Socata
(numită și suc de soc) este o băutură răcoritoare tradițională românească făcută prin fermentarea florilor de șoc negru (Sambuсus nigra), zahăr, lămaie și apă.
Socul este un arbust înalt de 4-5 m care crește de la câmpie pană în zonă montană inferioară, pe la marginea pădurilor și drumurilor. În scop medicinal, de la soc se recoltează florile și fructele, negre, dulci- acrișoare, cu aromă de afine. Preparatele din flori de soc au acțiune sudorifică, diuretică, emolientă, antireumatică, antinevralgică și stimulează rezistentă organismului. Fructele și sucul obținut din fructe au o acțiune laxativă și antinevralgică.
Florile de șoc apăr în lunile mai și iunie și sunt mărunte, alb-gălbui, foarte parfumate, incărcate de polen. Din florile de șoc se poate prepară o băutură răcoritoare – șocată (chiar și extrasezon din flori uscate de șoc, păstrate în pungi de hârtie într-un loc răcoros). sursa
Cu siguranță fiecare din noi are o poveste și o amintire care se învârte în jurul florilor de șoc, a socatei sau a siropului de soc. Pentru mine luna mai are miros de soc, așa cum casa străbunicii mele are în amintirea mea același miros. Dar aici este vorba și de pasiune … pasiunea cu care găteau bunicile și străbunicile noastre este ceva parcă de domeniul trecutului.
Ingrediente pentru un borcan de 5L
8-10 flori de soc
350 gr. zahăr brun
2-3 lămâi
100 ml suc de lămâie proaspăt stors
apă
Pregătirea ingredientelor pentru cea mai bună socată
Florile de soc este bine să fie din surse sigure, pe cât posibil eviați socul de pe marginea drumului sau din zone poluate. O plimbare în pădure sau o vizită la bunici vă poate aduce soc proaspăt și aromat.
Florile de soc trebuiesc curățate de tija verde deorece acesta îi poate da un gust amar.
La fel și lămâile, este bine să nu aibă coajă cerată pentru că amărește. Ideal ar fi să îndepărtați coaja sau să le spălați bine de tot. Se tăie în felii.
Ideal ar fi ca zahărul să fie dizolvat complet atunci când se adaugă în borcan, și de aceea facem un mic artificiu. Într-un alt vas , deci nu direct în borcan, adăugăm zahărul și sucul de lămâie și amestecăm până se dizolvă. Puteți adauga puțină apă pentru a grăbi procedeul.
În borcanul pregătit pentru socată adăugăm pe rând : florile de soc , fără tije, feliile de lămâie, apoi siropul obținut anterior și adăugăm apă cât cuprinde borcanul. Se acoperă cu o farfurioară, nu închideți ermetic deorece va începe să fermenteze și acele gaze trebuie să poate ieși.
Amestecăm ușor cu o lingură de lemn cu coadă lungă. Acest procedeu se va repeta zilnic.
O socată adevărată
se face în 2-3 zile cu o condiție: borcanul să stea în soare. După 2-3 zile de soare se gustă și dacă are toate calitățile pe care dvs. le doriți de la ea se strecoară, se îmbuteliază și se dă la frigider. Dacă încă nu e ok o mai lăsați o zi după care gustați din nou.
Este o chestie de gust. La fel este și cu cantitatea de zahăr sau numărul de lămâi. Dacă știți pașii restul e după gust. Nouă așa ne place ușor acidulată, aromată și puțin acrișoară .
Se bea rece, cu lămâie și frunze proaspete de mentă.
- 8-10 flori de soc
- 350 gr. zahăr brun
- 2-3 lămâi
- 100 ml suc de lămâie proaspăt stors
- 5 l apa
- Florile de soc este bine să fie din surse sigure, pe cât posibil eviați socul de pe marginea drumului sau din zone poluate. O plimbare în pădure sau o vizită la bunici vă poate aduce soc proaspăt și aromat.
- Florile de soc trebuiesc curățate de tija verde deorece acesta îi poate da un gust amar.
- La fel și lămâile, este bine să nu aibă coajă cerată pentru că amărește. Ideal ar fi să îndepărtați coaja sau să le spălați bine de tot. Se tăie în felii.
- Ideal ar fi ca zahărul să fie dizolvat complet atunci când se adaugă în borcan, și de aceea facem un mic artificiu. Într-un alt vas , deci nu direct în borcan, adăugăm zahărul și sucul de lămâie și amestecăm până se dizolvă. Puteți adauga puțină apă pentru a grăbi procedeul.
- În borcanul pregătit pentru socată adăugăm pe rând : florile de soc , fără tije, feliile de lămâie, apoi siropul obținut anterior și adăugăm apă cât cuprinde borcanul. Se acoperă cu o farfurioară, nu închideți ermetic deorece va începe să fermenteze și acele gaze trebuie să poate ieși.
- Amestecăm ușor cu o lingură de lemn cu coadă lungă. Acest procedeu se va repeta zilnic.
- O socată adevărată se face în 2-3 zile cu o condiție: borcanul să stea în soare.
- După 2-3 zile de soare se gustă și dacă are toate calitățile pe care dvs. le doriți de la ea se strecoară, se îmbuteliază și se dă la frigider. Dacă încă nu e ok o mai lăsați o zi după care gustați din nou.
- Este o chestie de gust. La fel este și cu cantitatea de zahăr sau numărul de lămâi. Dacă știți pașii restul e după gust. Nouă așa ne place ușor acidulată, aromată și puțin acrișoară .
- Se bea rece, cu lămâie și frunze proaspete de mentă.
Socata imi aduce aminte mereu de copilarie! Abia astept sa o prepar! E aceeasi reteta pe care o pregatea si mama mea!
Felicitari inca o data pentru prezentare!
Multumesc Corina,
De abia astept sa infloreasca socul.