Proiectul meu în colaborare cu Selgros trebuia să cuprindă preparate tradiționale. Ei bine de data asta am schimbat puțin rețeta tradițională și am amestecat crema de zahăr ars cu budinca de orez cu lapte.
Nu am învățat asta de la nimeni, bunică sau mătușă. Am dat la un moment peste această idee și mi-am zis că e neapărat să încerc combinația. Desertul copilăriei mele a fost crema de zahăr ars iar cina cu care ne îndulcea mama a fost orezul cu lapte. Păi nu era acesta momentul potrivit să pun în aplicare planul meu?
Aveam în programul meu de gătit tradițional acestea două preparate care acum au devenit unul singur, si ce bine am făcut. Rezultatul se poate numi tartă, deoarece orezul poate fi considerat aluatul de bază iar crema de zahăr poate fi umplutura.
Ingrediente pentru crema de zahăr și orezul cu lapte
- 80 gr. orez ( arborio este ideal pentru rețetă)
- 180 gr. zahăr
- 400 ml. lapte integral
- 4 ouă mari
- o pișcătură de sare
- jumătate de păstaie vanilie
- coaja de la ½ lămâie
- unt și zahăr pentru tapetat tava
Metoda
Se preîncălzește cuptorul la 180 ° C .
Se pregătește o tavă de tartă de 24 cm. Se unge cu unt și se tapetează cu zahăr.
Se fierbe orezul în apă clocotită, la fel cum procedați cu pastele. În funcție de instrucțiunile de pe ambalaj și de tipul de orez folosit, se gătește până este aproape fiert ( aldente). Se scurge și se pune deoparte.
Se încălzește lapte. Nu se fierbe !
Într-un vas mai mare se amestecă ouăle, zahărul, boabele de vanilie, sarea și coaja de lămâie. Se adaugă apoi laptele și orezul.
Compoziția obținută se toarnă în tava pregătită cu unt și zahăr. Orezul se va depune pe fundul tăvii. Cu ajutorul unei furculițe încercați să îl așezați cât mai uniform.
Dați la cuptor aproximativ 45-50 minute sau până se așează și trece testul scobitorii. Când este gata se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Se servește rece sau la temperatura camerei.
Cea mai dulce combinație de rețete tradiționale.
- 80 gr. orez ( arborio este ideal pentru rețetă)
- 180 gr. zahăr
- 400 ml. lapte integral
- 4 ouă mari
- o pișcătură de sare
- jumătate de păstaie vanilie
- coaja de la ½ lămâie
- unt și zahăr pentru tapetat tava
- Se preîncălzește cuptorul la 180 ° C .
- Se pregătește o tavă de tartă de 24 cm. Se unge cu unt și se tapetează cu zahăr.
- Se fierbe orezul în apă clocotită, la fel cum procedați cu pastele. În funcție de instrucțiunile de pe ambalaj și de tipul de orez folosit, se gătește până este aproape fiert ( aldente). Se scurge și se pune deoparte.
- Se încălzește lapte. Nu se fierbe !
- Într-un vas mai mare se amestecă ouăle, zahărul, boabele de vanilie, sarea și coaja de lămâie. Se adaugă apoi laptele și orezul.
- Compoziția obținută se toarnă în tava pregătită cu unt și zahăr. Orezul se va depune pe fundul tăvii. Cu ajutorul unei furculițe încercați să îl așezați cât mai uniform.
- Dați la cuptor aproximativ 45-50 minute sau până se așează și trece testul scobitorii. Când este gata se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se servește rece sau la temperatura camerei.
Bunica ne pregatea acest desert cand eram micuti. Deasupra punea un pic de gem de trandafiri, era extrem de aromata si gustoasa budinca!
Dulceata de trandafiri…minunat !