Usturoi murat… și cu aceasta sper că am terminat și cu aprovizionarea cămării pentru la iarnă …
Usturoiul murat este tare bun, poate fi folosit în orice preparat, de la sosuri pentru paste până la salate, deoarece se păstrează frumos și tare și nu este la fel de puternic ca usturoiul crud.
Cum pregătesc usturoi murat?
Pentru 2 borcănașe de 175 ml. am folosit
200 gr. usturoi
150 ml de oțet din vin alb
50 ml vin alb sec
1 linguriță rasă de sare de mare neiodată
1 linguriță rasă de zahăr
1 linguriță rasă de oregano uscat sau busuioc uscat sau cimbru uscat- opțional
2 ardei Chili deshidratați
În primul rând am desfăcut usturoiul în căței.
L-am scufundat în apă clocotită timp de 30 de secunde, apoi am scurs și imediat am scufundat în apă rece. Asta este cea mai bună metodă pentru a curăța coaja de pe usturoi.
Într-o cratiță mare am pus la fiert : oțetul, vinul, sarea, zahărul și oregano. Nu e musai să puneți ierburi, dar eu aș pune oregano și în prăjituri. Am lăsat la fiert cam 1 minut și am luat de pe foc. Pun usturoiul și amestec constant timp de 1 minut.
Cu paleta de spumă am scos usturoiul și l-am așezat frumos în borcane spălate, curate și sterilizate, lăsând vreo 2 cm până la gura borcanului.
Lichidul fierbinte rămas în cratiță l-am turnat ca să acopăr usturoiul, lăsând 1 cm până sus. Am sigilat borcanele și le-am scufundat în apă clocotită timp de 10 minute, ca să fiu sigură că rezistă până la iarnă.
Usturoi murat
usturoi murat – în vin alb sec
Ingredients
- 200 gr. usturoi
- 150 ml de oțet din vin alb
- 50 ml vin alb sec
- 1 linguriță rasă de sare de mare neiodată
- 1 linguriță rasă de zahăr
- 1 linguriță rasă de oregano uscat sau busuioc uscat sau cimbru uscat- opțional
- 2 ardei chili deshidratați
Directions
- Step 1 În primul rând am desfăcut usturoiul în căței.
- Step 2 L-am scufundat în apă clocotită timp de 30 de secunde, apoi am scurs și imediat am scufundat în apă rece. Asta este cea mai bună metodă pentru a curăța coaja de pe usturoi.
- Step 3 Într-o cratiță mare am pus la fiert : oțetul, vinul, sarea, zahărul și oregano. Nu e musai să puneți ierburi, dar eu aș pune oregano și în prăjituri. Am lăsat la fiert cam 1 minut și am luat de pe foc. Pun usturoiul și amestec constant timp de 1 minut.
- Step 4 Cu paleta de spumă am scos usturoiul și l-am așezat frumos în borcane spălate, curate și sterilizate, lăsând vreo 2 cm până la gura borcanului.
- Step 5 Lichidul fierbinte rămas în cratiță l-am turnat ca să acopăr usturoiul, lăsând 1 cm până sus. Am sigilat borcanele și le-am scufundat în apă clocotită timp de 10 minute, ca să fiu sigură că rezistă până la iarnă.
Ce arome imbietoare.Imi place asa de mult usturoiul.
Pupici!
Asta da idee buna, nu am mai auzit, dar ma incanta noutatile mai ales cand sunt asa folositoare, si frumos prezentate!
interesanta reteta!!!
Harnicuta esti!
Alex,ai facut o sedinta foto impecabila!Imi place foarte mult.
E super si metoda de conservarea a usturoiului.
Te pup!
Am furat si reteta asta!! :))) Imi plac foarte tare retetele tale.. esti plina de idei, care sunt exact pe gustul meu!!
Pupici dulci
Ador usturoiul in orice combinatie !! 😉
am respectat pas cu pas .. doar ca am impresia ca a stat mai mult de 10 minute in apa … rezulatul e ca unii catei s-au facut mov. E de la fiert ?
poate fi de la fiert sau poate fi de la tipul de usturoi folosit 🙂 nu cumva ai folosit usturoi roz???
a fost amestecat .. luat de la „tarani” din piata. Cei drept, daca stau sa ma gandesc, unii catei aveau frunza movalie.
ha…atunci asta este motivul !!!