Chiar dacă este un preparat relativ ușor de pregătit și toată lumea îl cunoaște, eu am încercat de fiecare dată o altă metodă ( rețeta aici). Ei și era cazul să mai schimbăm ceva la rețeta aia veche. Și pot să vă spun că a fost un succes…de-abia am reușit să fac câteva fotografii ca să mă credeți pe cuvânt.
Ingrediente mellanzane a la parmigiana
- vreo 2-3 vinete ( alegeți vinete de sex masculin, cică astea au mai puține semințe)
- 1 cană de făină
- sare de mare, multă
- ulei de măsline
- 1 cană Parmigiano-Reggiano proaspăt ras
- 200 gr. mozzarella
- 2 cutii de roșii decojite în suc propriu
- 4-5 căței de usturoi
Cum se fac vinete a la parmigiana?
- Vinetele se curăță de coajă, se îndepărtează coada și se taie felii pe lungime, nu mai mari de 1 cm.
- Feliile de vânată se sărează din belșug și se așează pe o suprafață înclinată pentru a se putea scurge. Puteți chiar așeza deasupra lor o farfurie sau o tavă mai grea.
- Cât timp vinetele transpiră, pregătiți sosul de roșii.
- Într-o tigaie mai adâncă perpeliți puțin usturoiul tăiat felii subțiri. Când începe să sfârâie adăugați roșiile și tot sosul din cutii. Cu o unealtă de strivit cartofi (niciodată nu am știut cum se numește unealta asta ) rezolvați roșiile direct în tigaie. Reduceți focul la minim și lăsați la fiert până se reduce la jumătate. Când este gata îndepărtați de pe foc.
- Se încălzește cuptorul la 220 grade C.
- Se ia o tavă și se unge cu ulei de măsline, adică se pune ulei într-un strat foarte subțire.
Vinetele….
- ei bine vinetele se tamponează cu hârtie absorbantă și se îndepărtează sarea (atât cât se poate). Apoi se trec prin făină, dar se îndepărtează excesul. În tava pregătită cu ulei de măsline se așează vinetele trecute prin făină. Le puteți chiar întoarce de vreo câteva ori prin ulei. Apoi introduceți tava la cuptor și așteptați. În 10-15 min. vor prinde culoare și atunci le întoarceți și pe partea cealaltă.
- Repetați procedeul dacă este nevoie până când aveți toate vinetele coapte.
- Acum este cazul să montați minunea. Într-o tavă rotundă, pătrată, de ceramica, de tuci sau de care aveți faceți astfel: un strat de sos de roșii, un strat de vinete care să acopere baza tăvii, apoi din plin un strat de Parmigiano-Reggiano. Și iar de la capăt un strat de sos, unul de vinete și iar Parmigiano-Reggiano.
- Continuați să clădiți până ajungeți aproape de final, adică înainte de ultimul strat de vinete unde peste Parmigiano-Reggiano adăugați mozzarella felii. Finalizați construcția cu un strat de vinete peste care turnați sos, urmat de Parmigiano-Reggiano.
- Reduceți cuptorul la 200 grade C și lăsați la gratinat pentru 20-25 min.
- Se servește după un repaus de 15 minute, asta dacă mai apucă și nu a fost luată cu asalt încă de la ieșirea din cuptor.
A fost o cină minunată ceea ce vă doresc și vouă ….
și dacă nu vă simțiți capabili să porniți cuptorul dați un telefon poate repetam minunea și vă păstrez o porție.
- 2-3 vinete
- 1 cană de făină
- sare de mare, multă
- ulei de măsline
- 1 cana Parmigiano-Reggiano proaspăt ras
- 200 gr. mozzarella
- 2 cutii de roşii decojite în suc propriu
- 4-5 căței de usturoi
- Vinetele se curăță de coajă, se îndepărtează coada și se taie felii pe lungime, nu mai mari de 1 cm.
- Feliile de vânată se sărează din belșug și se așează pe o suprafață înclinată pentru a se putea scurge. Puteți chiar așeza deasupra lor o farfurie sau o tavă mai grea.
- Cât timp vinetele transpiră, pregătim sosul de roșii.
- Într-o tigaie mai adâncă perpeliți puțin usturoiul tăiat felii subțiri. Când începe să sfârâie adăugați roșiile și tot sosul din cutii. Cu o unealtă de strivit cartofi (niciodată nu am știut cum se numește unealta asta ) rezolvați roșiile direct în tigaie. Reduceți focul la minim și lăsați la fiert până se reduce la jumătate. Când este gata îndepărtați de pe foc.
- Se încălzește cuptorul la 220 grade C.
- Se ia o tavă și se unge cu ulei de măsline, adică se pune ulei într-un strat foarte subțire.
- Vinetele…. ei bine vinetele se tamponează cu hârtie absorbantă și se îndepărtează sarea (atât cât se poate). Apoi se trec prin făină, dar se îndepărtează excesul. În tava pregătită cu ulei de măsline se așează vinetele trecute prin făină. Le puteți chiar întoarce de vreo câteva ori prin ulei. Apoi introduceți tava la cuptor și așteptați. În 10-15 min vor prinde culoare și atunci le întoarceți și pe partea cealaltă.
- Repetați procedeul dacă este nevoie până când aveți toate vinetele coapte.
- Acum este cazul să montați minunea. Într-o tavă rotundă, pătrată, de ceramica, de tuci sau de care aveți faceți astfel: un strat de sos de roșii, un strat de vinete care să acopere baza tăvii, apoi din plin un strat de Parmigiano-Reggiano. Și iar de la capăt un strat de sos, unul de vinete și iar Parmigiano-Reggiano.
- Continuați să clădiți până ajungeți aproape de final, adică înainte de ultimul strat de vinete unde peste Parmigiano-Reggiano adăugați mozzarella felii. Finalizați construcția cu un strat de vinete peste care turnați sos, urmat de Parmigiano-Reggiano.
- Reduceți cuptorul la 200 grade C și lăsați la gratinat pentru 20-25 min.
- Se servește după un repaus de 15 minute ( dacă mai apucă).
Oare cele 2 cutii de rosii decojite inseamna mai mult de 400 de gr? Am luat o acum o cutie de rosii cherry in suc propriu de 400 de grame si nu stiu daca era sau nu necesar sa iau 2. Si inca ceva: e musai, musai sa curat vinetele de coaja? Multumesc frumos si felicitari pt. blog, eu ma inspir f des de aici
Mulțumesc mult Sorana,
Prea mult sos nu a stricat nimănui 🙂 eu am folosit 2 cutii de 400gr.
Nu e musai sa cureți vinetele dar e indicat sa o faci … este alegerea ta.
Am sa incerc reteta ta adaptat, arata yamy,
Super reteta , incercata , recomand !
Multumesc Mihai!