Pesto de leurdă » Bucătăria familiei mele » Conserve si gemuri
Pesto de leurdă

Pesto de leurdă

3 Comments  /  Jump to Recipe

Mie imi place muntele și de mic copil mi-a plăcut să mă cațăr prin tot felul de locuri. Dar la cules de leurdă nu am ajuns niciodată. Ce are leurda cu cațăratul ? Da voi ce credeți că leurda asta crește oriunde?

Leurda (Allium ursinum)

sau cum se mai zice în popor ,,usturoiul ursului”, ,,ai-de pădure” , ,,aliu” etc. , face parte din familia Alliaceae, adică din aceeași familie cu usturoiul sau ceapa.

Ea nu se cultivă, deci este o plantă sălbatică, dar crește abundent în locuri cu umbră, de preferabil sub copaci, pe soluri fertile și umede. Este o plantă perenă ce ajunge la o înălțime de până la maxim 50 cm, cu bulbi de 1,5 – 6 cm și răsare primăvara, după topirea zăpezilor. Înflorește abia prin luna mai-iunie, iar florile sunt de culoare albă.

Se consumă de regulă frunzele proaspete de leurdă, care au un aspect verde lucios și au un gust asemănător cu usturoiul, dar nu la fel de puternic (de unde vine și numele de ,,usturoiul ursului”). Totuși, trebuie să știi că se poate consuma și bulbul, atât gătit, cât și crud.

Pesto de leurda - Bucataria familiei mele

De la recoltare până la păstrare.

Frunzele de leurdă se pot culege în lunile martie-aprilie-mai, înainte ca planta să înflorească, deoarece atunci au conținutul cel mai mare de nutrienți. Se pot păstra la frigider câteva zile, dar nu prea mult, fiindcă leurda este o plantă sensibilă, bogată în apă și deci se veștejește rapid. Dacă ai prea multe frunze, se pot pune în pungi închise ermetic la congelator, unde rezistă câteva luni. Bulbul e de preferat să fie recoltat în perioada în care planta hibernează, adică în lunile august-octombrie și poate fi păstrat ca bulbul de usturoi.

Cum o gătesc?

Leurda se poate folosi în foarte multe preparate, dar cel mai bine e să o consumi proaspătă, de exemplu în salate, deoarece uscarea plantei sau supunerea ei la diverse tratamente termice duce la pierderea unei cantități considerabile de nutrienți. Totuși, se poate consuma și fiartă, în supe dacă chiar dorești sau ca și condiment, de exemplu în PESTO.”  ( sursa )

 

Ingrediente

  • 100 gr. frunze de leurdă
  • 50 gr. amestec de nuci, alune, macadamia, caju, migdale, nuci braziliene și semințe de pin
  • 50 gr. parmezan proaspăt ras
  • ulei de măsline
  • sare și piper, după gust 
  • suc de lămâie, după gust

Pesto de leurda - Bucataria familiei mele

Cum se prepară pesto de leurdă?

Nimic mai simplu.

Începeți prin prăjirea ușoară a nucilor, astfel încât acestea să-și elibereze toate aromele. Mie îmi place să le mărunțesc și să le prăjesc într-o tavă mare, în cuptor, așezate într-un singur strat. Se agită de câteva ori tava să nu se ardă. Când miroase divin în bucătărie le scoateți din cuptor și le lăsați să se răcească.

Se spală cu grijă leurda și se scurge bine de apă.

Pesto de leurda - Bucataria familiei mele

În robot dotat cu cuțite sau blender se adaugă leurda și se dă pulse până se rup toate frunzele.

Apoi, se adaugă parmezanul ras și se continuă procesul, ceea ce va ajuta la descompunerea frunzelor de leurdă.

În sfârșit, se adaugă nucile prăjite. Când faceți asta să aveți aproape uleiul de măsline; se pornește din nou robotul și se adaugă ulei de măsline până se ajunge la consistența dorită.

Se adaugă sarea, piperul și sucul de lămâie, după gust.

Pesto de leurda - Bucataria familiei mele

Pasta obținută se adaugă într-un borcan, se toarnă deasupra mai mult ulei de măsline, până când acoperă complet pesto-ul. Se păstrează la rece pana la 2-3 săptămâni. Sau se poate congela câteva luni.

Pesto de leurda - Bucataria familiei mele

 Se utilizează la paste, pe pâine prăjită, bruschette. Nici nu vreau să vă povestesc cât de bine merge cu pește.

Cele mai bune paste. Și pentru leurdă îi mulțumesc Codruței care a umblat pe coclauri și a cules câteva coșuri pline, de am avut frigiderul plin câteva săptămâni.

Pesto de leurda - Bucataria familiei mele

 

This recipe has no ratings just yet.

Pesto de leurdă

mai 23
: easy

By:

Ingredients
  • 100 gr. frunze de leurdă
  • 50 gr. amestec de nuci, alune, macadamia, caju, migdale, nuci braziliene și semințe de pin
  • 50 gr. parmezan proaspăt ras
  • ulei de măsline
  • sare și piper, după gust
  • suc de lămâie, după gust
Directions
  • Step 1 Începeți prin prăjirea ușoară a nucilor, astfel încât acestea să-și elibereze toate aromele. Mie îmi place să le mărunțesc și să le prăjesc într-o tavă mare, în cuptor, așezate într-un singur strat. Se agită de câteva ori tava să nu se ardă. Când miroase divin în bucătărie le scoateți din cuptor și le lăsați să se răcească.
  • Step 2 Se spală cu grijă leurda și se scurge bine de apă.
  • Step 3 În robot dotat cu cuțite sau blender se adaugă leurda și se dă pulse până se rup toate frunzele.
  • Step 4 Apoi, se adaugă parmezanul ras și se continuă procesul, ceea ce va ajuta la descompunerea frunzelor de leurdă
  • Step 5 În sfârșit, se adaugă nucile prăjite. Când faceți asta să aveți aproape uleiul de măsline, se pornește din nou robotul și se adaugă ulei de măsline până se ajunge la consistența dorită.
  • Step 6 Se adaugă sarea, piperul și sucul de lămâie, după gust.
  • Step 7 Pasta obținută se adaugă într-un borcan, se toarnă deasupra mai mult ulei de măsline, până când acoperă complet pesto-ul. Se păstrează la rece pana la 2-3 săptămâni. Sau se poate congela câteva luni.

Related Posts

Bruschette cu ciuperci

Bruschette cu ciuperci

       Ce-i mai tare și mai tare atunci când ai o grămadă de ciuperci și o poftă nebună de ceva  super delicios și rapid ???? răspuns corect: o felie de pită prăjită frecată cu usturoi și acoperită până la refuz cu ciuperci. Sunt […]

usturoi murat – în vin alb sec

usturoi murat – în vin alb sec

Rețeta pentru usturoiul murat pentru iarna. Murat în vin alb sec. Se păstrează frumos și tare și nu este la fel de puternic ca cel crud.



3 thoughts on “Pesto de leurdă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.