Diversificarea alimentaţiei între 4-6 luni » Bucătăria familiei mele
Diversificarea alimentaţiei între 4-6 luni

Diversificarea alimentaţiei între 4-6 luni

4 Comments

În primul rând tot ce veți citi aici face parte din experiența mea personală 

diversificarea 4-6
(sunt mama a  doi băieţi , unul este gata diversificat , iar cel mic este pe cale de a fi diversificat)
 
 
 
De ce am ajuns să am o părere ??? Vă spun imediat.
La începuturile mele ca mamă am crezut aproape tot ce spunea pediatrul , bineînțeles mai erau și cărțile și internetul , însă totul a creat o confuzie imensă în mintea mea ( lucru care nu s-a mai întâmplat la al doilea copil). diversificarea 4-6
Cea mai mare confuzie a apărut însă în jurul vârstei de 4 luni când pediatrul familiei mă sfătuiește să nu încep diversificarea până la 6 luni spunând ceva de genul:” alăptatul exclusiv până la vârsta de 6 luni „. Tot același pediatru mă întreabă pe la 6 luni jumate:”ai început diversificarea?? sper că ii dai deja carne de pui , gălbenuș  și brânză de vacă , și mai ales ai scos deja 2 mese de lapte…..”. Acesta a fost momentul în care am renunțat în a mai cere părerea cuiva referitor la acestă temă și am început să mă informez tot mai mult.
In  România există și acum pediatri care recomandă începerea diversificării de la 6 săptămâni, chiar și cu suc de portocale. Din păcate cei mai mulți pediatri nu sunt experți în nutriție pediatrică, iar mulți dintre ei nu sunt la curent cu recomandările Organizație Mondiale a Sănătății!
Dar eu fiind o mamă modernă sau poate doar curioasă peste măsură, grijulie şi încăpățânată , m-am informat și de pe internet, din cărți și am cerut și opinia altor mediciCartea spune că până la 6 luni micuțul nu are nevoie decât de lapte pentru a se dezvolta normal, bineînțeles acest lucru este și în funcție de copilaș.
Studiile au arătat ca bebelușii sunt foarte diferiți în privința momentului în care  sunt pregătiți să primească alimente solide. Unii bebeluși par pregătiți la 4 luni, în timp ce alții nu dau semne că ar fi pregătiți pana pe la 6 sau 7 luni.
Ținând cont de semnele „exterioare“, chiar dacă acestea arată că bebelușul  este gata pentru diversificare, asta nu înseamnă neapărat ca sistemul său digestiv este matur și pregătit!
Se spune ca un copil este gata pentru diversificare atunci când:
  • își poate controla căpșorul
  • își pierde reflexul de a scuipa ce are în gura
  • poate sa stea în fundulet, chiar și cu ajutor
  • și-a dublat greutatea de la naștere
  • ii este tot mai foame și nu pare sa se sature cu lapte
  • devine curios când te vede mâncând, se uita la mâncarea ta. ( asta nu înseamnă ca dacă mâncați sarmale și vi se pare că poftește  ii da-ți și bebeului, vă dau acest exemplu pentru că ştiu cazuri)
De ce nu este bine sa începi mai devreme? diversificarea 4-6
In primul rând pentru că, până la 6 luni, aparatul digestiv al bebelușului este încă imatur și nu e pregătit să accepte alimente noi. De asemenea, nici reflexul de masticație nu este bine dezvoltat. Un alt motiv este că introducerea prematură a altor alimente favorizează apariția alergiilor. In plus, dacă se renunță prea de timpuriu la o masă de lapte în favoarea altui aliment, există riscul ca aportul de calciu să fie insuficient, ceea ce poate afecta mai târziu dezvoltarea oaselor și a dinților micuțului.
 
In concluzie nu am găsit nici o regulă de urmat, fiecare părinte își cunoaște copilul și fiecare are părerea lui referitor la aceasta temă.  Eu însă cred că singura regulă și cea mai importantă este ” urmăriți copilul și nu calendarul ”  . 
 
In momentul în care veți începe diversificarea alimentație sa urmăriți câteva idei de bază: la fiecare aliment nou introdus așteptați cel puțin 3 până la 4 zile înainte de a începe altul.  După fiecare aliment nou, urmăriți orice reacție alergică cum ar fi diareea, erupții cutanate sau vărsături. Dacă oricare dintre acestea apar, încetați utilizarea alimentelor noi și consultați medicul copilului dumneavoastră.Când începeți diversificarea, oferiții întâi lapte de sân sau formulă până când își potolește foamea. Bebelușii înfometați nu prea au chef să experimenteze.  Evitați orice alimentele care pot prezenta un risc alergen pentru bebeluș. 

diversificarea 4-6
Graficul de mai jos este întocmit pentru a-i ajuta pe cei care încep introducerea de alimente solide la copii cu vârste între 4-6 luni .
 
Alimente pentru bebei de la 4 -6 luni:
 
FRUCTE:  banane- avocado- mere-pere
LEGUME:  dovleac – cartofi dulci
CEREALE:  faina de ovăz -orz -orez
PROTEINE:-
LACTATE: – 
diversificarea 4-6
 
FRUCTE: Pot fi servite crude, după 8 luni – bananele și avocado nu este nevoie să fie gătite .
Legume: Întotdeauna servite preparate până după 12 luni sau atunci când copilul poate mesteca destul de bine, astfel încât sa  nu existe pericol de înecare.
LACTATE: NICIODATĂ nu înlocuiți laptele matern sau formula  până după vârsta de 12 luni – riscuri grave de sănătate sunt posibile.Copii pana la 2 ani nu au nevoie de aport scăzut de grăsime, nu folosiți lapte vechi sau produse din lapte degresat; laptele integral este necesar.
Amintiți-vă regula care spune sa așteptați  4 zile atunci când va creeați un plan de meniu pentru copil și oferiți numai acele alimente pe care bebelușul le tolerează bine. Odată ce ați introdus mai multe alimente noi, fără o reacție, puteți începe apoi de a le amesteca împreună cum doriți.
ÎNTOTDEAUNA urmați regula de 4 zile atunci când introduceți un aliment nou.  Aceasta poate părea o prostie dar în cazul în care copilul dumneavoastră are o reacție la un produs alimentar veți fi mai în măsură să identificați produsele alimentare alergene , și vă va permite să începeți cu ușurință o „dieta de eliminare”.Aproape de  9-10 luni , după ce ați introdus multe alimente noi veți avea deja o idee despre ceea ce înseamnă  alimente care pot fi alergene sau care cauzează mici probleme digestive.  În acest stadiu, se poate  slăbi regula de 4 zile, dar este  încă important să se acorde atenție la alimente noi . Desigur, dacă familia ta are o istorie de alergii alimentare și / sau intoleranțe,  continuați să urmați regula  pana cand copilul este de cel puțin 12 luni.
ÎNTOTDEAUNA sa aveți mâinile curate, ustensile de gătit curate, suprafața de preparare, vase / tigăi etc. curate atunci când se face pregătirea alimentelor pentru copii. 
Şi , în sfârșit bebelușii sunt diferiți și nu le va place / tolera aceleași alimente sau texturi.  Nu disperați . Trebuie să fiți dispuși să experimentați . Oferiți diferite alimente copiilor dumneavoastră , utilizând moduri diferite de pregătire a acelor alimente .
 
Meniul meu ca și rețetele oferite sunt doar un exemplu pentru a va face o idee despre diversificare. Meniurile sunt adaptate pentru a vă oferi idei despre ce tipuri de alimente ați putea servi la masa , la ore diferite pentru a obține un bun echilibru de nutrienti și o varietate de alimente. Aceste sugestii de meniu presupune că ați introdus deja alimentele prezentate mai sus și că ați așteptat perioada de timp corespunzătoare pentru a detecta o reacție. Nu încercați sa hrăniți copilul conform unui program.  Bebelușul va mânca alimente solide atât cât are nevoie – aveți încredere în indiciile pe care le primiți de la bebeluș.
Laptele matern și / sau Formula sunt cele mai importante surse de hrana pentru sugari de până la 12 luni.
diversificarea 4-6
 
 Exemplu de meniu pentru copii (4)6-8 luni
– Trezirea dimineață devreme –
Laptele matern și / sau Formula
– Mic dejun –
In primul rând Laptele matern și / sau Formula 
Cereale pentru sugari (opțional) – 1 cub de hrana
Fructe sau legume (Opțional) – 1 cub de hrana – servit amestecat
 în cereale sau separat
 – Prânz –
In primul rând Laptele matern și / sau Formula 
Cereale pentru sugari (opțional) – 1 cub de hrana
Fructe sau legume (opțional) – 1 sau 2 cuburi de alimente din fiecare, sau se 
amestecă împreună cuburile(de ex.:mere și cartofi dulci sunt foarte buni
 împreună) cu sau fără cereale.
Gustare / Cina ( doar după 7-8 luni )
In primul rând Laptele matern și / sau Formula 
Fructe sau  legume (Opțional) – 1 cub de hrana
 
Cub de hrana : toata lumea are în casa cu siguranță o tăviță pentru cuburi
 de gheata. Cubul de hrana reprezinta aproximativ cantitatea de aliment
 care încape într-un spațiu dintr-o astfel de tăviță.

  Am inclus 3 „mese” de bază  în acest exemplu, dar asta nu sugerează și nici nu
 implică  că ar trebui să se limiteze bebelușul la 3 mese pe zi.  La această vârstă
 și etapă, celor mai mulți copii le este foame continuu și, astfel  sunt hrăniți 
„non-stop” sau la cerere.  
 3 mese pe zi? Aș dori să subliniez faptul că mulți copii nu sunt gata să 
mănânce 3 „mese” pe zi, până aproape de 9-10 luni.  Totuși, mulți copii pot 
începe 3 „mese” puțin după 7-8 luni.
Sugestii de hrănire: Începeți încet, pregătind doar o lingură din orice aliment
 pe care l-ați ales pentru a începe diversificarea.La început vor manca foarte 
puțin , iar pe măsură ce se obișnuiesc cu solidele,  va crește treptat și
 dimensiunea porțiilor.
Foarte important este să vă înarmați cu multă , multă răbdare.
Pentru început copiii  vor împinge afară alimentele . Acest lucru este normal .
 
  Haideți sa începem să hrănim un bebeluș:
  Primul stadiu al difersificarii se numește conform alimentelor pentru sugari 
pe care le-am văzut în comerț : Etapa 1 sau stage 1.( care este în general de la
 (4)6-8 luni).

Primele experiențe solide ale copilului ar trebui sa fie piureuri moi și subțiri
 din  fructe coapte în cuptor sau fierte și legume , la început ingrediente unice 
şi doar la un spațiu de 4 zile distanță între introducerea fiecărui aliment nou.

Eu am început cu un fruct : avocado  . La început a fost refuzat dar apoi a
 devenit alimentul preferat al copiilor mei şi este în continuare.
Alimentele pentru copii sugerate de mine sunt alimentele cu cel mai scăzut
 risc alergen. Aceste  alimente sunt și mult mai ușor de digerat de burtică  .
Nu vă îngrijorați dacă bebelușul nu „termină” o masă , va avea suficient timp 
să facă acest lucru când va crește.
 
Rețete pentru acestă etapă , adică de la 4-6 luni găsiți AICI
 
diversificarea 4-6
 
Sursa:
 
 
 
 


4 thoughts on “Diversificarea alimentaţiei între 4-6 luni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.