Supa de chimen cu crutoane » Bucătăria familiei mele
Supa de chimen cu crutoane

Supa de chimen cu crutoane

2 Comments  /  Jump to Recipe

supa chimen

 Cea mai simplă supă și poate și cea mai ieftină. Ingredientele conținute le are toată lumea în cămară. Sau cel puțin așa mi-o amintesc eu. Era supa pe care mi-o pregătea mamă când eram bolnavă sau când se grăbea. Am crescut într-o perioadă în care supa era ceva sfânt. Nu exista prânz fără supă sau ciorbă. Ținea de foame.

 Ce e cu chimenul? “Chimenul este o plantă de cultură, cultivat în toată Europa, pentru calitățile sale de aromatizat și condiment, cunoscut și folosit din timpuri străvechi în bucătărie, chimenul este considerat și o plantă medicinală, fructele sale fiind apreciate că și adevărate medicamente.  Chimenul este foarte apreciat în terapeutica naturistă datorită proprietătilor lui de reglare a funcțiilor stomacului, fiind și un antiinflamator intestinal. În antichitate, chimenul era utilizat la vindecarea răcelilor și durerilor de stomac, astăzi el are intrebuintări multiple.” (sursă Wikipedia)

 Știa mama ce știa.

supa de chimen

 Nu știu cât e de tradițională acestă supă, dar dacă apare în cartea mea de bucate de la 1930 înseamnă că e o supă cunoscută la noi de când lumea.

Supa de chimen este o supă fără carne cu gust de gulaș și de aici și denumirea de “gulașul saracului”. Mie personal nu-mi prea place ideea că dacă ceva nu are carne = săracie, dar cine sunt eu să mă pun cu gura lumii.

 Cu toate că am citit zeci de variante pe aceeași temă și dacă tot v-am zăpăcit cu supă asta, să vă spun și cum se face.

Supa de chimen

Ingrediente pentru 4 porții

 •  2 lingurițe chimen ( uscat și măcinat ) 
 •  1 linguriță paprika dulce (boia de ardei dulce) 
 •  1 litru supă de oase ( dacă nu aveți așa ceva prin congelator puteți folosi apă sau o supă limpede în care ați fiert un morcov și o țelină )
 •  2 linguri rase de făină
 •  1 ceapă mare ( se lasă întreagă pentru că se îndepărtează la final)
 •  sare
 •  crutoane din pâine

Supa de chimen

Ideea de bază pe care trebuie să o țineți minte la acestă supă este că aveți nevoie de o supă fie de legume fie de oase dar clară, niște chimen prăjit, puțină făină  și crutoane.

 Și acum detaliile. 

Primul pas este supa – ea trebuie să fie fierbinte și deci pregătită anterior atunci când se începe prepararea supei de chimen.

Chimenul se uscă și se macină, dar această operațiune este una opțională și se va face doar în situația în care doriți să simțiți semințele măcinate de chimen în supă. Mai există și variantă de a strecura supa la final dar la noi în casă se preferă chimenul măcinat și lăsat înăuntru.

 Pentru a scoate aroma din chimen acesta trebuie prăjit.

Supa de chimen

 Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiță și se adaugă chimionul măcinat. Se amestecă ușor ca să nu se ardă. Când încep să se simtă aromele eliberate de chimion se adaugă făină și paprika. Se amestecă continuu.

 Se stinge totul cu circa 1 l supă fierbinte. Se adaugă și ceapa întreagă. Se lasă la fiert aproximativ 15 minute, după care se îndepărtează ceapă.

 Între timp se pregătesc crutoanele. 

Supa de chimen

 Crutoanele se pregătesc din pâine de casă. Se tăie pâinea felii care la rândul lor se tăie cubulețe. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și se dau la cuptorul încins la 200 de grade C până când prind culoare dar nu mai mult de 4-5 minute.

supa de chimen

  La final se poate adăuga pătrunjel verde și sare și piper după gust.

 Se servește supa caldă, cu crutoane.

Supa de chimen

 ALTE SUPE.

This recipe has no ratings just yet.

Supa de chimen

aprilie 3
: 4
: 5 min
: 15 min
: 20 min
: easy

By:

Ingredients
 • 2 lingurițe chimen ( uscat și măcinat )
 • 1 linguriță paprika dulce (boia de ardei dulce)
 • 1 litru supă de oase ( dacă nu aveți așa ceva prin congelator puteți folosi apă sau o supă limpede în care ați fiert un morcov și o țelină )
 • 2 linguri rase de făină
 • 1 ceapă mare ( se lasă întreagă pentru că se îndepărtează la final)
 • sare
 • crutoane din pâine
Directions
 • Step 1 Chimenul se uscă și se macină, dar această operațiune este una opțională și se va face doar în situația în care doriți să simțiți semințele măcinate de chimen în supă. Mai există și variantă de a strecura supa la final dar la noi în casă se preferă chimenul măcinat și lăsat înăuntru.
 • Step 2 Pentru a scoate aroma din chimen acesta trebuie prăjit.
 • Step 3 Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiță și se adaugă chimionul măcinat. Se amestecă ușor ca să nu se ardă. Când încep să se simtă aromele eliberate de chimion se adaugă făină și paprika. Se amestecă continuu.
 • Step 4 Se stinge totul cu circa 1 l supă fierbinte. Se adaugă și ceapa întreagă. Se lasă la fiert aproximativ 15 minute, după care se îndepărtează ceapă.
 • Step 5 Crutoanele se pregătesc din pâine de casă. Se tăie pâinea felii care la rândul lor se tăie cubulețe. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și se dau la cuptorul încins la 200 de grade C până când prind culoare dar nu mai mult de 4-5 minute.
 • Step 6 La final se poate adăuga pătrunjel verde și sare și piper după gust.
 • Step 7 Se servește supa caldă, cu crutoane.
[:]


Related Posts

Clătite cu urdă și mărar

Clătite cu urdă și mărar

Rețeta clasică de clătite pufoase și gustoase, rețeta simplă, de bază. Cum se fac Clătitele? Clătite umplute cu urdă și mărar

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești. Nu știu de ce se numesc românești când restul lumii le cunosc sub denumirea de ouă poșate. Am căutat internetul și cărțile de bucate din cele mai vechi timpuri. Nu am găsit nici o explicație convingătoare. Așadar vă aștept cu povești. Cu siguranță […]2 thoughts on “Supa de chimen cu crutoane”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.