Pomana porcului
Ce face românul sadic cel mai bine în apropierea Crăciunului ??? Taie porcul ( care unde poate şi cu ce poate). Îmi aduc aminte cu groază cum era pe vremuri, vorba omului : „când legai porcul de ţeava de bătut covoare şi îi luai piuitu’ acolo între blocuri de speriai copiii adunaţi pe la ferestre, de aveau coşmaruri săracii cu lunile” şi ce-l mai ardeau cu pârjolitoarea şi cât mai udau acest eveniment .
Sărbătorile de iarnă sunt o adevărată lovitură la ficat, aşa că nu trebuie exagerat ( asta vă spun eu care mă uit la un soţ ce îşi plânge de milă în pat cu dureri nasoale de cap , de ficat nici el nu mai ştie ce-l doare).
Am fost ieri la mama, că de, aşa-i de sărbători, mâncăm în delegaţie, tradiţia e tradiţie nu ai ce-i face.
Aşa că vă dau reţeta maică-mii pentru acest preparat tradiţional.
Deci se dă o pulpă de porc cu grăsime, foarte proaspătă, adică abia dezlipită de pe porcul care înainte cu 2 ore nici nu ştia cel aşteaptă. Se taie bucăţi mai mari, aşa la vreo 5 cm /5 cm. Le aşezăm într-o oală de tuci (o oală cu vechime), acoperim cu ulei şi punem la foc mic. Se observă că după câtva timp uleiul începe să se tulbure, semn că iese apa din carne. Acum e momentul să adăugăm sare şi piper, după gust. Lăsăm în continuare pe foc până scade apa şi rămâne doar uleiul, amestecând din când în când. Atunci când uleiul se limpezeşte, semn că nu mai este apă şi carnea s-a prăjit frumos pomana noastră este gata.
Între timp aşa ca să nu vă plictisiţi trântiţi o mămăligă. Serviţi carnea cu mămăligă fierbinte condimentată cu brânză de burduf şi neapărat murături din butoi sau poate niște pișcos.
Să aveţi o poftă mare !!!
Pomana porcului
Alte preparate din carne de porc
Minunat, fix așa era și la noi acasă, cu excepția sacrificării bietului porc , am avut norocul să cresc lângă blocuri, la casă cu curte!☺️
La mulți ani minunați și la cât mai multe rețete extraordinare!
🥂🍾🎉🤗