Supă de ceapă cu hribi

Supă de ceapă cu hribi

5 Comments  /  Jump to Recipe

 

onion soup

Supă de ceapă

Voi știți cum e supa asta?? Supa franțuzească de ceapă e o poveste: ceapa caramelizată, dulce, aromată, perfect echilibrată cu brânză Gruyère, care împreună cu hribii au transformat o supă banală în acel fel de mâncare care te face să simți și ultima suflare a iernii.

De fiecare dată când am văzut-o prezentată la tv am vrut să o încerc și eu…dar vorba aia cât de bună poate să fie o supă de ceapă??? O, da tare m-am înșelat…este minunată, dar trebuie avută răbdare la prepararea ei, altfel, nu veți obține decât o fiertură fără gust. 

  french onion soup

 

  INGREDIENTE pentru supa de ceapă:

  • 2 cepe albe
  • 2 cepe galbene
  • 2 cepe roșii
  • 2 cepe eșalote
  •  100 gr. unt
  • ulei de măsline
  • 1 cană de hribi uscați
  • 1 cană vin alb sec
  • o legătură de salvie proaspătă
  • câteva rămurele de cimbru
  • sare de mare și piper proaspăt râșnit
  • 2 căței de usturoi
  • 8 felii baghetă ( de vreo 2 cm grosime)
  • 1 cană brânză Gruyere răzuită
  • 1/2 cană Parmigiano-Reggiano ( opțional)
  • 2 l supă de legume/pui/vită

foi_de_ceapa_original 

Cum fac supa de ceapă?

  • În primul rând toată ceapa se taie julien, foarte fin.
  • Se pun hribii la hidratat în apă fierbinte.
  • Într-o oală mai mare se pun untul și 2 linguri de ulei de măsline. Se lasă să se încingă puțin și se adaugă ceapa.
  • Salvia și cimbrul se legă și se adaugă peste ceapă. Toate ierburile se îndepărtează atunci când supa e gata. Adăugați după gust sare și piper, puneți un capac și lăsați pe foc mic vreo 45-50 minute. Amestecați din când în când ca să nu se prindă. De capac aveți nevoie doar în primele 30 min. Trebuie să aveți răbdare deoarece o ceapă caramelizată perfect, dulce și plină de aromă se obține în timp.(rezistați tentației de a grăbi procesul)
  • După vreo 35 de minute, adăugați vinul.
  • Se scurg hribii, dar se păstrează apa. Aceștia se taie mărunt și se adaugă peste ceapă.

hribi_original

  • Adăugați apoi 1 cană din apa de la hribi și supa. Lăsați să fiarbă încă vreo 10-15 minute.

Între timp pregătiți bagheta pe care o tăiați felii, mai groase și preîncălziți cuptorul.

  • Prăjiți bagheta pe ambele părți până devine aurie și apoi frecați-o bine cu usturoi. Presărați deasupra brânza Gruyere și mai băgați la cuptor încă vreo 2 minute.
  • Adăugați condimente în supă după gust și pregătiți ramekin-uri/bolurile în care o mâncați. Aveți grijă ce fel de vase folosiți deoarece le veți băga în cuptor.

supa de ceapa cu gruyere

  • Cu un polonic umpleți bolurile, introduceți pâinea prăjită în supă și presărați deasupra și mai multă brânză, apoi dați din nou la cuptor .

french_original

  • O frunza de salvie și câteva picături de ulei de măsline și e gata pentru a fi savurată.

Atenție arde !!!!!

       supa

This recipe has no ratings just yet.

Supa de ceapa cu hribi

martie 13

By:

Ingredients
  • 2 cepe albe
  • 2 cepe galbene
  • 2 cepe roșii
  • 2 cepe eșalote
  • 100 gr. unt
  • ulei de măsline
  • 1 cană de hribi uscați
  • 1 cană vin alb sec
  • o legătură de salvie proaspătă
  • câteva rămurele de cimbru
  • sare de mare și piper proaspăt râșnit
  • 2 căței de usturoi
  • 8 felii baghetă ( de vreo 2 cm grosime)
  • 1 cană brânză Gruyere răzuită
  • 1/2 cană Parmigiano-Reggiano ( opțional)
  • 2 l supă de legume/pui/vită
Directions
  • Step 1 În primul rând toată ceapa se taie julien, foarte fin.
  • Step 2 Se pun hribii la hidratat în apă fierbinte.
  • Step 3 Într-o oală mai mare se pun untul și 2 linguri de ulei de măsline. Se lasă să se încingă puțin și se adaugă ceapa.
  • Step 4 Salvia și cimbrul se legă și se adaugă peste ceapă. Toate ierburile se îndepărtează atunci când supa e gata. Adăugați după gust sare și piper, puneți un capac și lăsați pe foc mic vreo 45-50 minute. Amestecați din când în când ca să nu se prindă. De capac aveți nevoie doar în primele 30 min. Trebuie să aveți răbdare deoarece o ceapă caramelizată perfect, dulce și plină de aromă se obține în timp.(rezistați tentației de a grăbi procesul)
  • Step 5 După vreo 35 de minute, adăugați vinul.
  • Step 6 Se scurg hribii, dar se păstrează apa. Aceștia se taie mărunt și se adaugă peste ceapă.
  • Step 7 Adăugați apoi 1 cană din apa de la hribi și supa. Lăsați să fiarbă încă vreo 10-15 minute.
  • Step 8 Între timp pregătiți bagheta pe care o tăiați felii, mai groase și preîncălziți cuptorul.
  • Step 9 Prăjiți bagheta pe ambele părți până devine aurie și apoi frecați-o bine cu usturoi. Presărați deasupra brânza Gruyere și mai băgați la cuptor încă vreo 2 minute.
  • Step 10 Adăugați condimente în supă după gust și pregătiți ramekin-uri/bolurile în care o mâncați. Aveți grijă ce fel de vase folosiți deoarece le veți băga în cuptor.
  • Step 11 Cu un polonic umpleți bolurile, introduceți pâinea prăjită în supă și presărați deasupra și mai multă brânză, apoi dați din nou la cuptor .
  • Step 12 O frunza de salvie și câteva picături de ulei de măsline și e gata pentru a fi savurată.
  • Step 13 Atenție arde !!!!!

supa de ceapa

supa de ceapa

 

Alte supe la fel de bune

 


Related Posts

Supă cremă de mazăre cu mentă

Supă cremă de mazăre cu mentă

  Supa asta verde pal este numa bună într-o zi rece de iarnă, asta dacă o mâncați caldă….dar este la fel de bună și rece. Ei și dacă mai doriți să adăugați și niște șunculiță prăjită este deja o mega supă cremă. Am tăiat 2 […]

Brioșe pentru mic dejun / Bacon & Cheese Baked Egg Cups

Brioșe pentru mic dejun / Bacon & Cheese Baked Egg Cups

Reteta muffin sau briose pentru micul dejun. Cateva oua, bacon, niste legume, branzeturi si aveti cel mai delicios mic dejun. Baked Egg Cups



5 thoughts on “Supă de ceapă cu hribi”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.