• Română
  • English

ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

Încă o rețetă veche ardelenească: ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă sau mai popular așa – zamă de şălate. Asta-i una scurtă și clasică, de aci, de la Ardeal.

Rețeta nu știu cât e de veche, dar oala de tuci folosită pe prepararea ciorbei e moștenită de la străbunica mea și a fost transmisă din generație în generație către toate femeile din neam. Eu am băieți și tare sunt curioasă cine o va moșteni. Rețeta o știu de la mama, care o știa de la bunica dar am gasit-o și în cartea de rețete pe care o am moștenită și care datează din 1930.

Zama de șalate este genul ăla de zamă care trebuie dreasă. Și treaba asta se face cu un liezon. Ce e aia liezon?? nu veți găsi în nici un dicționar al limbii române acest cuvânt. Și sincer nu știu de ce. Oricine știe să facă o ciorbă a auzit acest cuvânt. Liezon?  sună franțuzește și așa și este . „Liaison” adică legătură, relație, idilă. Ce frumos. Relația dintre smântâna nefermentată și gălbenușul de ou.

Ce poetic sună liezon, mai ales atunci când îl adaug în ciorbă.

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

Ciorba asta dacă vine însoțită de niște mămăligă în pături ( tradițională din Maramureș – cică „mămăligă in blankets” ) este ca și cum Ardealul întâlnește Maramureșul în farfuria de zamă. 

Sau de ce nu servită lângă niște bulz, care îi tot un fel de mămăligă cu brânză la cuptor, zis și urs de mămăligă, mai ales că a intrat în Guiness Book 2010 când Covasna a făcut cel mai mare bulz ever, lung de 50 de metri.

Îmi plouă în gură și acum, când vă scriu rețeta. Așa că terminăm aici și mă duc să mai prepar o porție, mai ales că am salată proaspătă în grădină.

 Ingrediente pentru ciorba de salată verde

  • salată verde cât cuprinde oala ( scade mult la fiert de aceea e nevoie de salată din belșug)
  • 2-3 felii lungi de slăninuță
  • 1 căpățână de usturoi
  • smântână
  • gălbenuș de ou  ( în funcție de cât de mare este oala dvs. raportul este de un gălbenuș la 100 gr. smântână la litru de ciorbă)
  • oțet din vin alb ( după gust)
  • opțional  – făină de mălai și brânză pentru mămăligă / bulz

 

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

 

Metoda

Se ia oala de tuci. In ea se călesc în puțin ulei câteva felii de slăninuță crestată. Când este prăjită și se desface ca un evantai se îndepărtează din oală și se pune deoparte.
 

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

 
În grăsimea rămasă se adaugă salata verde ( spălată și uscată, ruptă în bucăți cât mai mici sau tăiată fâșii) și vreo 3-4 căței de usturoi storși, restul rămânând pentru dregerea ciorbei la final. Ciorba asta e bună să fie usturoiată.
 

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

 
Se lasă împreună la călit până când salata se înmoaie. Se adaugă apoi apă cât să acopere bine salata și se lasă la fiert.
 

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

 

Cum și când se drege ciorba de salată verde?

Când e aproape gata se trage de pe foc și se drege, adică se prepară liezonul fără făină, din gălbenuș cu smântână pentru gătit din aia grasă. Pentru 1 litru de ciorbă se folosește un gălbenuș și 100 gr. smântână. Tot aici se adaugă și restul de usturoi pisat și puțină sare.
Șmecherie: pentru ca ciorba fierbinte și liezonul rece să se omogenizeze și să nu se separe adică să se taie, amestecul de smântână trebuie adus la temperatura ciorbei. Se scoate treptat câte un polonic de ciorbă fierbinte si se adaugă peste liezon până devine și acesta cald spre fierbinte.
 

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

 
După ce se drege ciorba, aceasta se dă din nou la foc mic și se lasă doar până când începe să fiarbă din nou.
 
Acum că este gata se acrește după gustul fiecăruia cu oțet din vin alb. Se mai adaugă sare și piper tot după gust. 
În funcție de „nevoi” mai puteți adăuga și mai mult usturoi.  Ideea e să obțineți ceva lăptos, acrișor, usturoiat și tare gustos.

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

 
În Ardeal ciorba asta se mai poate servi cu niște omletă tăiată fâșii și adăugată la final, dar la noi în casă tradiția spune că e cu mămăligă.
 

Ciorba de salata verde/ zama de salată verde/ zamă de șalate

Ciorba de salată verde se servește fierbinte cu toate cele lângă ea.

Zama de şălate / Ciorba de salata verde / zama de salata verde cu slaninuta si mamaliga

Și pentru că m-a urmărit atent pe tot parcursul preparării și fotografierii ciorbei vă las și o fotografie cu el, mezinul casei, care visează la feliile alea de slăninuță de când le-am pus la prăjit.

Teckel pazind slanina
                                                Dachshund păzind slănina

 

ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă

Tuesday, 28 August 2018
: easy

ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă sau mai popular așa – zamă de şălate

By:

Ingredients
  • salată verde cât cuprinde oala ( scade mult la fiert de aceea e nevoie de salată din belșug)
  • 2-3 felii lungi de slăninuță
  • 1 căpățână de usturoi
  • smântână
  • gălbenuș de ou ( în funcție de cât de mare este oala dvs. raportul este de un gălbenuș la 100 gr. smântână la litru de ciorbă)
  • oțet din vin alb ( după gust)
Directions
  • Step 1 n oala de tuci se călesc în puțin ulei câteva felii de slăninuță crestată. Când este prăjită și se desface ca un evantai se îndepărtează din oală și se pune deoparte.
  • Step 2 În grăsimea rămasă se adaugă salata verde ( spălată și uscată, ruptă în bucăți cât mai mici sau tăiată fâșii) și vreo 3-4 căței de usturoi storși, restul rămânând pentru dregerea ciorbei la final.
  • Step 3 Se lasă împreună la călit până când salata se înmoaie. Se adaugă apoi apă cât să acopere bine salata și se lasă la fiert.
  • Step 4 Când e aproape gata se trage de pe foc și se drege, adică se prepară liezonul fără făină, din gălbenuș cu smântână pentru gătit din aia grasă. Pentru 1 litru de ciorbă se folosește un gălbenuș și 100 gr. smântână. Tot aici se adaugă și restul de usturoi pisat și puțină sare.
  • Step 5 După ce se drege ciorba, aceasta se dă din nou la foc mic și se lasă doar până când începe să fiarbă din nou.
  • Step 6 Când este gata se acrește după gustul fiecăruia cu oțet din vin alb. Se mai adaugă sare și piper tot după gust.

Related Posts

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești. Nu știu de ce se numesc românești când restul lumii le cunosc sub denumirea de ouă poșate. Am căutat internetul și cărțile de bucate din cele mai vechi timpuri. Nu am găsit nici o explicație convingătoare. Așadar vă aștept cu povești. Cu siguranță […]

Arena bucatarilor – pasiune

Arena bucatarilor – pasiune

   Da am fost acolo … Arena Bucătarilor, concurs destinat gastronomilor din România:  finala și premierea, organizat și găzduit de Selgros Romania. Sunt blogger culinar și acesta a fost evenimentul anului. Arena Bucătarilor este un concurs, dar și o emisiune Tv, care se adresează  profesioniștilor […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.