Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

 

Crăciunul e aici deci să tot coacem nişte cozonac.  Caut eu reţete : mai simple şi mai rapide, mai grele, cu nucă, fără nucă. Într-un final găsesc reţeta potrivită : cozonac dar nu orice fel ci un cozonac în formă de trandafir cu zahăr caramelizat. 

Reţeta originală La Gabriela, mult mai detaliată decât sunt eu capabilă să v-o povestesc.
 
Se dă pentru aluat ( le scriu în ordinea în care le-am pus în maşina de făcut pâine) :

  • 110 ml. lapte călduţ
  • 3 linguri zahăr ( vreo 75 gr.)
  • zahăr vanilat
  • 2 ouă întregi
  • coaja de la o lămâie sau/şi portocală
  • esenţă de rom
  • 1 plic drojdie uscată
  • 400 gr. făină
  • un vârf cuţit sare
 
se face o cremă de unt : din130 gr. unt la temperatura camerei şi 150 gr.  zahăr
 
şi
 
umplutura de nucă – cam 100 gr. nucă măcinată
 
caramel – 150 gr. zahăr tos pentru caramelizat

Întâi nuca. După ce o alegeţi cu grijă, o mărunţiţi. Dacă doriţi o puteţi chiar prăji puţin înainte.

Nuca prăjită are o aromă deosebită. Folosiţi un robot de bucătărie pentru a mărunţi miezul de nucă, dar nu îl faceţi praf.

Se scoate din dulap maşina de făcut pâine şi se adaugă în ea ingredientele în următoarea ordine : laptele încălzit, zahărul şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, esenţa de rom, ouăle, plicul de drojdie, sarea şi făina cernută. Se dă la programul de frământare, care la aparatul meu este de 30 minute.  

În timp ce aparatul meu frământa aluatul am făcut o cremă/pastă din 130 gr. de unt şi 150 gr. zahăr. Luăm o oală suficient de mare şi de adâncă, în care caramelizam 150 gr. zahăr. Tapetăm cu grijă pereţii şi baza oalei ( cu grijă să nu vă ardeţi degetele).

Când maşina se opreşte din frământat se scoate aluatul ( nu se lasă să dospească deloc) pe o planşetă de lucru. Se întinde o foaie cam de 1 cm. grosime pe care ungem cu ajutorul unui cuţit crema de unt şi zahăr.

 
Peste crema de unt se presară nuca astfel încât să se acopere toată foaia. Se presează uşor cu palma .
 

Se rulează foaia şi se taie în 5-6 rulouri egale. Rondelele de aluat se aşează în picioare în oala tapetată cu zahăr, lăsând spaţiu suficient între ele. Acoperiţi oala cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară şi se lasă la crescut cam 1 oră.

 
Preîncălzim cuptorul la 180 grade C.
După o oră de stat la căldură rulourile mele au crescut foarte frumos, au umplut oala.
 
 
Nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate la cuptor deoarece fața de prezentare va fi cea de jos. Se lasă la copt vreo 35 min. la 180 grade C, până trece testul scobitorii.
Imediat ce aţi scos cozonacul copt din cuptor îl răsturnaţi pe un platou. Să vă  mişcaţi foarte repede deoarece dacă zahărul caramelizat apucă să se întărească adio cozonac, nu-l mai scoateți veci din oală.
Şi uite aşa obţineţi cel mai pufos şi crocant cozonac pentru masa de Crăciun !!!!
 
 

 Să aveţi poftă !!! 

Să vă găsească Moşul cu masa bogată şi sufletul curat !!!

Cozonacul meu în toată pufoşenia lui !!!!

 

Related Posts

[:ro]Just gogosi[:]

[:ro]Just gogosi[:]

[:ro]   Azi este o zi specială pentru mine… Este ziua mamei mele… La mulți ani, mama mea !!!   Dacă aș putea să fiu măcar jumătate din mama care ești tu pentru mine, copiii mei ar fi extrem de norocoși.   ” Zilele de naștere […]

[:en]Peppermint Meringue Cookies[:ro]Bezele cu Mentă ☃ Peppermint Meringue Cookies[:]

[:en]Peppermint Meringue Cookies[:ro]Bezele cu Mentă ☃ Peppermint Meringue Cookies[:]

[:en] Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și în bucătăria mea pregătirile sunt în toi.Azi ne ocupăm de Bezelele care vor fi o parte importantă in my Christmas Goodie Bags.  Eu sunt de modă veche și încă mai cred că cel mai plăcut […]



19 thoughts on “Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.