiune. Un copil care știe cum e cu gătitul și care se descurcă în bucătărie este o minune pentru o mamă prinsă în nebunia orașului.
Să revenim la ale noastre și la afinele mele. Da. Sunt fan afine și le veți găsi în foarte multe din preparatele pregătite de mine. Ca noroc sunt și foarte sănătoase. Și nici nu îngrașă
Ingrediente pentru aluat de pâine dulce
- 450-500 gr. făină
- 50 gr. zahăr brun
- 50 gr. unt topit
- 50 ml apă
- 150 ml lapte
- 10 gr. drojdie uscată activă
- 1/2 linguriță sare
- 2 ouă
Umplutura
- 125 gr. afine proaspete
- 100 gr. zahăr
- 1 lingură scorțișoară ( praf)
- 30 gr. zahăr brun
- 60 gr. unt
- 1 linguriță extract vanilie
Cum faci monkey bread?
Combini laptele călduț, apa caldă și 1 lingură de zahăr într-un vas mic. Adaugi drojdia și amesteci până se dizolvă. Lași să se odihnească vreo 10 min până când face spume.
La mixerul din dotare atașezi paleta. Adaugi în bol amestecul de drojdie, ouăle puțin bătute cu furculița, untul topit și restul de zahăr. Amesteci la viteza medie până se combină.
Acum adaugi făina. Începi încet cu 400 gr. și adaugi mai mult doar dacă este nevoie. Aluatul trebuie sa fiu unul care se lipește de fundul vasului dar s-a îndepărtat de pe margini. Altfel spus este un aluat puțin lipicios și moale.
Aluatul obținut îl așezi într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit.
Creșterea durează între 60-90 minute sau până aluatul își dublează volumul.
Între timp ungi cu unt și tapetezi cu faina o tavă bundt.
Când aluatul este gata crescut adaugi puțină făină pe masa de lucru și frămânți încă vreo câteva minute. Rulezi aluatul și îl împărți în bucăți. 36. Din bucățile de aluat faci niște bile cu ajutorul palmelor.
Întru vas amesteci jumătate din cantitatea de zahăr cu scorțișoara. Tăvălești fiecare bila de aluat până se acoperă pe toate părțile, ca în fotografii.
Transferi bilele de aluat tăvălite prin scorțișoară în tava unsă. Între rândurile de bile adaugă afinele. Când toate bile și afinele sunt așezate în tavă, adaugă deasupra restul de scorțișoară cu zahăr rămasă în vas.
Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros. Urmează a doua dospire, încă 15-20 minute.
Într-un pahar topești untul, adaugi cealaltă jumătate de zahăr, zahărul brun și vanilia. Amesteci până obți un sos omogen.
Torni deasupra aluatului sosul obținut.
Dai la cuptorul preîncălzit la 170 C (căldură sus, jos și ventilație) pentru 40-45 de minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
Când este gata scoți din cuptor și lași încă vreo 5-10 min. în tavă să se odihnească.
Atenție mare afinele sunt fierbinți. Blondul meu a aflat-o pe propria piele deoarece nu s-a răbdat și a gustat imediat ce am scos din cuptor tava.
Pâinea asta dulce este o minune. Este genul de desert pe care îl veți face în fiecare duminică. Până și copiii au învățat să îl facă singuri.
Alte rețete cu afine
Rulouri cu scorțișoară și afine
Mini clatite olandeze cu afine si crema de mascarpone
PÂINE DULCE CU AFINE ȘI SCORȚIȘOARĂ /MONKEY BREAD
Ingredients
- INGREDIENTE PENTRU ALUAT DE PÂINE DULCE
- 450-500 gr. făină
- 50 gr. zahăr brun
- 50 gr. unt topit
- 50 ml apă
- 150 ml lapte
- 10 gr. drojdie uscată activă
- 1/2 linguriță sare
- 2 ouă
- UMPLUTURA
- 125 gr. afine proaspete
- 100 gr. zahăr
- 1 lingură scorțișoară ( praf)
- 30 gr. zahăr brun
- 60 gr. unt
- 1 linguriță extract vanilie
Directions
- Step 1 Combini laptele călduț, apa caldă și 1 lingură de zahăr într-un vas mic. Adaugi drojdia și amesteci până se dizolvă. Lași să se odihnească vreo 10 min până când face spume.
- Step 2 La mixer atașezi paleta. Adaugi în bol amestecul de drojdie, ouăle puțin bătute cu furculița, untul topit și restul de zahăr. Amesteci la viteza medie până se combină.
- Step 3 Acum adaugi făina. Începi încet cu 400 gr. și adaugi mai mult doar dacă este nevoie. Aluatul trebuie să fie puțin lipicios și moale.
- Step 4 Aluatul obținut îl așezi într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit.
- Step 5 Creșterea durează între 60-90 minute sau până aluatul își dublează volumul.
- Step 6 Între timp ungi cu unt și tapetezi cu faina o tavă bundt.
- Step 7 Când aluatul este gata crescut adaugi puțină făină pe masa de lucru și frămânți încă vreo câteva minute. Rulezi aluatul și îl împărți în bucăți. 36. Din bucățile de aluat faci niște bile cu ajutorul palmelor.
- Step 8 Întru vas amesteci jumătate din cantitatea de zahăr cu scorțișoara. Tăvălești fiecare bila de aluat până se acoperă pe toate părțile, ca în fotografii.
- Step 9 Transferi bilele de aluat tăvălite prin scorțișoară în tava unsă. Intre rândurile de bile adaugă afinele. Când toate bile și afinele sunt așezate în tavă, adaugă deasupra restul de scorțișoară cu zahăr rămasă în vas.
- Step 10 Acoperi cu folie de plastic și lași să crească într-un loc călduros. Urmează a doua dospire, încă 15-20 minute.
- Step 11 Într-un pahar topești untul, adaugi cealaltă jumătate de zahăr, zahărul brun și vanilia. Amesteci până obți un sos omogen. Torni deasupra aluatului sosul obținut.
- Step 12 Dai la cuptorul preîncălzit la 170 C (căldură sus, jos și ventilație) pentru 40-45 de minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
- Step 13 Când este gata scoți din cuptor și lași încă vreo 5-10 min. în tavă să se odihnească.