IMPLICAREA COPIILOR
în gătit sau mai bine spus în petrecerea timpului în bucătărie este cea mai bună metodă de a-i învăța despre alimentație. O să-mi spuneți că nu au ce căuta în bucătărie, că fac mizerie, că se pot arde și lista exemplelor negative poate continua. Permiteți-mi să vă contrazic. Copiii mei sunt destul de mari acum dar vă spun cu mâna pe inimă că nici o activitate realizată împreună nu ne-a apropiat atât de mult cum a făcut-o gătitul împreună. Și sunt mamă de băieți.
TOTUL A ÎNCEPUT ÎNCĂ DE LA DIVERSIFICAREA LOR CÂND MI-AM DAT SEAMA CĂ AU PREFERINȚE CULINARE.
Și de atunci sunt implicați în tot ceea ce se întâmplă în bucătărie. Gătitul este ceva al nostru. Ei și cu mine, doar noi 3. De când i-am implicat în bucătărie tind să mănânce și să încerce alimente noi, iar aspectul farfuriilor noastre este de revistă.
Copiii mici iubesc să ajute și de aceea trebuie folosită la maxim acestă dorință a lor. Gătitul cu copiii este o aventură. Implicarea lor în alegerea meniului, în mersul la cumpărături, în realizarea listelor și a bugetelor sunt doar câteva din activitățile care le vor oferi copiilor niște abilitați de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții.
Toate calculele pe care le facem atunci când pregătim rețetele au sporit abilitățile lor matematice dar și de lectură. Implicați în calcul vor ști cu siguranță ce înseamnă jumătate sau sfert, cum se face conversia greutății, diferența dintre Celsius și Fahrenheit. Când mergeți la cumpărături alegeți un magazin care are de toate ca să vă fie mai ușor.
MERGEȚI CU EI ÎN PIAȚĂ. URMĂRIȚI EMISIUNI CULINARE.
Dacă lăsați copiii să gătească alături de voi, ei vor învăța despre originile alimentelor și despre diferite culturi.
Când al meu cel mare a pregătit prima dată masa pentru fratele lui mai mic, a fost tare mândru de el, era tot un zâmbet. Când îi dați o sarcină atât de importantă înseamnă că ați avut încredere în el și de aceea se simte responsabil. Și totul este în avantajul vostru. Credeți-mă, un copil care se descurcă în bucătărie este o minune pentru o mamă prinsă în nebunia orașului.
Pancakes sau Clătite americane sunt la ordinea zilei la noi acasă. După atâtea încercări brunetul meu le face după ochi fără să mai măsoare cantitățile.
De aceea vreau sa va arat una din încercările lui de a pregăti micul dejun.
Ingrediente Pancakes
2 ouă
150 gr. făină
50 gr. făină de migdale
1 linguriță praf de copt
un vârf de cuțit bicarbonat
1 vârf cuțit sare
2 linguri zahăr brun
esență vanilie
150 gr. iaurt grecesc 10%
200 ml lapte
fulgi de migdale
fructe de pădure
Cum se fac clătite americane?
Cerni făina și o amesteci cu făina de migdale, praful de copt, bicarbonatul și zahărul.
Separi ouăle, iar albușurile le bați spumă.
Amesteci încet iar la sfârșit adaugi albușurile bătute spumă. Învârți telul de sus în jos pentru a încorpora cât mai încet spuma de albuș (și fără să se lase).
ADEVĂRATA ARTA ESTE ÎN A LE PRĂJI.
Astfel : Așezi o tigaie pe foc, pui puțin unt care apoi îl ștergi. În tigaia încinsă torni încet aluat cu polonicul. Nu miști tava ca la clătite. Și nici nu le atingi.
Observi că pe suprafața lor încep să apară bule de aer. După prima bulă le întorci. Și asta este toată arta.
La mine e mai ușor deoarece fiind micul dejun preferat al copiilor am considerat util să investesc într-un aparat de făcut clătite.
Sfat: Dacă îți plac pancakes mai subțiri atunci poți adăugă 1-2 linguri de lapte în plus astfel obți un aluat mai lichid.
Servește-le cu fructe proaspete, fulgi de migdale și bineînțeles sirop de agave /arțar.
Este întradevăr cel mai bun mic dejun mai ales când și-l pregătesc singuri.
Pancakes/Clătite americane cu fructe de pădure
Ingredients
- 2 ouă
- 150 gr. făină
- 50 gr. făină de migdale
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de cuțit bicarbonat
- 1 vârf cuțit sare
- 2 linguri zahăr brun
- esență vanilie
- 150 gr. iaurt grecesc 10%
- 200 ml lapte
- fulgi de migdale
- fructe de pădure
Directions
- Step 1 Cerni făina și o amesteci cu făina de migdale, praful de copt, bicarbonatul și zahărul.
- Step 2 Separi ouăle, iar albușurile le bați spumă.
- Step 3 Gălbenușurile le amesteci cu puțină sare și le adaugi laptele, iaurtul și esența de vanilie.
- Step 4 Mixul de lapte îl adaugi peste amestecul de făină.
- Step 5 Amesteci încet iar la sfârșit adaugi albușurile bătute spumă. Învârți telul de sus în jos pentru a încorpora cât mai încet spuma de albuș (și fără să se lase).
- Step 6 La sfârșit adaugi fructele direct în aluat. Și gata compoziția.
- Step 7 Așezi o tigaie pe foc, pui puțin unt care apoi îl ștergi. În tigaia încinsă torni încet aluat cu polonicul. Nu miști tava ca la clătite. Și nici nu le atingi.
- Step 8 Observi că pe suprafața lor încep să apară bule de aer. După prima bulă le întorci.
- Step 9 Servește-le cu fructe proaspete, fulgi de migdale și bineînțeles sirop de agave /arțar.
arata minunat!