Ce faci când ai o grămadă de cartofi colorați și vrei ceva de efect ? adică și rapid și bun și colorat… cam așa definesc eu cevă de efect.
Și dacă lângă cartofii ăștia adaugi și un pui la cuptor este gata prânzul nostru colorat. Easy peasy!!
Ingrediente pentru cartofii hasselback
( cu puiul vă descurcați singuri)
- 500 gr. cartofi albi, roșii și violet
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 3-4 căței de usturoi trecuți prin presă
- sare și piper proaspăt râșnit
- 2 crenguțe de rozmarin verde
- 2 crenguțe de cimbru verde
- 2 felii de lămâie tăiate în jumătate
Pentru sosul de lămâie
- 1 linguriță oțet de mere
- 1/2 linguriță suc de lămâie
- 1/2 hașmă tocată mărunt
- puțin rozmarin și cimbru verde, tocate mărunt
- sare și piper
- ulei de măsline
Cum fac eu cartofii hasselback ( acordeon)
Preîncălzesc cuptorul la 220 grade.
Spăl bine cartofii.
Crestez cartofii, dar nu până pe partea cealaltă. Altfel spus îi fac evantai sau acordeon, ca în fotografie.
Așez cartofii într-un bol încăpător împreună cu uleiul de măsline, usturoiul trecut prin presă, sarea și piperul. Agit bine bolul astfel încât să ajungă uleiul aromat și între tăieturile cartofului.
Iau o tavă încăpătoare în care așez cartofii într-un singur strat. Pe fundul tăvii pun crenguțele de rozmarin și de cimbru.
Adaug feliile de lămâie printre cartofi.
Dau la cuptor până sunt copți, vreo 30 min.
Sosul de lămâie
Separat într-un bol mai mic am amestecat oțetul de mere, sucul de lămâie, hașma, rozmarinul, cimbru, sarea și piperul. Amestec și adaug uleiul de măsline încet până se îngroașă și se formează un sos mai gros.
Am turnat sosul de lămâie deasupra cartofilor copți. Dar la fel de bine îl puteți servi și lângă cartofi.
Și ca să nu fie singuri am făcut și un pui la cuptor, dacă tot era pornit cuptorul.
Ce rapid m-am descurcat. Și de efect !
CARTOFI HASSELBACK CU SOS DE LĂMÂIE
Ingredients
Directions
Alte rețete cu cartofi
Cartofi mov prăjiți, cu chimichurri și aioli
Salată de cartofi mov cu iaurt
Cartofi copți pe frigărui de rozmarin