„Varza Kale,
cunoscută și sub denumirea de borecole sau varza țăranului, a fost cultivată de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului, a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenței sale la îngheț și datorită faptului că aceste culturi pot fi recoltate târziu, la final de an. Culorile frunzelor de varză alternează între verde luminos și întunecat, până la verde violet sau verde maro. Precum broccoli, conopida sau salata verde, varza Kale este descendenta verzei sălbatice.
Varza are o aromă dulce și ușor înțepătoare, cu o savoare astringentă datorită conținutului mare de fier. Diferitele tipuri de varză au și gusturi diverse: cea roșie este indicată pentru salate, pentru un gust fin, cea creață are un gust înțepător, pe când cea palmier are un gust dulceag. Frunzele mai mici de varză sunt, în general, mai fine și mai dulci decât cele de dimensiuni mari.
Varza Kale poate funcționa ca antiinflamator datorită conținutului de omega-3 și acizi grași, esențiali în lupta împotriva artritei reumatoide, a astmului sau a bolilor autoimune. Conține mai mult calciu decât laptele. Calciul ajută la prevenirea pierderii masei osoase, previne apariția osteoporozei și menține metabolismul în parametri normali. Varza are un aport mărit de Vitamina K, ce luptă pentru combaterea cancerului.” Sursa: Electrolux
Eu am varză kale în grădină.
Multă. Am primit semințele și le-am plantat fără să mă documentez despre planta asta. Altfel spus am învățat pe cont propriu cum e cu varza kale.
Se cultivă foarte ușor. Doar că se face mare și e nevoie de spațiu între semințe, o distanță de plantare de 45×45 cm (rânduri x plante). Eu am pus semințele înghesuite direct în pământ, în seră, undeva la sfârșitul lui aprilie. Semințele au germinat foarte repede semn că le place frigul. La anul însă voi face răsaduri și așa voi evita aglomerarea. În 2.5 luni am cules primele frunze. Se recoltează doar frunzele începând de la bază, deoarece planta continuă să scoată frunze noi până la venirea iernii. Poate ajunge la 1-1.5 m înălțime. Kale tolerează temperaturile scăzute, rezistând până la -10° C, frunzele având chiar un gust mai bun după primele înghețuri.
Kale a fost experimentul meu din acest an.
Cum se prepară
Pentru a nu-și pierde din proprietățile sale se recomandă să fie consumată crudă în salate sau smoothie-uri.
Atunci când o consumi ideal este să îndepărtezi tulpinile și nervurile centrale, care sunt foarte tari.
Zuppa Toscana este preferata nostră când vine vorba de varza kale, dar acum vreau să vă povestesc despre salată.
Salată de kale cu dressing de lămâie și parmezan( cantitățile după gust)
- frunze de varză kale, fără tulpină și nervuri, tăiată mai mărunt sau ruptă
- suc de lămâie proaspăt stors
- parmezan ras
- ulei de măsline extra-virgin
- 3-4 căței de usturoi trecuți prin presă
- panko ( pesmet )
- pătrunjel verde, tocat mărunt
- sare și piper proaspăt râșnit
Varza ruptă în bucăți mici o adaugi într-un bol încăpător. Storci deasupra jumătate de lămâie. Cu ajutorul mâinilor o masezi până se înmoaie.
Într-o tigaie adaugi puțin ulei de măsline și pesmet panko. Prăjești pesmetul la foc mediu până se închide la culoare. Când e gata îl dai deoparte.
Tai pătrunjelul mărunt.
Dressing de parmezan cu lămâie
Într-un vas mai mic pui sucul de la cealaltă jumătate de lămâie, parmezanul ras, uleiul de măsline, usturoiul trecut prin presa, sare și piper. Amesteci până se omogenizează. Gustă și adaugă după gustul tău ceea ce consideri că mai e nevoie. Poate trebuie mai multă lămâie sau poate mai mult ulei.
Grad finale. În bolul de servit adaugi varza kale și pătrunjelul tocat, dressing-ul de lămâie și jumătate din cantitatea de pesmet prăjit. Agiți bine bolul. Înainte de servire adaugă deasupra restul de pesmet și parmezan ras.
NEBUNIE !!!!
O salată minunată în orice anotimp.
Salată de varză kale
Ingredients
- frunze de varză kale, fără tulpină și nervuri, tăiată mai mărunt sau ruptă
- suc de lămâie proaspăt stors
- parmezan ras
- ulei de măsline extra-virgin
- 3-4 căței de usturoi trecuți prin presă
- panko ( pesmet )
- pătrunjel verde, tocat mărunt
- sare și piper proaspăt râșnit
Directions
- Step 1 Varza ruptă în bucăți mici o adaugi într-un bol încăpător. Storci deasupra jumătate de lămâie. Cu ajutorul mâinilor o masezi până se înmoaie.
- Step 2 Într-o tigaie adaugi puțin ulei de măsline și pesmet panko. Prăjești pesmetul la foc mediu până se închide la culoare. Când e gata îl dai deoparte.
- Step 3 Tai pătrunjelul mărunt.
- Step 4 Într-un vas mai mic pui sucul de la cealaltă jumătate de lămâie, parmezanul ras, uleiul de măsline, usturoiul trecut prin presa, sare și piper. Amesteci până se omogenizează. Gustă și adaugă după gustul tău ceea ce consideri că mai e nevoie. Poate trebuie mai multă lămâie sau poate mai mult ulei.
- Step 5 În bolul de servit adaugi varza kale și pătrunjelul tocat, dressing-ul de lămâie și jumătate din cantitatea de pesmet prăjit. Agiți bine bolul. Înainte de servire adaugă deasupra restul de pesmet și parmezan ras.
2 thoughts on “Salată de Kale”