Buddha bowl sau bolul lui Buddha este de fapt este un castron mare plin cu salată. De data asta o salată de spanac cu hummus și edamame.
Ce înseamnă Buddha bowl?
Buddha care râde cu un bol reprezintă un călugăr, care își petrece viața doar pentru fericirea oamenilor și în căutarea iluminării. Bolul simbolizează primirea norocului, a energiei pozitive și a înțelepciunii superioare.
Ce este un buddha bowl? Este de fapt o salată sănătoasă care conține 5 ingrediente cheie:
- Cereale integrale.
- Legume.
- Proteină.
- Dressing.
- Nuci, semințe, ierburi sau muguri.
Hummus
INGREDIENTE HUMMUS
- o conservă de năut ( 400 gr)
- 3-4 linguri tahini homemade: semințe de susan, ulei de struguri, sare
- 4-5 căței de usturoi
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- ulei de măsline
- 3-4 linguri suc de lămâie proaspăt stors
- boia de ardei dulce
- pătrunjel proaspăt
TAHINI…
- dacă îl găsiți în magazine e ok dar mie mi s-au lungit urechile căutând ceva care să-mi placă așa că am adoptat varianta sănătoasă: l-am făcut singură. Se prăjesc semințele de susan vreo 5 minute într-o tigaie la foc mediu, până își schimbă puțin culoarea și începe să miroase demențial în bucătărie. Aaaa cantitatea??? 70 gr. de semințe vă este îndeajuns pentru a obține cantitatea necesară pentru hummus. Semințele prăjite se pun în blender și se mărunțesc foarte bine. Se adaugă ulei în mai multe tranșe până se ajunge la consistența dorită…asta fiind de pastă moale și uniformă. La final adăugam sare și gata și tahini.
- Acum că avem tahini ne apucăm de treabă. Se scurge năutul ( dar se păstrează zeama) și se clătește sub jet de apă.
- În blender se adaugă năutul, tahini, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, sarea și vreo 6-7 linguri din zeama scursă de pe năut. Se pornește blender-ul și se adaugă încet ulei de măsline. Și de aici totul depinde de gustul fiecăruia…când se ajunge la consistența dorită începeți sî gustați și adăugați după gust piper, sare, mai multă lămâie sau poate mai mult usturoi, sau mai mult ulei.
Ingrediente pentru salata cu hummus și edamame
- 60 gr quinoa gătită ( 1 mini- conservă )
- 200 gr. baby spanac ( o pungă )
- 1/2 ceapă roșie tăiată julienne
- 10-12 roșii cherry tăiate în 4
- 1 castravete fără semințe
- 6-7 măsline fără sâmburi
- boabe de edamame sau soia verde ( congelate ) – gustul edamamelor este asemănător celui de nucă.
- 20-30 gr. fetta
- o lingura sănătoasă de hummus ( rețeta mai sus )
Cum fac un buddha bowl?
Când avem toate ingredientele pregătite se iau un bol și se adaugă în el toate ingredientele. Se începe cu spanacul care acoperă fundul vasului. Apoi se aranjează frumos măslinele tăiate felii, roșiile sferturi, ceapa julienne, edamamele ( ala mele erau prefierte și congelate și doar le-am lăsat să ajungă la temperatura camerei) și conserva de quinoa. Se adaugă o lingură bună de hummus și nu mai este nevoie de nici un dressing. Se împrăștie niște fetta și gata buddha bolul meu.
O nebunie de arome în cea mai faină salată cu hummus și edamame.
Ce îl face un Buddha Bowl?
Un Buddha bowl este o masă vegetariană, servită într-un singur bol sau farfurie înaltă, care constă în porții mici din mai multe alimente, servite rece.
SALATA MEDITERANEANA CU HUMMUS ȘI EDAMAME / MEDITERRANEAN BUDDHA BOWL
Ingredients
- INGREDIENTE HUMMUS
- o conservă de năut ( 400 gr)
- 3-4 linguri tahini homemade: semințe de susan, ulei de struguri, sare
- 4-5 căței de usturoi
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- ulei de măsline
- 3-4 linguri suc de lămâie proaspăt stors
- boia de ardei dulce
- pătrunjel proaspăt
- INGREDIENTE PENTRU SALATA CU HUMMUS ȘI EDAMAME
- 60 gr quinoa gătită ( 1 mini- conservă )
- 200 gr. baby spanac ( o pungă )
- 1/2 ceapă roșie tăiată julienne
- 10-12 roșii cherry tăiate în 4
- 1 castravete fără semințe
- 6-7 măsline fără sâmburi
- boabe de edamame sau soia verde ( congelate )
- 20-30 gr. fetta
- o lingura sănătoasă de hummus
Directions
- Step 1 HUMMUS – Tahini… dacă îl găsiți în magazine e ok dar mie mi s-au lungit urechile căutând ceva care să-mi placă așa că am adoptat varianta sănătoasă: l-am făcut singură. Se prăjesc semințele de susan vreo 5 minute într-o tigaie la foc mediu, până își schimbă puțin culoarea și începe să miroase demențial în bucătărie. Aaaa cantitatea??? 70 gr. de semințe vă este îndeajuns pentru a obține cantitatea necesară pentru hummus. Semințele prăjite se pun în blender și se mărunțesc foarte bine. Se adaugă ulei în mai multe tranșe până se ajunge la consistența dorită…asta fiind de pastă moale și uniformă. La final adăugam sare și gata și tahini.
- Step 2 Acum că avem tahini ne apucăm de treabă. Se scurge năutul ( dar se păstrează zeama) și se clătește sub jet de apă.
- Step 3 În blender se adaugă năutul, tahini, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie, sarea și vreo 6-7 linguri din zeama scursă de pe năut. Se pornește blender-ul și se adaugă încet ulei de măsline. Și de aici totul depinde de gustul fiecăruia…când se ajunge la consistența dorită începeți sî gustați și adăugați după gust piper, sare, mai multă lămâie sau poate mai mult usturoi, sau mai mult ulei.
- Step 4 CUM FAC UN BUDDHA BOWL? Când avem toate ingredientele pregătite se iau un bol și se adaugă în el toate ingredientele. Se începe cu spanacul care acoperă fundul vasului. Apoi se aranjează frumos măslinele tăiate felii, roșiile sferturi, ceapa julienne, edamamele ( ala mele erau prefierte și congelate și doar le-am lăsat să ajungă la temperatura camerei) și conserva de quinoa.
- Step 5 Se adaugă o lingură bună de hummus și nu mai este nevoie de nici un dressing. Se împrăștie niște fetta și gata buddha bolul meu.
1 thought on “Salata Mediteraneană cu hummus și edamame / Mediterranean buddha bowl”