V-am tot scris despre copiii mei care se descurcă în bucătărie dar niciodată nu v-am povestit despre parte neamuzantă a lucrurilor și anume instructajul despre siguranță. Multitasking-ul în bucătărie e bine să fie evitat dar hai să recunoaștem cui nu-i place să gătească și să se uite la Tv în același timp? Sau să pornească toate cele 4 ochiuri de la aragaz chiar dacă nu e loc. Pentru că ne grăbim.
Din păcate eu am învățat pe pielea mea că nu e ok să lași mânerul de la oală spre exterior . Eram un pic de copil când am reușit să-mi vărs ceaiul fierbinte direct de pe aragaz pe picior, deoarece am agățat mânerul la ibric. Am scăpat fără plastie și alte minuni, doar cu o cicatrice de toată frumusețea și o sperietură dar putea fi ceva mult mai grav.
Ceea ce vreau eu să spun aici este că e nevoie să povestiți cu adolescentul despre câteva reguli simple care te ajută să scapi de o grămadă de neplăceri.
Când adolescentul devine din ce în ce mai independent, adică își poate pregăti propriile mese și poate prelua unele responsabilități de gătit când este singur acasă, asigurați-vă că înțelege riscurile și știe să gătească în siguranță.
Adolescentul în bucătărie: un ghid despre siguranță !!
- Ai grijă ce și cum gătești. Nu lăsa niciodată alimentele nesupravegheate în timp ce gătești. Stai lângă aragaz când gătești, frigi sau prăjești alimente. Rămâi concentrat și limitează distracția. Dacă trebuie să părăsești camera, chiar și pentru o secundă, oprește aragazul.
- Gătește pe arzătorul din spate. Învață să folosești arzătoarele din spate de la aragaz și fă-ți obiceiul de a întoarce mânerele oalei spre interior și departe de marginea aragazului.
- Stabilește o zonă de siguranță. Păstrează articolele care ard cum ar fi șervețele, prosoape de hârtie, cârpe și perdele la cel puțin 2 metri distanță, astfel încât să nu ia foc.
- Este esențial să închizi corect gazul și să fii atent ca arzătorul să nu se stingă mai ales dacă se varsă lichid pe el.
- Asigură-te că folosești corect cuțitele.
- Ai grijă la cuptorul cu microunde. Folosește întotdeauna mănușă de protecție pentru a îndepărta cu grijă articolele fierbinți din cuptorul cu microunde sau cuptor. Nu folosi un cuptor cu microunde decât dacă ești suficient de înalt pentru a ajunge în siguranță la el.
- Lichidele fierbinți și aburul pot provoca arsuri grave prin opărire. Apa încălzită la 150 de grade poate provoca o arsură de gradul trei în doar două secunde.
- Mănâncă la masă. Deși poate fi tentant să-ți iei cina pe canapea în fața televizorului, fă-ți o regulă să mănânci la masă — sau măcar pe o suprafață tare. Un număr surprinzător de arsuri sunt cauzate atunci când oamenii vărsă mâncare fierbinte în timp ce încearcă să o echilibreze în poală.
-
Cere părinților să instaleze alarme de fum și nu le dezactiva niciodată.
- Gătește curat. Dacă verși lichide, curăță-le imediat! Acestea pot deveni alunecoase, ducând la situații extrem de neplăcute. De asemenea, dacă alunecarea sau scăparea unui obiect este iminentă, nu încerca să-l oprești cu corpul, ci stai deoparte. Deși este o chestiune de reflex, nu este o idee bună să oprești un cuțit cu picioarele.
- Ai grijă la aparatele electrice și întotdeauna oprește-le și/sau scoate-le din priză când ai terminat de utilizat. Fără să tragi de cablu. Ori de câte ori folosești un aparat electric, asigurate că ai mâinile uscate.
Și dacă am terminat cu instructajul să trecem la masă.
Tortellini carbonara cu dovleac copt și bacon, pentru 2
1 ou mare la temperatura camerei
jumătate de cană de parmezan ras
1/2 lingură ulei de măsline
1 dovleac mai mic (butternut squash)
cimbru verde
2-3 căței de usturoi
4-5 felii de bacon
1 linguriță de miere
un cub unt sărat la temperatura camerei
sare și piper
optional niște rozmarin verde și fulgi de ardei
Cum fac carbonara?
În primul rând am încălzit cuptorul la 180 grade C.
Am curățat dovleacul și l-am tăiat în cuburi. Într-un bol adânc am adăugat dovleacul, uleiul de măsline, cățeii de usturoiul striviți cu lama de la cuțit, cimbru verde, sare și piper, opțional niște rozmarin. Am agitat bine bolul și am așezat dovleacul uns cu de toate într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Feliile de bacon le-am așezat deasupra dovleacului și am picurat puțină miere și fulgi de ardei.
Am dat la cuptor vreo 10-12 minute, după care am întors dovleacul și am mai lăsat încă 5 minute, până baconul a devenit crispy.
Am îndepărtat baconul și am strivit cu furculița dovleacul și usturoiul, până am obținut un piure fin. Am asezonat cu sare și piper.
Între timp am amestecat parmezanul ras cu oul. Le-am bătut bine și le-am pus deoparte.
Am pus și tortellini la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Am păstrat o cană din apa în care au fiert.
Am pus tortellini înapoi în vasul în care au fiert și am adăugat peste amestecul de ou. Pentru că nu am vrut să se transforme în omletă, am agitat vasul până am obținut un sos peste pastele mele. Am adăugat și piureul de dovleac și cubul de unt. Am agitat vasul în continuare și am adăugat puțină apă ( cea în care au fiert pastele). S-a legat un sos cu o textură super cremoasă. Tu adaugă câtă apa consideri că e nevoie pentru ca sosul să fie pe placul tău.
Am împărțit pastele între cele 2 farfurii, am adăugat baconul crispy deasupra și am presărat niște fulgi de parmezan.
Niște paste relativ simplu de pregătit, extrem de aromate și cremoase și încadratele în categoria comfort food.
Italienii ăștia și rețetele lor. O rețetă perfectă pentru orice anotimp deoarece dacă nu găsești dovleac proaspăt poți încerca cu piure la conservă sau cuburi de dovleac congelat sau poți înlocui dovleacul cu cartofi dulci.
Alte rețete cu tortellini
Tortellini alla vodka, cu dovleac copt și salvie
Tortellini cu broccoli, bacon și sos de brânză
Gnocchi cu zucchini, lămâie și salvie
TORTELLINI CARBONARA CU DOVLEAC COPT ȘI BACON
Ingredients
- 1 ou mare la temperatura camerei
- jumătate de cană de parmezan ras
- 1/2 lingură ulei de măsline
- 1 dovleac mai mic (butternut squash)
- cimbru verde
- 2-3 căței de usturoi
- 4-5 felii de bacon
- 1 linguriță de miere
- un cub unt sărat la temperatura camerei
- sare și piper
- optional niște rozmarin verde și fulgi de ardei
Directions
- Step 1 În primul rând am încălzit cuptorul la 180 grade C.
- Step 2 Am curățat dovleacul și l-am tăiat în cuburi. Într-un bol adânc am adăugat dovleacul, uleiul de măsline, cățeii de usturoiul striviți cu lama de la cuțit, cimbru verde, sare și piper, opțional niște rozmarin. Am agitat bine bolul și am așezat dovleacul uns cu de toate într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Feliile de bacon le-am așezat deasupra dovleacului și am picurat puțină miere și fulgi de ardei.
- Step 3 Am dat la cuptor vreo 10-12 minute, după care am întors dovleacul și am mai lăsat încă 5 minute, până baconul a devenit crispy.
- Step 4 Am îndepărtat baconul și am strivit cu furculița dovleacul și usturoiul, până am obținut un piure fin. Am asezonat cu sare și piper.
- Step 5 Între timp am amestecat parmezanul ras cu oul. Le-am bătut bine și le-am pus deoparte.
- Step 6 Am pus și tortellini la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Am păstrat o cană din apa în care au fiert.
- Step 7 Am pus tortellini înapoi în vasul în care au fiert și am adăugat peste amestecul de ou. Pentru că nu am vrut să se transforme în omletă, am agitat vasul până am obținut un sos peste pastele mele. Am adăugat și piureul de dovleac și cubul de unt. Am agitat vasul în continuare și am adăugat puțină apă ( cea în care au fiert pastele). S-a legat un sos cu o textură super cremoasă. Adaugă câtă apa consideri că e nevoie pentru ca sosul să fie pe placul tău.
- Step 8 Am împărțit între cele 2 farfurii, am adăugat baconul crispy deasupra și am presărat niște fulgi de parmezan.
- Step 9 Dacă nu găsești dovleac proaspăt poți încerca cu piure la conservă sau cuburi de dovleac congelat sau înlocuiește cu cartofi dulci.