Plăcintă cu mere şi merișoare » Bucătăria familiei mele
Plăcintă cu mere şi merișoare

Plăcintă cu mere şi merișoare

5 Comments

plăcintă cu mere

 

 

Ce-i mai tare şi mai tare decât Plăcinta cu mere ???? 

Plăcinta cu mere şi cu afine roşii A.K. A. Apple and Cranberry Pie. Este plăcinta cu care am sărbătorit un an de blogger-eală . 
 
 
 
O plăcintă potrivită şi pentru Crăciun dacă luaţi în considerare brăduţi din crustă.
 
 

 

Blatul şi Crusta:

  • 500 gr. făină
  • 350 gr.unt tăiat în cuburi ( la temperatura camerei)
  • 2 linguriţe sare
  • 3 linguri zahăr
  • 150 ml. apă rece 

Umplutura:

  • 4-5 linguri de zahăr brun
  • 3 linguri făină
  • 1 linguriţă scortişoară
  •  1/4  linguriţă rasă nucşoară
  • 1/4  linguriţă sare
  • 6 mere mari, decojite, fără miez – tăiate în felii de 1 cm grosime
  • 1 / 2 cană afine roşii uscate
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie
  • 50 gr. unt rece, tăiat în bucăţi mici
 

Blatul şi Crusta: Într-un sau cu un mixer se amestecă făina cu sarea , zahărul şi untul tăiat cuburi. Se amestecă încet , vreo 2 minute până se încorporează tot untul. Se adaugă apoi jumătate din cantitatea de apă sau cât este nevoie până aluatul începe să se lege .  Întoarceţi aluatul pe o suprafaţă uşor presărată cu făină şi adunaţi-l  într-o minge.

 
 
Împărţiţi aluatul în două bucăţi, una mai mică pentru crustă şi una mai mare pentru blat. Înveliţi ambele bucăţi de aluat în folie de plastic şi  lăsaţi-le  la frigider aprox. 30 min.

După 30 min. bucata mai mare de aluat se scoate de la frigider, se presară făină pe masă şi se întinde cu făcăleţul astfel încât să se potrivească în tavă. Eu am folosit o tavă rotundă , de aceea după ce am aşezat aluatul am tăiat surplusul astfel încât să se potrivească şi să aibă aspect comercial. După acesta se mai lasă 20 min la frigider.

 
 
Se scoate şi bucata mică , se întinde şi se taie forme. Eu am făcut brăduți având în vedere că vine iarna. Se așează formele pe o farfurie şi se bagă înapoi în frigider.
 
 
 
Umplutura :  Într-un castron mare, se amestecă zahărul, făină, scorţişoara, nucşoara şi sarea. Se adaugă feliile de măr, afinele şi sucul de lămâie şi se amestecă până când fructele sunt acoperite complet cu amestecul de zahăr. Se aşează compoziţia în tavă (peste aluat) şi se aranjează feliile de măr în aşa fel încât să se minimizeze spaţiile dintre felii . Se adaugă deasupra cuburile de unt.
 
 
 
Se perie uşor cu apă marginea aluatului şi se fixează brăduţii, începând de la margine şi apoi la întâmplare peste amestecul de mere.
 
 
 
 Când totul este gata se face un amestec de ou cu lapte. Se bate bine şi cu acest amestec se unge tot aluatul care este la vedere .
 
 
 
Cuptorul preîncălzit la 200 grade. Se coace 15 minute. Reduceți temperatura cuptorului la 180 grade şi mai coaceţi 25 de minute. Acoperiţi tava cu folie şi dacă vă iubiţi cuptorul aşezaţi  folie şi sub tavă pentru a prinde orice picătură care ar putea scăpa , se mai coace încă 25 – 30 minute , până când crusta este rumenită şi sucul s-a îngroşat şi face bule pe la margine. După cele 60 min.  plăcinta este gata şi se transferă (cu tot cu tavă) pe un grătar până se răceşte complet.
Eu am mâncat-o fierbinte cu îngheţată de vanilie lângă – o explozie de arome .
 
 
 
Sper că v-am făcut suficientă poftă încât să vă apucaţi de copt !!!! 
 
                                                                  plăcintă cu mere
 

Mai multe PLĂCINTE


Related Posts

Cobbler cu merișoare

Cobbler cu merișoare

    Cobbler cu merișoare. Nu este nimic mai bun și mai reconfortant decât un desert cald. Așa că haideți să facem unul rapid. Ingrediente cobbler cu merișoare 1 cană mare de cranberry / merișoare 85 gr. unt topit 120 ml lapte 1 ou mare […]

Galette cu mere

Galette cu mere

      Galette cu mere sau cum să încheiem această săptămână cu stil. Pentru cei care rămân acasă de 1 mai : Îmi pare rău, acuma sincer, îmi pare rău !!! Iar pentru cei care vor înfrunta pericolul unui weekend prelungit la munte sau […]



5 thoughts on “Plăcintă cu mere şi merișoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.