Salată de Kale

Salată de Kale

1 Comment  /  Jump to Recipe

Varza Kale în gradina - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

Varza Kale,

cunoscută și sub denumirea de borecole sau varza țăranului, a fost cultivată de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului, a fost consumată la scară largă, în special în Europa, datorită rezistenței sale la îngheț și datorită faptului că aceste culturi pot fi recoltate târziu, la final de an. Numele său provine din cuvântul „kāle” de origine daneză, suedeză și norvegiană, din cuvântul de origine germană „Khal” și din cuvântul de origine scoțiană-galeză „càl” sau „kall”. Culorile frunzelor de varză alternează între verde luminos și întunecat, până la verde violet sau verde maro. Precum broccoli, conopida sau salata verde, varza Kale este descendenta verzei sălbatice.

Varza Kale în gradina - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Varza are o aromă dulce și ușor înțepătoare, cu o savoare astringentă datorită conținutului mare de fier. Diferitele tipuri de varză au și gusturi diverse: cea roșie este indicată pentru salate, pentru un gust fin, cea creață are un gust înțepător, pe când cea palmier are un gust dulceag. Frunzele mai mici de varză sunt, în general, mai fine și mai dulci decât cele de dimensiuni mari.

 

Salata de varza kale cu dressing de lămâie - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Varza Kale poate funcționa ca antiinflamator datorită conținutului de omega-3 și acizi grași, esențiali în lupta împotriva artritei reumatoide, a astmului sau a bolilor autoimune. Conține mai mult calciu decât laptele. Calciul ajută la prevenirea pierderii masei osoase, previne apariția osteoporozei și menține metabolismul în parametri normali. Varza are un aport mărit de Vitamina K, ce luptă pentru combaterea cancerului.  Sursa: Electrolux

 

Salata de Varza Kale - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Eu am varză kale în grădină.

Multă. Am primit semințele și le-am plantat fără să mă documentez despre planta asta. Altfel spus am învățat pe cont propriu cum e cu varza kale. 

Se cultivă foarte ușor. Doar că se face mare și e nevoie de spațiu între semințe, o distanță de plantare de 45×45 cm (rânduri x plante). Eu am pus semințele înghesuite direct în pământ, în seră, undeva la sfârșitul lui aprilie. Semințele au germinat foarte repede semn că le place frigul. La anul însă voi face răsaduri și așa voi  evita aglomerarea. În 2.5 luni am cules primele frunze. Se recoltează doar frunzele începând de la bază, deoarece planta continuă să scoată frunze noi până la venirea iernii. Poate ajunge la 1-1.5 m înălțime. Kale tolerează temperaturile scăzute, rezistând până la -10° C, frunzele având chiar un gust mai bun după primele înghețuri. 

Kale a fost experimentul meu din acest an. 

 

Varza Kale în gradina - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Cum se prepară

Pentru a nu-și pierde din proprietățile sale se recomandă să fie consumată crudă în salate sau smoothie-uri.

Atunci când o consumi ideal este să îndepărtezi tulpinile și nervurile centrale, care sunt foarte tari.

Zuppa Toscana este preferata nostră când vine vorba de varza kale, dar acum vreau să vă povestesc despre salată. 


Kale cu dressing de lămâie - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Salată de kale cu dressing de lămâie și parmezan( cantitățile după gust)

  • frunze de varză kale, fără tulpină și nervuri, tăiată mai mărunt sau ruptă
  • suc de lămâie proaspăt stors
  • parmezan ras
  • ulei de măsline extra-virgin
  • 3-4 căței de usturoi trecuți prin presă
  • panko ( pesmet )
  • pătrunjel verde, tocat mărunt
  • sare și piper proaspăt râșnit

 

Varza ruptă în bucăți mici o adaugi într-un bol încăpător. Storci deasupra jumătate de lămâie. Cu ajutorul mâinilor o masezi până se înmoaie.

 

Kale cu lămâie - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Într-o tigaie adaugi puțin ulei de măsline și pesmet panko. Prăjești pesmetul la foc mediu până se închide la culoare. Când e gata îl dai deoparte.

Tai pătrunjelul mărunt.

 

Pătrunjel - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Dressing de parmezan cu lămâie

Într-un vas mai mic pui sucul de la cealaltă jumătate de lămâie, parmezanul ras, uleiul de măsline, usturoiul trecut prin presa, sare și piper. Amesteci până se omogenizează. Gustă și adaugă după gustul tău ceea ce consideri că mai e nevoie. Poate trebuie mai multă lămâie sau poate mai mult ulei.

 

Dressing cu lămâie - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

Grad finale. În bolul de servit adaugi varza kale și pătrunjelul tocat, dressing-ul de lămâie și jumătate din cantitatea de pesmet prăjit. Agiți bine bolul. Înainte de servire adaugă deasupra restul de pesmet și parmezan ras. 

 

Salată de kale - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

NEBUNIE !!!!

 

Salată de kale cu dressing de lămâie - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

O salată minunată în orice anotimp.

 

Salată de varza kale cu dressing de lămâie - Bucătăria familiei mele - www.alexjuncu.ro

 

This recipe has no ratings just yet.

Salată de varză kale

august 10
: easy

By:

Ingredients
  • frunze de varză kale, fără tulpină și nervuri, tăiată mai mărunt sau ruptă
  • suc de lămâie proaspăt stors
  • parmezan ras
  • ulei de măsline extra-virgin
  • 3-4 căței de usturoi trecuți prin presă
  • panko ( pesmet )
  • pătrunjel verde, tocat mărunt
  • sare și piper proaspăt râșnit
Directions
  • Step 1 Varza ruptă în bucăți mici o adaugi într-un bol încăpător. Storci deasupra jumătate de lămâie. Cu ajutorul mâinilor o masezi până se înmoaie.
  • Step 2 Într-o tigaie adaugi puțin ulei de măsline și pesmet panko. Prăjești pesmetul la foc mediu până se închide la culoare. Când e gata îl dai deoparte.
  • Step 3 Tai pătrunjelul mărunt.
  • Step 4 Într-un vas mai mic pui sucul de la cealaltă jumătate de lămâie, parmezanul ras, uleiul de măsline, usturoiul trecut prin presa, sare și piper. Amesteci până se omogenizează. Gustă și adaugă după gustul tău ceea ce consideri că mai e nevoie. Poate trebuie mai multă lămâie sau poate mai mult ulei.
  • Step 5 În bolul de servit adaugi varza kale și pătrunjelul tocat, dressing-ul de lămâie și jumătate din cantitatea de pesmet prăjit. Agiți bine bolul. Înainte de servire adaugă deasupra restul de pesmet și parmezan ras.

Related Posts

Brioșe pentru mic dejun / Bacon & Cheese Baked Egg Cups

Brioșe pentru mic dejun / Bacon & Cheese Baked Egg Cups

Reteta muffin sau briose pentru micul dejun. Cateva oua, bacon, niste legume, branzeturi si aveti cel mai delicios mic dejun. Baked Egg Cups

PESTO de busuioc

PESTO de busuioc

     Și toată treaba asta începe cam așa: ce credeți că-mi aduce mama, în valiză, la întoarcerea din Italia ????   răspuns corect : una bucată mare, imensă chiar, de parmezan de la mama lui. Cel mai frumos cadou !!!! Ei și când ai atâta […]



1 thought on “Salată de Kale”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.