V-am spus că sunt fan mic dejun?? Daaaa sunt și îmi place să pregătesc ouă. Ouă cu orice. Cred că aș putea scrie o carte numai despre ouă. Ouă de toate felurile. In funcție de anotimp… vara poșate, iarna la cuptor. Sau poate nu… depinde de toane și de ceea ce este prin frigider. Ideea de bază e că un mic dejun care conține ouă e numai bun în orice situație și în orice anotimp.
Deci Shakshuka – șacșuca – ouă în sos de roșii, cu ce ai in frigider. La noi acasă ouăle astea se repetă destul de des… acu vreo 3 ani vă spuneam despre ele că sunt bune cu fasole neagră. Ei bine, a trecut timpul și au trecut o mulțime de tigăi dar parcă cea mai cea e varianta aia simplă.
INGREDIENTE
- o conservă roșii- de preferat pulpă de roșii cuburi în suc propriu
- feta
- 4 ouă
- pătrunjel proaspăt
- ulei de măsline
- 1 ceapă
- 1 ardei roșu gras
- 3 căței usturoi
- 1 linguriță chimion
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- sare și piper
Metoda:
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade.
Pentru acest preparat aveți nevoie de o tigaie care se poate introduce și în cuptor. Sau puteți pregăti totul până la ultimul pas și apoi transferați totul în vasele pentru cuptor.
Mdeci în tigaie se încălzește ulei la foc mediu spre mic. Se adaugă ceapa tocată și ardeiul roșu tăiat mărunt. Se gătește până se înmoaie întregul amestec. Vreo 10-15 minute.
Se adaugă apoi usturoiul tocat și se mai gătește vreo 2 minute. Apoi chimionul și boiaua și se mai gătește 1 minut.
Se adaugă conserva de roșii și se asezonează cu sare și piper. Se lasă la foc mic până scade și se îngroașă toată compoziția, vreo 10 minunte. Se adaugă feta mărunțită. Se dă deoparte.
Fie continuați în aceeași tigaie fie în altele mai mici procedeul este același.
În sosul de roșii se face o adâncitură în care se sparg ouăle. Se asezonează cu sare și piper. Se dă la cuptorul preîncălzit 7-8 minute, până când ouăle ajung la consitența dorită de dvs. Nouă ne plac moi, adică albușul gătit si gălbenușul moale.
Se scot tăvile sau tigaia de la cuptor, se garnisește cu pătrunjel și mai multă feta și se servește din vasul în care s-au pregătit. Atenție să nu vă ardeți !
Shakshuka cu Feta
Ingredients
- o conservă pulpă de roșii cuburi în suc propriu
- feta
- 4 ouă
- pătrunjel proaspăt
- ulei de măsline
- 1 ceapă
- 1 ardei roșu gras
- 3 căței usturoi
- 1 linguriță chimion
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- sare și piper
Directions
- Step 1 Se preîncălzește cuptorul la 180 grade.
- Step 2 Intr-o tigaie se încălzește ulei la foc mediu spre mic. Se adaugă ceapa tocată și ardeiul roșu tăiat mărunt. Se gătește până se înmoaie întregul amestec. Vreo 10-15 minute.
- Step 3 Se adaugă apoi usturoiul tocat și se mai gătește vreo 2 minute. Se adaugă chimionul și boiaua și se mai gătește 1 minut.
- Step 4 Se adaugă conserva de roșii și se asezonează cu sare și piper. Se lasă la foc mic până scade și se îngroașă toată compoziția, vreo 10 minunte. Se adaugă feta mărunțită. Se dă deoparte.
- Step 5 Fie continuați în aceeași tigaie fie în altele mai mici procedeul este același. Peste sosul de roșii se sparg ouăle. Se asezonează cu sare și piper. Se dă la cuptorul preîncălzit 7-8 minute, până când ouăle ajung la consitența dorită de dvs.
- Step 6 Se scoate de la cuptor, se garnisește cu pătrunjel și mai multă feta și se servește din vasul scos din cuptor.
Nicio mentiune despre originea mancarii?!
Shakshuka este o specialitate a bucătăriei nord-africane și a celei evreiești, și este gătită tradițional în Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt 🙂
Miam, miam!
Exact pe gustul meu! Dar cu o linguriță (rasă, ce-i drept) de boia de ardei iute în plus. Au lins farfuriile toți mesenii! 😀
Corina tare ma bucur ca a placut tuturor!